2018-10-18 19:55


Preşedintele CCR: Organizarea alegerilor într-un tur de scrutin sau în zece tururi e o opțiune politică

 |  10:59
Preşedintele CCR: Organizarea alegerilor într-un tur de scrutin sau în zece tururi e o opțiune politică

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că organizarea alegerilor „într-un tur de scrutin sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică”. Potrivit lui Zegrean, Constituţia spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice și corecte.

"Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică. Constituția nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice și corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească", a precizat Augustin Zegrean, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte faptul că ar fi nedemocratic din partea unui Guvern tehnocrat să reglementeze acest aspect printr-o ordonanță de urgență, preşedintele CCR a spus că, din câte cunoaște, în România s-a adoptat vreo 1.000 de OUG.

"Înseamnă că suntem total nedemocratici nu?", a completat şeful CCR. 

Augustin Zegrean a susţinut că Legea Fundamentală nu prevede că nu se poate modifica o lege a alegerilor cu un an înainte.

"Nu spune nici asta Constituția. Voi citiți alte constituții, am impresia. (...) Cine poate stabili dacă cu șase luni e democratic și cu cinci luni nu e democratic. Democrația nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democrația se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Sigur, Comisia de la Veneția a spus că este o recomandare care spune că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerile sau, mă rog, un termen mai scurt și noi am preluat aceasta și am scris și noi în decizii. De nenumărate ori am scris asta, dar până ieri nu a văzut nimeni că am scris asta în decizii", a explicat preşedintele CCR.

Augustin Zegrean a mai spus în ce condiţii se pot face modificări cu mai puțin de un an înainte.

"Dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu știu care ar fi o modificare bună. Eu mă gândesc când spun asta dacă apar defecte în lege, sunt probleme care se contrazic, care se bat în cap sau nu iese ceva cu buletinele. Nu pot să vă spun azi care e modificare bună. Noi am dat o decizie mai demult, cu câțiva ani în urmă, în care am spus ce înseamnă afectare, am vorbit despre art.115 din Constituție în care am explicat ce înseamnă când poate sau nu poate să afaceteze drepturi fundamentale sau drepturi electorale", a precizat Augustin Zegrean. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-20
Citeste si:
Augustin Zegrean, despre pensiile speciale ale aleșilor locali: Banii pe care îi primeşti, un privilegiu

TAGURI: presedinte, ccr, organizeaza, alegeri, tur, scrutin, zece, optiune, politica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CETATEAN PROST
20 Ian 2016

Eu contribui la Fondul de Pensi de o viata si acum din Gramada facuta , sa le dea si lor pensi deamoaca din bani mei . Corect neamule de hoti . Sa va dau si motorul de la masina de spalat , sau ecranul televizorului , sau scaunele de la masa din bucatarie
AMERICANUL
20 Ian 2016

Organizarea alegerilor „într-un tur de scrutin sau două tururi sau zece tururi NU este o opțiune politică” MOSULE, ea tine de obtinerea unui rezultat al votului care sa inglobez cat mai multa incredere publica in candidat si o desemnare cat mai putin aranjata in stil MAFIOT a candidaturii adica cat mai obiectiv desfasurata.ASTEA SUNT DORINTELE sfinte ale CETATENILOR CINSTITI SI ONESTI care nu corespund cu cele ale POLITRUCILOR sau ale MAFIOTILOR ce au capturat Ro dupa 1989.
Random imageUltimele stiri


loading...