2018-12-19 11:40


Președintele Iohannis, un nou ATAC împotriva Guvernului: ”Este inadmisibil. E o mare NEDREPTATE”

 |  22:00
Președintele Iohannis, un nou ATAC împotriva Guvernului: ”Este inadmisibil. E o mare NEDREPTATE”

Modificările aduse Codului Fiscale de către guvernanți l-au scos din nou din sărite pe șeful statului. Președintele Klaus Iohannis susține că este o mare nedreptate faptul că eforturile oamenilor de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate și consideră că aceste practici trebuie să înceteze.

"Este evident faptul că, într-un mediu de afaceri instabil, antreprenoriatul se luptă nu doar cu incertitudinea economică inerentă afacerilor, ci și cu imprevizibilitatea politicilor guvernamentale. Tocmai pentru a evita un asemenea climat, pregătirea și buna credință a decidenților politici sunt esențiale. Consider că este o mare nedreptate faptul că eforturile și planurile dumneavoastră de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice. Consider că este cazul ca aceste practici să înceteze", se arată în mesajul lui Iohannis transmis cu ocazia celei de-a XXIV-a ediții a Galei 'Topul Național al Firmelor' de la Romexpo.

El subliniază că mediul de afaceri nu poate prospera decât prin politici economice responsabile, coerente, care să rezolve problemele din prezent fără a genera altele mult mai grave pe termen lung.

"Deși aceste cerințe pentru buna funcționare a mediului de afaceri sunt cunoscute, constat, cu regret, că în ciuda apelurilor la nevoia de predictibilitate economică, inclusiv din partea dumneavoastră, Guvernul a ales să modifice prevederi fiscale esențiale, cu mai puțin de două luni înainte de momentul asumat al aplicării lor. Este inadmisibil faptul că oamenii de afaceri nu își pot face planurile de business tocmai din cauza politicilor fiscale confuze, instabile și aflate parcă la discreția exclusivă a câtorva decidenți. De aceea am îndemnat mereu la mai multă deschidere a autorităților către dialog și parteneriat. În definitiv, mediul de afaceri trebuie să fie un partener și chiar un vector al schimbării în bine, nu victima unei schimbări cu orice preț", adaugă șeful statului, citat de Agerpres.

El susține că este de datoria decidenților politici să ofere soluții la neajunsurile mediului de afaceri.

"Determinarea și seriozitatea cu care întreprinzătorii premiați își conduc afacerile merită apreciate, mai ales în economia noastră, care are nevoie de modele ale performanței. De la dumneavoastră, de la laureații din această seară, decidenții politici au de învățat lecții importante. Este datoria lor să ofere soluții la neajunsurile mediului de afaceri, să sprijine înființarea și creșterea firmelor prin politici și măsuri care să răspundă nevoilor mediului de afaceri, nu să acționeze împotriva acestora. În condițiile în care birocrația, concurența neloială și lipsa de predictibilitate afectează și frânează economia, soluțiile trebuie să aducă eficiență și etică, deopotrivă în afaceri și în actul guvernării. Economia nu poate progresa în absența eticii, a responsabilității în economie, dar nici în absența responsabilității în decizia politică", afirmă Iohannis.

Președintele reiterează că România traversează, în prezent, o perioadă de creștere economică record în Uniunea Europeană, care a ajuns la 6,1% potrivit ultimelor prognoze economice, însă indică faptul această creștere se bazează, aproape în totalitate, pe aportul consumului, în timp ce investițiile sunt în regres.

"Fără investiții nu putem spera să avem o dezvoltare sănătoasă și sustenabilă, care să genereze prosperitate pe termen lung, nu doar pe termen scurt", mai arată Iohannis.

Șeful statului subliniază că există motive serioase de îngrijorare din cauza reducerii investițiilor străine directe cu aproape 20% pe primele opt luni ale anului, dar și a reducerii investițiilor publice, aflate într-un continuu și pronunțat regres. El dă drept exemplu faptul că cheltuielile de capital pe primele nouă luni ale anului au scăzut cu circa 20% față de perioada similară din 2016, ceea ce adâncește deficitul investițional din economie, în general.

"Ne aflăm în fața unui dublu paradox economic. Pe de o parte, creșterea economică record nu se reflectă și în creșterea veniturilor la buget. Pe primele 9 luni din 2017, veniturile fiscale au crescut cu mai puțin de 1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, în ciuda unei puternice creșteri economice, mediul de afaceri înregistrează o serie de evoluții nu tocmai încurajatoare", indică Iohannis.

El afirmă că performanța economică trebuie susținută prin dezvoltarea consistentă a infrastructurii, care trebuie să devină prioritatea zero a oricărui program de guvernare. Șeful statului mai precizează că o altă provocare a situației economice actuale vizează problema resursei umane și că administrația românească trebuie să facă pași hotărâți către modernitate, către era tehnologiei, prin promptitudine și transparență.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-11-10

TAGURI: codul fiscal, klaus iohannis, oameni de afaceri, politici fiscale
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


POIANA LAURENTIU
10 Noi 2017

D le ,spune drept ceea ce aifacut d ta ca primar,otiile si faradelegile tale impreuna cu altii de teapa d tale nu te enerveaza ?Presedintele facebook este indignat ca altii fura mai mult decat el
MARIN
10 Noi 2017

Mai du-te dracukui de bivol prost NAZISTII tai n-or pati nimic pana n-or cheli toti muntii Romaniei ca doar ii aperi tu IPOCRIT NESIMTIT CE ESTI
ANONIM
11 Noi 2017

Cand s au facut lucrarile la aeroportul Sibiu primarul ,dl acesta contrar legilor a pus o firma germana agreata de el fara licitatie firma care si a batut joc de banii sibienilor A facut lucrari in bataie de joc cu infiltratii de apa in camerele electrice si surpari post lucrari Usile la toate garajele au fost facute mai joase astfel incat masinile numai puteau intra Atrebuit sa se taie zidurile ca sa intre MASINILE SI CULMEA ,LA FINAL S A CHELTUIT UN MILION DE EURO IN PLUS bani care de fapt s au dus in buzunarele firmei si a lui IOHANNIS dANSUL ESTE TOT AROGANT SI INGAMFAT CU TOATE PROSTIILE SI HOTIILE FACUTE Asta pentru ca el este sef al statului paralel
RAIFFEIZEN
11 Noi 2017

Dumneata de ce luai o chirie atat de mare de la banca austriaca Nu te ai gandit ca ca este o masura contra bancii Daca banca isi lua catrafusele si pleca in tara ei? Dar ce se observa la acest individ cu privirea de peste mort este faptul ca el tine cu orice pret cu capitalul strain in detrimentul statului roman INDIVID vandut strainilor !
OZYMANDIUS
12 Noi 2017

Nu puteti pesedistilor sa reorientati discutia. Stat paralel sunteti voi slugile si slabiti tara cum nu se poate.
STAT PARALEL
12 Noi 2017

Iohannis KODRUTA FASCISTA Cristina Tarcea si toti dobitocii care pun frana mersului inainte al tarii!!!!!!!!!!
OCHI DE PESTE
12 Noi 2017

Domnul "ochi de peste mort" este scos din sarite de schimbarile fiscale De ce oare ?Pentru ca acolitii si protejatii saiprintre care si Raifeizen vor fi afectati pentru cain acest moment ei fura dela statul roman De ce sa nu fie lasati safure in continuareGandire de alogen hot si mafiot
CE SCARBOS ESTI!
13 Noi 2017

Scarbos prost si infumurat
Random imageUltimele stiri


loading...