2017-01-17 13:04

POLITICA


Preşedintele a confirmat informaţia dată de “Puterea”. Băsescu: “Mass-media a atentat la siguranţa naţională”

 |  19:44
Preşedintele a confirmat informaţia dată de “Puterea”. Băsescu: “Mass-media a atentat la siguranţa naţională”

Preşedintele TraianBăsescu a confirmat ieri informaţiile publicate în exclusivitate de “Puterea”,conform cărora anumite relatări despre inundaţii pot fi considerate dreptatentat la siguranţa naţională. Şeful statului a susţinut, într-un interviuacordat postului public de radio, că Trusturile Intact şi Realitatea audecredibilizat autorităţile, ceea ce constituie o vulnerabilitate la adresasiguranţei naţionale.

Ceea ce ieri părea oposibilitate, a devenit astăzi o certitudine. Preşedintele Băsescu aidentificat la postul public de radio mai multe campanii de presă mincinoase,care au atentat la siguranţa naţională. Printreacestea se numără relatările unor posturi de televiziune despre inundaţii şiinformaţiile despre familia preşedintelui, care a fost acuzată că a fostimplicată în trafic de armament pentru grupări teroriste. “O campanie care s-apetrecut în această perioadă de inundaţii de Trusturile Intact şi Realitateaduc la decredibilizarea autorităţilor şi sunt o vulnerabilitate la adresasiguranţei naţionale”, a explicat preşedintele Traian Băsescu. El a adăugat căeste foarte riscantă situaţia când la zeci de mii de oameni s-a distrus sentimentulde încredere al populaţiei în autorităţi. “Eu i-am găsit la Săuceşti pe oameni,care spuneau că primarul a furat banii de dig. Primarul nu avea în atribuţiunirepararea digului. Am găsit un sat care l-ar fi pus pe stâlp direct pe primar,la Săuceşti. O televiziune îşi trimisese om care îi trimitea pe toţi pe dig. «Uitaţi,aici a furat primarul» şi ăla nu primise un ban. Aş întreba eu, câţi bani aprimit omul de teleziune să facă acest lucru? Un ziarist a făcut asta, văsurprinde?”, a descris situaţia găsită în teritoriu preşedintele.

Cazul 2: afacerile cu armament

“Aţi văzut doi ziarişti care şantajau pe şefulANI, doi ziarişti care ne dau lecţii. Au încercat să şantajeze pentru a aflainformaţii din dosare. Nu generalizez cum nu va face strategia de securitate,ci doar menţionează ca o vulnerabilitate. Dacă şeful acelei instituţii, de teamacampaniilor pe care cei doi puteau să le declanşeze, i-ar fi pus la dispoziţiedate din dosarele oamenilor politici. Cum este? Este un tip de vulnerabilitate,mai ales că ambii sunt cunoscuţi ca fiind şantajişti”, a precizat preşedintele.El a reamintit că anul trecut a fost supus unei campanii de presă mincinoasă încare se spunea că “familia preşedintelui ar fi implicată în trafic de armamentpentru grupări teroriste”. “Campaniile nereale în care încerci denigrarea uneiinstituţii sau a unui demnitar al statului fără să ai acoperire în fapte, dar ofaci pentru a-l discredita în faţa cetăţenilor şi în faţa comunităţii internaţionalesunt o vulnerabilitate”, a conchis preşedintele Traian Băsescu. ConformStrategiei de Apărare a Ţării, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cuscopul de a denigra instituţii ale statului prin răspândirea de informaţii falsedespre activitatea acestora” este trecut la capitolul “vulnerabilităţi” laadresa siguranţei statului.

Radu Moldovan, vicepreşedinte PSD

“Vulnerabilitate la adresa siguranţeinaţionale este în continuare Traian Băsescu, care a fost prins din nou pe piciorgreşit cu aceste inundaţii, n-a existat reacţie, nu există oameni competenţi.Traian Băsescu trebuia să mulţumească întregii prese care, prin campaniilemediatice de strângere de bani şi ajutoare, a făcut mai mult pentru aceisinistraţi decât Guvernul. Traian Băsescu continuă în acelaşi stil pe care îlare de şase ani, nu-şi asumă nimic şi în permanenţă găseşte vinovaţi, deaceastă dată presa, altădată Parlamentul. Preşedintele are un proiect foartebine pus la punct, de a se război cu ultima redută care nu se face preş în faţaPreşedinţiei şi a Guvernului. PSD a cerut retragerea Strategiei de Apărare aŢării şi va reacţiona când Strategia va fi dezbătută în Parlament. Suntem totalîmpotriva unei astfel de abordări pentru că Traian Băsescu are un planstructurat de război împotriva presei. Preşedintele se îndreaptă spre oconducere autoritară, iar singurii care astăzi nu execută ceea ce spune TraianBăsescu sunt ziariştii, oamenii care lucrează în media, şi Opoziţia. În rest, areuşit să-şi numească oamenii peste tot şi ei execută ce spune preşedinteleTraian Băsescu. Dacă mergem în istorie să vedem cum s-au instalat dictaturile,o să vedem că au existat anumiţi paşi.”

Eugen Nicolăescu, deputat PNL

“Reacţia preşedintelui este stupidă şi dedictator. Într-o ţară normală, presa este liberă, indiferent dacă slăbeşte saunu puterea, ea informează aşa cum crede de cuviinţă. Publicul a evoluat dinpunct de vedere democratic şi ştie să aleagă, să deceleze între o părere saualta. Faptul că preşedintele condamnă presa la modul global este o maregreşeală, o mare eroare. Mass-media ar trebui să fie mult mai vigilentă laaceste atacuri împotriva democraţiei. În loc să-şi ceară scuze pentru prostiape care a făcut-o că a introdus în Strategie mass-media la capitolul“vulnerabilităţi”, a repetat acelaşi lucru după ce atâta lume a arătat că esteo greşeală imensă, când la Comisia Europeană sunt discuţii ample pe aceastătemă, când în Parlamentul European se poartă o discuţie serioasă despre ce seîntâmplă în România. Chiar să persişti, fără raţiune, într-o asemenea eroareeste de necalificat. Din fericire, documentul CSAT fără aprobarea Parlamentuluinu există şi nu produce vreun efect. SRI şi celelalte autorităţi sunt subordonateoricum lui Traian Băsescu, ele vor face ce spune preşedintele. Vor executaordinele orbeşte.”

Cezar Preda, preşedinteleComisiei de control a SIE şi SRI

“Cred că preşedintele ştie ce spune, pentru căare toate argumentele şi datele necesare. Pe anumite entităţi de media leinteresează doar lipsa de reacţie a instituţiilor statului. Spun încontinuu căGuvernul nu se pricepe. Nu au vrut să prezinte însă şi modul pozitiv cumGuvernul a reacţionat la inundaţii, cum s-aufăcut comandamentele ş.a.m.d. Imaginea din exterior, dacă ar fi să ne uităm latelevizor, ar fi că în ţară situaţia a fost scăpată de sub control lainundaţii, ceea ce nu este deloc adevărat. Legat de siguranţă naţională, vă potspune, atât cât mă pricep, că peste tot în lume mass-media este urmărită lacapitolul vulnerabilităţi. Vorbim de derapajele mass-media, nu de presă însine. Derapajele media pot produce vulnerabilităţi statului, la fel cum poateproduce vulnerabilităţi nefuncţionalitatea justiţiei, de exemplu”.

Lakatos Petru,deputat UDMR

„Este un puct de vedere personal, nu e un punct de vedere al UDMR. Oreacţie oficială a UDMR probabil că nu va apărea, pentru că nu a fost implicatîn interviul preşedintelui dat la radio (râde). Preşedintele a intrat pe ostradă cu sens unic. Este eronată abordarea sa de a se război cu mass-media.Dumnealui, când s-a dus în acea comună inundată (Săuceşti, n.r.) s-a bazat penişte informaţii şi a făcut nişte afirmaţii care s-au dovedit ulterior a fi nuchiar exacte. Mă refer la banii pe care i-a primit acel primar pentruconstrucţia digului. Şi acum preşedintele merge pe această stradă cu sens unicşi nu are încotro. Se poate ca ziariştii să mai greşească, iar atunci ceridreptul la replică. Chiar şi mie mi s-a mai întâmplat. Dar nu te poţi război cumass-media.”(I.D.)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638936-01-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ARGATU
08 Iul 2010

SI PRESA ARE MORALITATE S I DEONTOLOGIE.Trusturile de presa dispar in Europa Asa cum sublinia un con silier prezidential,Europ a democrata este pe cale de a interzice trusturile de presa,deoarece prin p restatia unui oligarh cu zeci de organe de presa d emocratia este grav afect ata. Am trecut prin regi muri avand la baza ideolo gia urii:fascistii cu ura de rasa si antisemitismu l,comunistii cu ura de cl asa. Oare a evoluat poli tica romaneasca dupa 1989 ? Ma tem ca nu,clasa poli tica fiind doar continuat oarea celor care excelau in comunism,de la functii in CC(Iliescu) la rudeni i cu grangurii comunisti, Nastase(ginere de ministr u comunist),Olteanu (nepo tel de membra comitet exe cutiv PCR si cominformist a) si as putea da o lista lunga. Pentru eficienta acesti ingeri negri ai u rii si-au tocmit tonomate ,ziaristi profesionisti c are au devenit portavocea lui Felix,Iliescu,Oltean u etc. Naucitor ceea ce am auzit azi la postul Re alitatea TV:exista ziaris ti care apeleaza chiar la servicii de consultanta (un fel de licitatie) car e sa le recruteze clienti -oligarhi pentru care sa scrie pe baza de plata,du pa care primind plata scr iu editoriale in diferite ziare.Curios ca numele a cestor asa zisi ziaristi coincide cu cei numiti de Presedinte. Se pune int rebarea,exista oare o deo ntologie a presei? Se pa re ca exista o asemenea d eontologie si ca ziaristi i competenti si atasati m uncii de ziarist o respec ta. In cele ce urmeaza v oi comenta doar o serie d e principii,enuntate de V italie Dogaru (dupa David Randall, Jurnalistul uni versal, Polirom, Iasi, 19 98) In primul rand este vorba ca ziaristica trebu ie sa se bazeze pe nevoia datoriei,a ceea ce statu tul de ziarist cere si in al doilea rand ziaristul onest isi considera ca n ecesar o serie de obligat ii morale. Exista o seri e de norme generale cum a r fi: -Libertatea presei -Respectul fata de adev ar -Responsabilitatea fa ta de propria semnatura, nume -Responsabilitatea fata de surse si public -Obiectivitatea In randu l datoriilor autorul enum era: -Nu rani pe nimeni -Nu minti -Nu incalca p romisiunile odata facute La care se mai pot adaug a: -Ajuta-ti semenii -I ncurajeaza talentele alto ra -Arata-ti recunostint a Ziaristul onest,dedica te meseriei sale respecta un cod etic,indifferent de consideratii care tin de proprietatea ziarului sau de poazitia sa ierarh ica: 1. Jurnalistii tr ebuie sa-si serveasca num ai organul de presa si au dienta acestuia 2. Oric e material trebuie sa rep rezinte cautarea onesta a adevarului 3. Nu trebu ie acceptate nici un fel de stimulente pentru difu zarea unui material 4. Nu se accepta ca publicit atea sa influenteze, dire ct sau indirect, continu tul emisiunilor 5. Mater ialele nu trebuie trimise spre aprobarea sau verif icarea nimanui din afara ziarului 6. Intotdeauna sursele sunt citate cu a curatete 7. Nu va folosi ti de pozitia dvs. pentru a obtine diferite avanta je 8. Nu promiteti niman ui ca veti suprima un mat erial in schimbul unor f avoruri 9. Nu pacaliti o amenii sa va dea informat ii 10. Nu inventati si n u –imbunatatiti- inform atia 11. Niciodata nu va deconspirati sursele 12 . Intotdeauna corectati-v a greselile 13. Nu aveti voie sa beneficiati de p e urma materialelor pe ca re le difuzati Ramane s a ne miram cat de departe au ajuns ziaristii-tonom at in incalcarea regulilo r deontologice,care au fo st inlocuite cu pachetele de euro si cu vanzarea c onstiintelor lor. Sa des chizi televizorul si sa v ezi plictsitor de constan t cat de rau este Basescu ,cat de incult este el sa u fiica sa,sa faci aprpou ri nesarate la o fosta co nsiliera sau sa spui ca t ot timpul este beat cred ca acesti ziaristi,daca r ealmente ii putem numi as a,duc ziaristica romaneas ca in preistoria ziaristi cii,facand din mass media un instrument gangstresc pus in slujba unor mogul i,care cred ca daca au mu lte antene vor deveni mar i si vor lua in franciza insasi Romania. Acesti i ndivizi au o parere proas ta despre Romania si Roma ni pe care ii considera c a o puponerie de imaturi in care ei-desteptii-le a rata calea. Iata ca lucr urile nu mai pot merge as a,si datoram Excelentei S ale Presedintele clarific area problemei si trimite rea la gunoi a presei ase rvite .Institutiile statu lui,spune Presedintele nu vor fi confiscate de cat iva bogatasi care confisc a libertatea presei,numai pentru ca au cumparat-o si considera si tara ca p roprietatea lor personala . Destul cu mogulii de p resa si cu ziaristii-tono mat!
GEORGETA
08 Iul 2010

presdintele nu este corec t; pensionara de la sauce sti ii spunea despre felu l cum a fost furata ea pe rsonal de catre primar,ca re i-ar fi dat 4000 ron s i in acte a scris ca i-a dat 8000 ron; dupa a doua discutie cu femeia, desi aceasta i-a spus clar ca e vb despre ea, presedin tele a continuat discutia cu cei ce il insoteau ca e vb despre dig; cu alte cuvinte o tinea pe a lui . despre dig au aparut d ocumente care aratau ca - s-au dat banii, a recunos cut si angajatul Cj bacau , dar presedintele ignora
VLAD.ADRIAN
08 Iul 2010

Presedintele Traian Bases cu are dreptate in ceea c e priveste presa de la no i, este prea bagacioasa s i nu-i bine.

Adauga un comentariu

Random image