2018-12-19 04:07


Preşedintele (Im)Parţial. Cum a intervenit Traian Băsescu în activitatea internă a PDL

 |  18:58
Preşedintele (Im)Parţial. Cum a intervenit Traian Băsescu în activitatea internă a PDL
PreşedinteleTraian Băsescu şi Administraţia Prezidenţială au ţinut să declare că nu seimplică în campania internă din PDL pentru desemnarea noului preşedinte alpartidului de guvernământ. „Păi, unde aţi văzut implicarea?”. Fix acestaa fost răspunsul lui Traian Băsescu la întrebarea cum se împacă echidistanţa impusă de Constituţie cu implicarea sa „pe faţă”în bătălia pentru preşedinţia PDL. Răspunsul şefului statului contrasteazăputernic cu faptele şi vorbele sale din ultimii doi ani, din care reiese fărădoar şi poate că el a fost tot timpul activ implicat în viaţa partidului şi,mai ales, în alegerile privind şefia PDL. Ziarul “Puterea” a realizat o trecere în revistă cronologică a intervenţiilor luiTraian Băsescu în activitatea de partid. Rămâne să trageţi dvs. concluzia dacăTraian Băsescu îl favorizează sau nu pe Emil Boc în detrimentul lui VasileBlaga.

21iunie 2010

Preşedinteleîi critică pe greii” Videanu, Blaga şi Berceanu într-o întâlnirecu toţi parlamentarii PDL avută la Palatul Snagov.

„N-aţi fost în starenici să găsiţi un lider la Bucureşti. Aţi vrut să păstraţi toţi câte o bucăţicădin Bucureşti. Videanu a pierdut glorios Bucureştiul, pentru că n-a ştiut săcomunice ce-a făcut. Blaga a pierdut alegerile de asemenea glorios. Negoiţă ebun, dar nu se ştie dacă e…”, a spus Băsescu.

„Berceanu,nu te mai plânge că n-ai bani şi nu te mai duce să ceri la Guvern! Ai avans de10 la sută din fondurile comunitare”, a afirmat preşedintele.

17octombrie 2010

Invitatla PRO TV, şeful statului îi sugerează Elenei Udrea că nu e potrivită pentrupostul de preşedinte al PDL, iar lui Blaga că nu ar face faţă unei candidaturila cea mai înaltă funcţie în stat.

„Nu aşnominaliza-o pe Elena Udrea ca prim-ministru. Funcţiile înalte implicăexperienţă de viaţă. Nu este suficient să fii inteligent, ambiţios, capabil denegociere, aşa cum este doamna Udrea. Dar de aici până la funcţia deprim-ministru sau preşedinte de partid e cale lungă”, a afirmat şeful statului.

„Pe Blagaîl văd unul dintre politicienii foarte puternici ai PDL, care ar putea câştigaalegerile în partid, dar nu pe cele la Preşedinţie”, a spus preşedintele.

31ianuarie 2011

Traian Băsescu se întâlneştecu parlamentarii PDL, cerându-le ca la congresul privind alegerea nouluipreşedinte al PDL să o coopteze pe Monica Macovei în comisia care va redactacriteriile de integritate ale partidului. Conform unor surse citate degândul.info, Vasile Blaga l-a contrat pe şeful statului, amintindu-i că PDL aredeja asemenea criterii incluse în statut. „Zău,şi poţi să-mi spui când le-aţi aplicat? Dă-mi măcar un singur exemplu”, i-areplicat Băsescu în cadrul întâlnirii.

Februarie2011

PreşedinteleBăsescu are la Vila Lac 1 trei întâlniri succesive, în trei zile, cu Emil Bocşi liderii de filiale ai PDL. Între aceste întâlniri se mai intercalează încăuna, la Palatul Parlamentului, cu toţi deputaţii şi senatorii PDL. Scopul celorpatru întâlniri: Traian Băsescu le prezintă pedeliştilor de vază planul său –demisia premierului Boc şi înlocuirea sa la Palatul Victoria cu un premier tehnocrat.

Oficial, TraianBăsescu declară după întâlniri că nu s-a pus problema înlocuirii premierului.Însă, neoficial, apar pe surse înregistrări de la întâlniri:

„Nu este ochestiune nici de neîncredere, nici de a căuta soluţii când nu este nevoie, darcred că trebuie să începeţi să priviţi la realitatea anului 2012 care seapropie cu alegeri locale, alegeri legislative. Şi să priviţi la posibileformule de a continua guvernarea. (...) Atenţie că dacă nu daţi o soluţie cuperspectivă pozitivă tuturor parlamentarilor alianţei, nu ştiu cât veţi maiavea majoritate.”

„Eu am avutopţiunea unui prim-ministru tehnocrat, opţiune rezultată după o grămadă de dateşi nu sunt în poziţia de a merge împotriva poziţiei partidului. Am preluatopţiunea majoritară a preşedinţilor de organizaţii judeţene şi este de datoriamea să vă informez asupra concluziilor. (...) E o temă de gândit pentru operioadă de timp în care să analizăm, să avem o dezbatere corecta cu grupurileparlamentare, cu liderii organizaţiilor judeţene încât, cu forurile decizionaleale partidului să găsim care sunt soluţiile necesare de relansare a guvernării,soluţia relansării partidului.”

Duminică,13 martie 2011, la Vila Lac 1

Şefulstatului se întâlneşte la Vila Lac 1 cu şefii de filiale ai PDL. El le spuneacestora că Emil Boc este opţiunea sa pentru conducerea partidului.

„Eu sunt partenerulprimului-ministru şi cred că nu aveţi nici o îndoială în această privinţă. Amsprijinit reformele Guvernului, iar acestea îşi vor arăta cât de curândrezultatele. Îl susţin fără rezerve. Suntem parteneri până la capăt”, a afirmatşeful statului, conform unor surse participante la întâlnire, citate degândul.info

Luni, 14 martie 2011, la Televiziunea Română

Ladoar o zi după întâlnirea de la Vila de protocol Lac 1, şeful statului susţineun interviu la TVR în care declară că îl preferă pe Emil Boc drept lider al PDLşi că îl deranjează că Vasile Blaga a furatstartul” în cursa pentru şefia partidului. Băsescu mai afirmă şi că „televiziunilemogulilor” sunt implicate în campania internă a democrat-liberalilor, susţinându-lpe unul dintre candidaţi – Vasile Blaga. În acelaşi interviu îl jigneşte peCezar Preda, candidat la o funcţie de conducere în partid şi susţinător al luiBlaga.

„Îl susţin pe Boc laşefia partidului în continuare. În competiţia asta internă s-a cam furatstartul, s-a început să se strângă semnături de către unul dintre candidaţi,fără să se dea startul oficial. S-au grăbit. Efectiv. Convenţia e pe 15 mai. Eiau acum de guvernat. Cred că Emil Boc nu a mai avut ce să facă din moment ceBlaga începuse să strângă semnături, pentru că se dăduse impresia că va fi unsingur candidat.”

„Nu mi-aplăcut că s-a furat startul. Am trecut prin multe alegeri, deci am o experienţăpe care nu o poate schimba nimeni. Lansarea timpurie a competiţiei internedintr-o iniţiativă nefericită mă îngrijorează. Se creează tensiuni inutile,aici ceva n-a fost în regulă.”

„Cele douătelevizuni ale mogulilor, Realitatea şi Antena 3, sunt angajate în aceastăluptă internă. Mă bazez pe ceea ce văd în sintezele de faţă. Televiziunile auslăbiciuni pentru unul dintre candidaţi şi acest lucru va dăuna partidului. Pemine mă interesează menţinerea echilibrului în acest partid, pentru că trebuiesă guverneze. Dacă erau în opoziţie, puteau să îşi spargă capul.”

„Îl susţinpe Boc, pentru că nu ai nici un motiv să nu îţi exprimi simpatia pentru un ompolitic extrem de onest, care nu a fost atins vreodată de o discuţie decorupţie şi care şi-a sacrificat simpatia populaţiei. Nu am nici un motiv sănu-l consider un om politic de calibru. În plus, e un politician care a câştigatde două ori alegerile la Cluj, nu unul care a pierdut de câte ori a candidat.Când vii în fruntea unui partid ca PDL, la 20 de ani de la Revoluţie, să nu ainimic câştigător în carieră şi să vrei să fii preşedintele lui, e cam dificil.Sau să vrei să devii secretar general, mă refer aici la Cezar Preda, nu-lrecomandă nimic.”

DUMINICĂ, 17 APRILIE 2011, în vizită privată la Covasna

Băsescu declară că în relaţia şeful statului-viitorulpreşedinte al PDL îl preferă pe Emil Boc drept partener:

„Bineînţeles, numi-am schimbat opţiunea şi nu am motive să-mi schimb partenerul pe care-l amdin 2004, Emil Boc! În al doilea rând, sunt opinii, eu nu mă duc să pun penimeni cu mâna, dar când eu sunt implicat în campania internă nu pot să nureacţionez. Dacă mă lăsau în banii mei, îi lăsam în banii lor.”

Traian Băsescu făcând declaraţii dure la adresa luiVasile Blaga, candidat la şefia PDL:

„PDL nu poate fi condus prin căprărie, n-arenevoie de un caporal, ci de un preşedinte!”

„Unii şi-auscris în moţiune că sunt parteneri cu mine, eu nu resping parteneriate, dar eledepind şi de mine. Să facă bine şi să vadă de susţinerea programelor lor. Eu amanunţat pe cine îmi doresc partener, dacă vor să ţină cont bine, dacă nu, iarbine.”

„Dinpăcate, unul dintre candidaţi, Blaga, a ţinut să facă public că a avut oîntâlnire cu preşedintele şi pe urmă încă una. Mi se pare că, fiind vorba dePDL, nivelul de exigenţă în relaţiile cu mine este puţin mai ridicat din punctde vedere comportament, nu înţeleg ce avantaj a avut sau de ce consideră cădacă se află că a vorbit cu mine îi creează un avantaj. Nu mi-a plăcut deloctipul acesta de speculaţie publică şi faptul că sunt folosit în campanie şi cuinterpretări de schimbare de susţinere. Şi-a însuşit (Vasile Blaga, n.r.) unatac provenit din televiziunile lui Vântu şi Voiculescu” atunci când a declaratcă vrea să-i fie şefului statului „unpartener vertical, nu slugă”.

Băsescudespre declaraţiile lui Blaga, conform cărora viitorul preşedinte al PDL nutrebuie să fie în acelaşi timp premier şi preşedinte de partid:

„Dublafuncţie a fost posibilă când eşti şi secretar general al partidului şi ministrude interne, echivalent şi preşedinte PDL şi prim-ministru, dar, după ce nu aimai fost ministru de interne, dintr-o dată nu mai este regulă să deţii funcţieşi în Executiv şi la partid”, a afirmat Traian Băsescu, adăugând că „ise pare incorectă abordarea”, a precizat preşedintele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...