2017-01-23 00:40


Previziuni economice. Euro are doar o şansă din cinci de a supravieţui

 |  18:08
Previziuni economice. Euro are doar o şansă din cinci de a supravieţui

Zona monetară euro are doar o şansă din cinci de asupravieţui în forma sa actuală în următorii 10 ani din cauza dezechilibrelorde concurenţă între membrii săi, potrivit unui important think-tankbritanic. Centrul pentru Cercetarea Economiei şi Afacerilor a spus că o nouăcriză a datoriilor suverane se va declanşa în această primăvară, când Spania şiItalia trebuie să refinanţeze obligaţiuni de peste 400 miliarde de euro."Zona euro s-ar putea diviza, deşi politicienii europeni au capacitatea,în mod normal, să răspundă crizei. Dacă zona euro nu se divizează, 2011 arputea fi anul în care moneda unică s-ar putea deprecia substanţial, spreparitate cu dolarul", anticipează directorul executiv al CEBR, McWilliams,într-o listă de 10 previziuni pentru2011.

Criza datoriei suverane din Grecia şi Irlanda care azguduit naţiunile euro în anul 2010 a determinat pe unii comentatori săspeculeze că Germania şi-ar putea pierde, în cele din urmă, răbdarea cusalvarea vecinilor mai risipitor, declanşând o ruptură în bloc a monedei, chiardacă la nivel declarativ susţine zona euro.

"Suspectezcă ceea ce va destrăma euro va fi eşecul majorităţii statelor de a lua măsuriledificile necesare pentru a face economiile competitive pe termen lung. Acordămşanse de 1 la 5 ca zona euro să supravieţuiască în forma actuală, în următoriizece ani", spune directorul CEBR. Potrivit acestuia, dezechilibrele profunde între zona euro a economiilormai puternice şi cele mai slabe, care au devenit tot mai evidente, după declanşareacrizei financiare din 2008, ar submina proiectul pe termen lung.

Comentariilefac parte dintr-un top de zece estimări efectuate de CEBR pentru 2011, careinclude o criză economică în Japonia şi menţinerea dobânzilorde politică monetară la nivelul actual în Statele Unite, zona euro şi MareaBritanie. CEBR este o companie independentă de consultanţă înfiinţată în 1992,care oferă servicii companiilor, instituţiilor financiare, departamentelorguvernamentele, agenţiilor, precum şi Comisiei Europene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image