2018-12-11 10:00


Prigoana răzbunării lui Stalin împotriva naziştilor

 |  18:06
Prigoana răzbunării lui Stalin împotriva naziştilor

Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat pentru dictatorul Uniunii Sovietice începutul unei adevărate prigoane împotriva foştilor diplomaţi ai regimului nazist.

Iosef Stalin l-a însărcinat pe generalul responsabil cu serviciile de inteligenţă, Alexei Matveievitci Sidniev, la doar câteva luni după încetarea ostilităţilor să înceapă prigoana împotriva reprezentanţilor care au lucrat în Departamentul de Externe al Germaniei naziste, se arată în volumul „Secretele Diplomatice ale celui de-al Treilea Reich”, apărut recent. Stalin i-a învinovăţit pe diplomaţii germani pentru invazia asupra URSS, din iunie 1941, şi l-a pus în capul listei pe fostul ministru de externe, Joachim von Ribbentrop, însă acesta fusese deja capturat de puterile occidentale, fiind condamnat la moarte prin spânzurare după procesul de la Nurnberg. Răzbunarea sovieticilor a fost atât de rapidă încât, până în august 1945, aceştia reuşiseră să captureze 374 de dipolomaţi germani, printre care ambasadorul nazist de la Bagdad, Fritz Grobb, reprezentantul special din România, Carl Clodius, sau Adolf-Heinz Beckerle, aflat în Bulgaria. Toţi aceştia au fost judecaţi în secret şi au primit pedepse de 25 de ani de muncă în gulag, după ce au fost deţinuţi în temuta închisoare sovietică Lubianka (foto).

Dovezile proceselor sumare, ale torturii şi încarcerării acestora nu au ieşit la lumina zilei până anul trecut, când un dosar de protocol de 900 de pagini a fost desecretizat de Moscova.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...