2018-12-16 10:20


Prima zi de discuţii cu partidele, la Cotroceni. Iohannis cheamă strada la consultări

 |  20:28
Prima zi de discuţii cu partidele, la Cotroceni. Iohannis cheamă strada la consultări

A trecut prima zi de consultări de la Cotroceni, după ce miercuri seara au ieşit din nou zeci de mii de oameni în stradă în toată ţara, iar joi seara, la închiderea ediţiei, deja prezenţa în stradă părea să atingă aceleaşi cifre. Preşedintele Klaus Iohannis a avut discuţii, în ordine, cu PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale din Parlament, pe tema variantelor de Guvern.

Dar şeful statului a anunţat şi că va chema vineri la consultări societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestanţilor, pentru că este important pentru el să le cunoască „părerile şi opţiunile”. „V-am văzut, v-am auzit. Voi ţine cont de solicitările voastre”, a spus Iohannis, adresându-se celor ce protestează în stradă.

Înainte de începerea întrevederii cu social-democraţii, preşedintele a declarat că, în opinia sa, avem de a face cu „mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern”: „Eu cred că vorbim despre o schimbare de paradigmă politică românească şi cred că e bine să găsim cele mai bune soluţii“.

PSD: majorităţile nu contează foarte mult

Şeful social-democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat după consultările cu Iohannis că i-a propus preşedintelui o nouă întrevedere cu liderii partidelor parlamentare după ce termină prima rundă de discuţii, pentru a ajunge la un acord asupra profilului şi programului politic al noului Cabinet. Dragnea a precizat că s-ar merge peste prevederile constituţionale potrivit cărora, după consultări, preşedintele să facă propunerea de premier. Motivul invocat de Dragnea este ca noul premier să fie ales în aşa fel încât să nu fie „o persoană care să bată la uşa fiecărui partid şi să stăm cu toţii cu emoţii”.

Mai mult, şeful PSD nu exclude varianta unui guvern de uniune naţională şi nici pe cea a unei echipe de tehnocraţi.

În privinţa UNPR, Dragnea a ocolit un răspuns tranşant privind cooperarea PSD cu acest partid, spunând că „nu e vorba de colaborare”, ci de „participare la construcţia unui proiect care să conţină aceste obiective politie”: „Eu cred că mult mai important este să ne ocupăm nu de imaginea temporară a unuia sau altuia, ci dacă putem face în aceste zile ce am spus”. Despre intrarea în noul Executiv a UNPR, el a declarat că Iohannis este cel care va decide acest lucru.

Dragnea şi-a spus o părere şi despre actuala coaliţie, despre care a susţinut că nu s-a vorbit la consultările cu Iohannis, deoarece „majorităţile din Parlament în acest moment contează, dar nu contează foarte mult“. Şeful PSD crede că propunerile cu care s-a prezentat partidul său la Cotroceni vor fi susţinute de partenerii săi din coaliţie, pentru că „sunt oameni responsabili“.

Social-democraţii au avut ca reprezentanţi la Cotroceni, în afară de Dragnea, pe preşedintele executiv Valeriu Zgonea şi vicepreşedinţii Georgian Pop, Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea.

PNL: anticipate, apoi Predoiu

A urmat discuţia cu PNL, după care copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii nu au venit cu o variantă de premier, ci i-au prezentat preşedintelui varianta dizolvării Parlamentului şi alegerilor anticipate. Totuşi, partidul său este deschis şi altor soluţii dacă nu este acceptată propunerea, a mai spus Gorghiu. În opinia liberalilor, organizarea unor parlamentare anticipate odată cu localele ar fi un „avantaj”. Copreşedintele PNL Vasile Blaga a precizat că varianta Cătălin Predoiu premier va fi propusă după ce liberalii vor câştiga alegerile anticipate.

„Cu toţii credem că este acel moment în societatea românească în care nu mai este cazul de scandal, de crize politice la vârf, este momentul în care ar trebui să găsim o soluţie de consens. (...) Altfel nemulţumirea va persista“, a mai spus Gorghiu, care crede că blocarea anticipatelor ar arăta că PSD nu vrea schimbarea şi că „se agaţă cu mâinile şi cu picioarele” de putere. Ea a participat alături de Blaga şi Mircea Ionescu-Quintus la consultările cu Iohannis.

UDMR: Guvern tehnocrat şi anticipate

UDMR a propus instalarea rapidă a unui Guvern tehnocrat necesar pentru adoptarea Bugetului 2016 şi moodificarea legislaţiei pentru comasarea unor alegeri parlamentare anticipate cu localele, a declarat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. „Noi credem că cel puţin până la sfârşitul lunii noiembrie, dar, dacă se poate şi mai repede, trebuie să avem un nou guvern şi acest guvern conduce ţara până la alegeri şi noi propunem declanşarea alegerilor anticipate dacă se poate găsi o soluţie constituţională şi legală pentru a declanşa alegeri anticipate, deci alegeri înainte de termen. Un guvern tehnocrat, condus de un om care are libertatea de a-şi alege miniştrii. Nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii din Guvern. (...) Cu mandat foarte clar“, a spus Kelemen Hunor.

În fine, Iohannis s-a consultat şi cu grupul minorităţilor naţionale din Parlament.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-05

TAGURI: iohannis, consultari, partide, strada, discutii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...