2017-01-19 23:34

POLITICA


Prima înfrângere a lui Traian Băsescu. Premierul independent a fost respins, soarta lui Boc se decide până sâmbătă

 |  20:28
Prima înfrângere a lui Traian Băsescu. Premierul independent a fost respins, soarta lui Boc se decide până sâmbătă
Propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind nominalizarea unui premierindependent a fost respinsă ieri de PDL, dar şi de conducerile UDMR şi UNPR. Cutoate acestea, premierul Emil Boc nu poate sta liniştit, deoarece o decizie înprivinţa sa va fi luată în următoarele zile. Surse democrat-liberale susţin căacesta va fi schimbat fie cu un premier tehnocrat, fie cu unul politic. Deciziaurmează să fie luată până la Consiliul Naţional de Coordonare, care va avea locsâmbătă.

PreşedinteleTraian Băsescu le-a prezentat ieri democrat-liberalilor trei variante de luatîn calcul: un premier independent, un premier politic, menţinerea lui Emil Bocla Palatul Victoria. Pe parcursul întâlnirii, care a durat aproximativ două oreşi jumătate, democrat-liberalii şi-au expus punctul de vedere în faţa preşedintelui.Pentru schimbarea lui Emil Boc s-au pronunţat deputaţii Sever Voinescu, EugenBădălan, Vasile Gherasim şi RalucaTurcan. Reprezentantul „grupului de la Bruxelles”, Sever Voinescu a pledatpentru un premier tehnocrat, susţinând în faţa colegilor că este nevoie de „oschimbare curajoasă”. Surse din partid susţin că această formulă a fostsusţinută şi de Bădălan şi de Gherasim. „Grupul femeilor” - Sulfina Barbu şiRaluca Turcan - i-a cerut demisia premierului Emil Boc. Pentru menţinerea actualuluiprim-ministru s-au exprimat parlamentarii din Cluj. În faţa colegilor departid, preşedintele PDL şi şeful Palatului Victoria a declarat că „îşipăstrează intenţia de a munci pentru partid, dar că se pune la dispoziţiaacestuia”. Surse democrat-liberale ne-au declarat că pe parcursul prezenţeipreşedintelui Traian Băsescu alături de PDL, Vasile Blaga şi Elena Udrea nu auluat cuvântul. „Ei sunt mai vocali când nu este preşedintele. Există o stare detimiditate şi o lipsă de atitudine când Traian Băsescu este printre noi”, ausubliniat sursele citate.

Şeful statuluivrea premier tehnocrat

„Speculaţiileprivind numirea unui nou premier sunt în afara realităţii. Nimic nu se va luaîn considerare până nu trec alegerile de la UDMR. Un premier independent poatefi o soluţie, dar nu cred că în Coaliţie va exista o susţinere pentru aceastăidee”, a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul consultărilor cuactuala majoritate parlamentară. El a precizat care este noul său obiectiv:restabilirea încrederii în Guvern. Pentru aceasta el a spus că trebuie găsit unalt stil de guvernare. Preşedintele Băsescu a lăudat actualul Executiv desprecare a spus că a încheiat cu succes acordul cu FMI, Banca Mondială şi UniuneaEuropeană, iar România a ieşit din zona de risc şi derapaj economic. Cu toateacestea, preşedintele şi-a schimbat prognoza în privinţa ieşirii din recesiune,spunând că primul trimestru în care vom înregistra creştere economică va fi alpatrulea şi nu al treilea după cum declarase săptămâna trecută.

O decizie va filuată în următoarele zile

Ministrul dezvoltăriil-a completat pe preşedinte, afirmând că o decizie în privinţa premierului vafi luată după Congresul PDL. „Discuţia nu s-a închis în partid. Ne mai întâlnimşi luăm o decizie în privinţa premierului tehnocrat”, a precizat Elena Udrea.Ea s-a limitat să spună că „nu azi schimbăm ceva”, dar că trebuie spus că înaceastă şedinţă „nu s-a pus problema reconfirmării lui Emil Boc”. Udrea asubliniat că „un bun nume, un profesionist ar aduce credibilitate” Guvernului. Conformunor surse democrat-liberale, negocierile privind soarta Executivului vorcontinua. „Decizia va fi luată până la Consiliul Naţional de Coordonare desâmbătă, dar va fi pusă în aplicare după Congresul UDMR”, au afirmat surselecitate. De altfel, liderii PDL urmează să se vadă în această seară din nou cupreşedintele Traian Băsescu. Premierul Emil Boc s-a limitat să spună la finalulşedinţei că nu este o decizie pe care o va lua singur, ci „una pe care o va luapartidul”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri