2018-12-17 02:29


Prima mare victorie pentru Elena Udrea. PDL a ţesut şapte întrebări încâlcite pentru referendum. USL vrea boicot

 |  19:44
Prima mare victorie pentru Elena Udrea. PDL a ţesut şapte întrebări încâlcite pentru referendum. USL vrea boicot
Elena Udrea îi pune din nou într-o mare dificultate pe Victor Ponta şi CrinAntonescu. PDL şi ministrul turismului propun trecerea administraţieiBucureştiului într-o singură mână, cea a primarului general. Miza o constituiebugetul Capitalei, adică 2,4 miliarde de euro. Ameninţaţi cu pierderea propriilorbugete, cei doi USL-işti s-au mobilizat cerând un referendum la carebucureştenii să răspundă la o simplă întrebare – dacă sunt sau nu de acord cudesfiinţarea primăriilor de sector? Planurile lor au fost date însă peste capde Consiliul General al Municipiului Bucureşti, unde majoritatea consilierilorsunt membri PDL Bucureşti, filială condusă de Elena Udrea. Consiliul a decis careferendumul să conţină nici mai mult nici mai puţin de şapte întrebări. Unamai ciudată decât alta. Susţinătorii lui Ponta şi Antonescu care vor veni lareferendum vor avea astfel bătăi de cap când vor trebui să dea răspunsurile.

Majoritateacoagulată în jurul PDL a reuşit să facă jocurile în Consiliul General alMunicipiului Bucureşti, votând miercuri seară pentru un referendum pe care l-amputea cel mai bine descrie ca fiind „ameţitor”. Bucureştenii vor fi chemaţi sărăspundă pe 19 iunie la şapte întrebări, una mai ciudată decât cealaltă, legatede viitorul administrativ al Capitalei. Menţionăm că iniţial existase o altăpropunere a formei referendumului, cea a primarului Sorin Oprescu, susţinută deUSL. Oprescu susţinuse ca referendumul să fie organizat pe 29 mai şi să conţinăo singură întrebare, respectiv: “Sunteţi de acord cu centralizareaadministrativă a municipiului Bucureşti, prin transferul de atribuţii de laprimăriile de sector către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

7 întrebări ciudate

Prima ciudăţenie a conţinutului referendumului la caresunt chemaţi să participe bucureştenii este că doar trei dintre cele şapteîntrebări propuse la referendum se referă la viitorul administrativ alCapitalei. Celelalte patru se referă la cu totul şi cu totul alte teme, maimult, ele seamănă mai degrabă a sondaj de opinie decât a întrebări dereferendum. Iată cum va arăta buletinul de vot:

1. Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-adezvoltat Capitala?

2.Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie?3. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi7 administraţii?4. Suntei mulţumiţi de curăţenia din Bucureşti?5. Vă doriţi o arhitectură unitară în Bucureşti?6. Sunteţi de acord cu reducereacheltuielilor aparatului administrativ?

7. Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condusde primarul general şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

Întrebărilecare vizează tema viitoarei forme administrative sunt 2, 3 şi 7. O a douaciudăţenie este că susţinătorii ideii că Bucureştiul trebuie condus de primariide sector vor trebui deci să răspundă cu “nu” la întrebarea 2 şi cu “da” laîntrebarea 3.

Înfine, o altă ciudăţenie ar fi ambiguitatea întrebării numărul 7. Nu este clar dacă cel care răspunde la ea prin “da” înseamnă că este de acordcu trecerea atribuţiilor primarilor de sector la primarul general, sau că estede acord cu desfiinţarea primăriei de sector, sau, mai mult, că nu mai vrea caprimarul de sector să fie ales direct de cetăţeni.

Ce spune ministrul turismului

”Graba cu care opozanţii Legii Capitalei doreaureferendum la începutul lunii mai trădează disperarea acestora faţă de posibilitateaca bucureştenii să cunoască adevăratele resorturi care guvernează actulnormativ pe care PDL Bucureşti îl propune şi cele care îi motivează pe ei atâtde mult în atacurile mizerabile la adresa mea. La propunerea PDL,s-a stabilit ca dată fixă a referendumului ziua de 19 iunie. Cred că estesuficient timp ca, până atunci, bucureştenii să cunoască prevederile şiefectele pe care le-ar avea adoptarea Legii Capitalei. Cetăţenii vor puteamerge astfel la urne să voteze în cunoştinţă de cauză”, a scris Elena Udrea peblogul personal. Ea susţine că întrebările puse la referendum sunt foarteimportante. „Atunci când se vor prezenta la urne,locuitorii Bucureştiului trebuie să se pronunţe asupra tuturor prevederilorimportante din lege. Ei trebuie întrebaţi la urne asupra acestor probleme. Enevoie să li se redea puterea decizională în toate aspectele importante aleLegii Capitalei! Iată de ce am preferat un referendum în care pe buletinul devot să se afle mai multe întrebări. Legea nu se reduce doar la mutareaatribuţiilor administrative de la primăriile de sector la Primăria Generală. Amintrodus şapte întrebări, pentru ca lucrurile să fie extrem de clare pentrutoată lumea”, a explicat preşedintele PDL Bucureşti. Udrea a dat şi alte motivepentru care s-a recurs la această variantă pentru referendum. „Iseoferă bucureşteanului posibilitatea de a alege în mod real. Întrebările suntclare şi simple. Acoperă în mare măsură tema principală a LegiiCapitalei.Am fi făcut o mare greşeală dacă reduceam referendumul la osingură întrebare. Bucureştenii trebuie să decidă cum va arăta Bucureştiul în10-20 de ani, nu politicienii. Iar pentru asta, referendumul trebuie săcuprindă un set de întrebări legate de dezvoltarea oraşului”, a conchis democrat-liberala.

Ce spune legea

Citămmai jos din Legea numărul 3/2000 privind organizarea şi desfăşurareareferendumului:

„Art. 2.(3) În cadrul referendumului, populaţiapoate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cuprivire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pebuletine de vot separate”.

Variantelede răspuns pentru electoratul PDL şi cel USL

VARIANTARĂSPUNS PENTRU ELECTORAT PDL

1. „Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?” / NU

2.„Vă doriţi o capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie?” / DA

3.„Vă doriţi o capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?” / NU

4.„Sunteţi mulţumiţi de curăţenia din Bucureşti?” / NU

5.„Vă doriţi o arhitectură unitară în Bucureşti?” / DA

6.„Sunteţide acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?” / DA

7.„Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi deConsiliul General al Municipiului Bucureşti?” / DA

VARIANTARĂSPUNS PENTRU ELECTORAT USL

1. „Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?” / DA

2.„Vă doriţi o capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie?” / NU

3.„Vă doriţi o capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?” / DA

4.„Sunteţi mulţumiţi de curăţenia din Bucureşti?” / NU

5.„Vă doriţi o arhitectură unitară în Bucureşti?” / DA

6.„Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?” / DA

7.„Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi deConsiliul General al Municipiului Bucureşti?” / NU


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
15 Apr 2011

USL vrea boicot?Dar cine l-a presat pe Oprescu cu referendumul?Nu cumva Piedone si Chiliman?Luati acum referendum,la greu!
Random imageUltimele stiri


loading...