2017-01-20 18:01

POLITICA


Prima victorie electorală a USL . Cătălin Cherecheş, candidatul PSD şi PNL a câştigat alegerile la Primăria Baia Mare

 |  19:45
Prima victorie electorală a USL . Cătălin Cherecheş, candidatul PSD şi PNL a câştigat alegerile la Primăria Baia Mare
Uniunea Social Liberală (USL) a înregistrat duminică prima victorieelectorală împotriva PDL de când s-a înfiinţat alianţa dintre social-democraţişi liberali. Deocamdată, la alegerile locale parţiale desfăşurate în Baia Mare.Cătălin Cherecheş, candidat fără apartenenţă politică, dar susţinut de USL, aieşit victorios din primul tur în confruntarea pentru Primăria Baia Mare.Reprezentantul PDL s-a clasat abia al treilea, la distanţă mare de învingător.

Cătălin Cherecheş este, începând de duminică, noulprimar al municipiului Baia Mare. Candidat independent, dar susţinut de PSD şiPNL, el a câştigat alegerile din primul tur, cu 51,66% din voturi. Pe locul dois-a clasat un alt independent - Mircea Dolha, care a primit 23,34% din voturi.Actualul partid de guvernare, PDL, a obţinut un scor mult mai mic, MihaiPătraşcu, omul pe care pariaseră democrat-liberalii în această cursă, fiindvotat doar de 13% dintre alegători. Menţionăm că prezenţa la urne a fostscăzută, de numai 30%. Rezultatul alegerilor de duminică devine, astfel, primulsucces electoral pe care USL îl înregistrează de la naşterea sa ca formaţiunepolitică, pe 5 februarie în acest an.

PDL a obţinutscorul din sondaje

Scorurile obţinute de PDL şi de USL la alegerile deduminică în Baia Mare sunt, în acelaşi timp, şi scorurile naţionale cu care maitoate casele de sondare a opiniei creditează cele două formaţiuni politice.Liderii USL au speculat imediat „coincidenţa”, primul care a ieşit cudeclaraţii publice pe această temă fiind Crin Antonescu. „Este categoric unsucces politic de necontestat al Uniunii Social Liberale. Este, practic, primamare bătălie pe care noi am dat-o şi pe care am câştigat-o categoric. Cred căscorul de aproape 52% pentru Uniunea Social Liberală şi 13-14 pentru Partidul Democratreflectă în bună măsură şi raporturile politice actuale între cele două forţepolitice”, a declarat preşedintele liberal. Mai mult, el crede că, de fapt,scorul real al USL se apropie de 60%. Antonescu a explicat şi nişte calculepentru a-şi susţine afirmaţiile. „Cu precizarea că principalul contracandidatal lui Cătălin Cherecheş a fost un alt independent, domnul Dolha, care proveneadin PSD şi probabil că în cele douăzeci şi ceva de procente pe care acesta le-aobţinut se mai regăseşte ceva şi din voturile Partidului Social Democrat. Deci,probabil că scorul politic este undeva la 60% cel puţin pentru Uniunea SocialLiberală”, a detaliat liderul PNL.

Locularestatului, râvnit de 7 oameni

Deşi alegerile locale vor avea loc în toată ţara învara anului următor, băimărenii s-au deplasat mai devreme la urne din cauzavacantării funcţiei de primar al municipiului. Fostul edil, Cristian Anghel, afost arestat anul trecut şi condamnat pentru abuz în serviciu, pierzându-şi,astfel, funcţia. În prezent el ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi jumătate cuexecutare.

Anghel a fost arestat în 17 martie 2010 sub acuzaţiade corupţie, iar după câteva zile a venit şi ordinul prefectului de Maramureş prin care era suspendat din funcţia de edil.Suspendarea lui Anghel a devenit, însă, definitivă abia în primăvara acestuian, întrucât el a contestat în justiţie decizia de punere a sa în afarafuncţiei, emisă anul trecut de prefect. În tot acest timp, primăria a fostcondusă interimar de viceprimarul Istvan Ludescher.

Locul lui Cristian Anghel la primărie a fost foarterâvnit, şapte concurenţi înscriindu-se în cursă. În afară de primii treiclasaţi au mai candidat Vasile Vlaşin (independent) -4,68%, Doru Dăncuş (PNŢCD) - 3,93%, Ciprian Chereches (PRM) - 2,18% şi PetruTomoiagă (Partidul Verde) - 1,14%.

Nu scapă dealegeri

Chiar dacă şi-au ales primarul, băimărenii nu scapă demersul la urne înainte de termen. Asta pentru că noul primar, Cătălin Cherecheş,este, deocamdată, deputat, iar în locul său, în colegiul uninominal nr. 2 dincircumscripţia electorală nr. 26 vor trebui organizate noi alegeri pentrufotoliul de parlamentar pe care el îl va lăsa liber.

Cherecheş a fost ales deputat de Maramureş în 2008 pelistele PSD+PC. În februarie 2010 însă a rupt relaţiile cu social-democraţii,devenid parlamentar independent. Din mai s-a înscris în PNL, însă şi aceastăaventură a durat puţin timp, el redevenind deputat independent în septembrie2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image