2017-01-17 00:08

POLITICA


Primul lider politic, pus sub acuzare pentru rolul în criza finaciară globală

 |  17:36
Premierămondială. Fostul prim-ministru al Islandei, Geir Haarde, a fost citat să aparăîn faţa unei instanţe speciale, o mişcare care ar putea să-l facă primul lidermondial ce urmează să fie acuzat în legătură cu criza financiară globală, informazăhuffingtonpost. com.

Dupăo dezbatere aprinsă marţi, parlamentarii au votat 33-30 pentru trimiterea îninstanţă a lui Haarde pentru că nu a prevenit prăbuşirea finaciară a Islandeiîn 2008 - o criză care a declanşat proteste, a răsturnat guvernul şi a aduseconomia într-un impas după colapsul monedei naţionale. Haarde este pasibil de o pedeapsăde până la doi ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Instanţa dejudecată, care va lua în discuţie acuzaţiile este convocată pentru prima datăîn istoria Islandei. O data a şedinţei nu a fost încă stabilită. Haarde, ex-liderul PartiduluiIndependenţei, nu mai este în parlament şi a demisionat din funcţie anultrecut, după protestele la scară largă în ţară şi pentru a urma un tratamentpentru cancerul esofagian. Fostul premier a declarat că s-a făcut tot ce s-aputut pentru prevenirea crizei şi că are încredere că va fi reabilitat, totulfiind o peresecuţie politică.

“Vinovaţiifără vină”

Islanda a trecut de la miracolul economic la faliment cândsistemul bancar al ţării s-a prăbuşit înoctombrie 2008 , urmând criză după criză. În aprilie, un raport de 2.300 depagini, realizat de o Comisie guvernamentală pe marginea colapsului bancar, l-aacuzat pe Haarde şi pe seful Bancii Centrale, de “neglijenţă gravă” care apermis inflamarea sistemului finaciar , în lipsa unei supravegheri adecvate şide asumarea unor riscuri excesive. PallHreinsson, un judecător al Curţii Supreme care a condus Comisia Specială deInvestigaţie, a identificat şapte oficiali responsabili pentru criza care alovit ţara, între care Haarde şi Oddsson. Cu toate acestea, nici un alt oficialnu a fost trimis marţi în faţa instanţei, ceea ce a atras critici dinpartea unora care consideră că vinatrebuie extinsă pentru toţi responsabilii. Pe de altă parte, unii cred căHaarde, ca lider, e singurul care trebuie să plătească. Înainte de a fipremier, acesta a fost ministru de finanţe şi ministru de externe. El a dat vina pe bănci în trecutşi a declarat că oficialii guvernamentali şi autorităţile de reglementare au făcuttot posibilul pentru a preveni criza. Un exemeplu de gafă majoră a băncii centrale a fostcă angajaţii au uitat de prelungirea unui acord de 500 milioane dolari deîmprumut, făcut în martie 2008, cu Banca Reglementelor Internaţionale de laBasel, Elveţia. O încercare tardivă de a primi o prelungire nu a fost acordatăde către banca internaţională.Tribunalul Special va consta din 15 membri - cincijudecători de la Curtea Supremă, un preşedinte de tribunal districtual, unprofesor de drept constituţional şi opt persoane alese de către Parlament lafiecare şase ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638943-02-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
01 Oct 2010

BOC E IN JOC DE GLEZNE... SE PREGATESTE SI EL SI AL TII SA ADOPTE MODELUL ISL ANDEZ! CEA MAI IEFTINA F ORTA DE MUNCA(PUSCARIASII DIN GUVERNELE CRIZEI)PE INVESTITIILE CE AU INTARZ IAT CU BUNA STIINTA SA LE DEMAREZE CAND PUTEAU !
DETECTIV
01 Oct 2010

SI PARLAMENTARII RUSINII SA SE DUCA LA MUNCA IEFTI NA !(LA PUSCARIE)

Adauga un comentariu

Random image