2018-12-14 22:21


Primul pas al lui Putin pentru crearea "Uniunii eurasiatice"

 |  18:47
Primul pas al lui Putin pentru crearea "Uniunii eurasiatice"

Opt ţări din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au convenit să instituie un regim de comerţ liberprin care vor fi eliminate taxele de import-export pentru mai multe bunuri, după două decenii de dezbateri. Rusia a semnat un acord cu şapte foste republici sovietice, cu excepţia Azerbaidjanului, Uzbekistanului şi Turkmenistanului, care vor lua în considerare semnarea pactului până la sfârşitul anului.

Textul urmează să fie ratificat de parlamentele celor opt ţări semnatare (Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kîrgîzstan, Republica Moldova şi Tadjikistan), înainte de a intra în vigoare, în 2012. Nu au fost oferite încă detalii despre bunurile care vor fi incluse. "Acesta este un document fundamental care va servi drept bază pentru relaţii pe termen lung", a declarat premierul Vladimir Putin, la semnarea pactului de creare a Zonei de Liber Schimb. Prim-miniştrii din CSI au semnat, de asemenea, un acord cu privire la principiile de bază ale reglementării valutare. Putin a susţinut ideea de reducere a dependenţei la nivel mondial faţă de dolar. Reuters menţionează că refuzul celor trei ţări, bogate în zăcăminte de gaze naturale, de a semna acordul subliniază disensiunile din rândul statelor membre ale CSI.Izolat, dar cu resurse, Turkmenistanul a devenit membru asociat din 2005 şi a cerut timp pentru a forma răspunsul său la acord.

Acest plan ar fi un pas important spre realizarea visului lui Putin de grupare a republicilor ex-sovietice într-o uniune. El a promovat crearea "Uniunii eurasiatice" într-un articol publicat pe 4 octombrie - o idee denunţată de către republicanii din Senatul Statelor Unite.A fost primul anunţ de politică externă a premierului indicând una dintre priorităţile agendei sale viitoare, în contextul planurilor de a reveni la Kremlin ca preşedinte.

CSI a fost creată în 1991 după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi includea fostele republici sovietice, cu excepţia celor trei ţări baltice. Georgia a ieşit din CSI după războiul de cinci zile cu Rusia, din 2008.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...