2017-01-19 19:05

POLITICA


Prins cu oacua mică! Berlusconi fura cu planul de austeritate

 |  17:17
Prins cu oacua mică! Berlusconi fura cu planul de austeritate

PremierulItaliei a comis-o din nou! Silvio Berlusconi aatars furia parlamentarilor italieni şi a publicului după ce a fost descoperităo clauză în folosul său inserată în planul dur de măsuri de austeritate propusde guvern. Pachetul de austeritate ar fi aduso economie de 47 miliarde de euro pentru buget şi 750 de milioane de euro încufărul premierului certat cu legea.

Clauza, îngropată în mai mult de 100 de pagini, a fost descoperităcu câteva săptămâni înainte ca judecătorii să se întrunească pentru a decideasupra cazului de despăgubire care implică participarea grupului Fininvest ceaparţine lui Berlusconi. Într-unparagraf de la articolul 37 al proiectului legislativ, se stipula că plăţilecompensatorii între companii mai mari de 20 de milioane de euro nu suntobligatorii până la o sentinţă definitivă a Curţii Supreme de Justiţie. Iargrupul Fininvest al lui Berlusconi are de plătit 750 de milioane de euro cătreo firmă a marelui său rival politic de stânga şi de afaceri Carlo de Benedet.Plata a fost ordonată de judecători anul trecut într-un caz de corupţie vechide 20 de ani. Grupul lui Berlusconi, care controlează activele-cheie de laimperiul mediatic Mediaset şi clubul de fotbal AC Milan, a mituit un judecătorîn 1991 pentru a putea prelua pachetul majoritar de acţiuni al publisheruluiMondadori, în defavoarea altui competitor, grupul CIR, al lui De Benedetti. Dacăplanul de austeritate ajungea să fie adoptat, premeirul ieşea în câştig cu 750de milioane de euro prin amânarea plăţii, deoarece în Italia un proces laCurtea Supremă durează ani buni.

Lapresiunea publică, Berlusconi a scos din pachetul de austeritate măsura care-iavantaja interesele (firmele), iar conferinţa de presă pentru a prezenta bugetul de austeritate a fostanulată pe motiv că ministrul de finanţe nu ar putea reveni la Roma din cauzavremii nefavorabile. Cu toatea acestea, premierul riscă să fiecercetat pentru abuz în serviciu, în condiţiile în care a recunoscut chiar el căa comandat clauza care îi apăra interesele. Un important aliat al lui Berlusconi, ministrul de externe Franco Frattini,a negat că măsura a avut drept scop protejarea intereselor de afaceri ale premierului.Dar, preşedintele Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat căpropunerea a arătat "cum Berlusconi, foloseşte funcţia de prim-ministrupentru a garanta imunitatea în faţa urmăririi penală, dar şi pentru a-şiproteja interesele de afaceri. Un judecător al Curţii Supreme din Italia, cea mai înaltăautoritate juridică, a declarat ca articolul a fost "concepute pentru afavoriza debitorii cu mari probleme” şi că acest lucru ar fi produs dauneireversibile sistemului juridic.

Planul de austeritate a fost elaborată pentru a stabilizafinanţele publice din Italia şi pentru a preveni ca Italia să o ia pe urmeleGreciei în ceea ce priveşte datoriile. Măsurile, pe cât defavorabile îi erau lui Berlusconi, pe atât de dure sunt pentru populaţiaItaliei. Vor fi afectate pensiile, se vor reduce cu 10 miliarde de euroserviciile medicale - ceea ce va ridica adică nota de plată pentru asistenţamedicală a fiecărei familii italiene cu 500 de euro anual. Mai mult, reducereabugetelor locale va atrage o nouă majorare a taxelor pentru populaţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image