2019-01-24 14:52


Procesul Hodorkovski - Rusia loveşte înapoi către Vest

 |  15:15
Procesul Hodorkovski - Rusia loveşte înapoi către Vest

Nouacondamnare pentru delapidare a fostulmagnat la petrolului, Mihail Hodorkovski, încinge spiritele între Rusia şiţările occidentale, în special SUA. Rusia a acuzat naţiunile occidentale- SUAşi unele ţări europene, de atitudine"inacceptabilă" după ce ar fiîncercat să pună presiune asupra procesului fostului patron al companieipetroliere Yukos pentru a influenţa sentinţa pronunţată luni. Ministerul deexterne al Rusiei a reacţionat la criticile puternice ale SUA şiGermaniei, după noul verdict de vinovatpentru Hodorkovski. "Ne asteptam ca toata lumea să-şi vadă de propriaafacere, atât acasă, cât şi în arena internaţională", a spus ministrul rusde externe, respingândtotodată “acuzaţiile nefondate” ale oficialilor occidentali care au sugerat casentinţa în cazul Mihail Hodorkovski ar reprezenta o dovadă de "justiţieselectivă".

CasaAlbă declarase luni că “aplicarea selectivă” a justiţiei este de natură săsubmineze statul de drept în Rusia. “Suntem tulburaţi de acuzaţiile conformcărora au fost comise încălcări ale principiului egalităţii în faţa legii şi deceea ce pare a constitui o folosire abuzivă a sistemului judiciar în scopuriimproprii. Aplicarea aparent selectivă a legii în cazul acestor doi oamenisubminează reputaţia Rusiei de ţară angajată în aprofundarea statului dedrept”, a spus purtătorul de cuvânt de la Casa Alabă. Potrivit acestuia, “incapacitatea Rusiei de a-şi respectaangajamentele faţă de valorile universale, printre care şi statul de drept,reprezintă un handicap în calea modernizării sale şi a capacităţii sale de aaprofunda legăturile cu SUA”.

Pentruunii analişti verdictul în cazul fostului magnat al petrolului este un semnalputernic că actualul premier ,Vladimir Putin, are de gând să se întoarcă laKremlin ca preşedinte al Rusiei la alegerile din 2012. Pe de altă parte,declaraţia preşedintelui Dmitri Medvedev, conform căreia, “nici şeful statului,nici un alt responsabil al ţării nu au dreptul de a-şi expune poziţia înaintede pronunţarea verdictului”, este considerată de unii analişti ca o încercarede a ieşi din umbra puternicului său mentor. Aceasta pare , mai degrabă, a fisepranţa exprimată a liberalilor ruşi.În fapt, o achitare sau o pedeapsă mai blândă I-ar fi folosit actualuluipreşedinte într-o posibilă candidatură la prezidenţiale,


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...