2019-01-19 10:31


Programul politic al alianţei PNL-PC: „Ne ridicăm, ne strângem mâna şi facem declaraţii”

 |  19:52
Programul politic al alianţei PNL-PC: „Ne ridicăm, ne strângem mâna şi facem declaraţii”

Ieri s-a constituit alianţa politică dintre PNL şi PC, adicăAlianţa de Centru-Dreapta sau ACD, dacă ţinem morţiş să economisim cuvinte. Ceva face de acum încolo această nouă construcţie politică? Acelaşi lucru s-aîntrebat şi Crin Antonescu ieri. Răspunsul a venit prompt de la DanielConstantin, preşedintele conservator: „Ne ridicăm, ne strângem mâna şi facemdeclaraţii”.

Într-un momenttransmis în direct de Antena 3, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au semnatprotocolul de colaborare dintre PNL şi PC. Înainte de a vorbi ziariştilor,Antonescu a avut un moment de ezitare. „Ce facem după asta?”, l-a întrebat elpe liderul conservator. Răspunsul a venit imediat: „Ne ridicăm, ne strângemmâna şi facem declaraţii”, i-a spus Constantin preşedintelui liberal.

A semnat fără reţinere

Deşi DanVoiculescu a lipsit de la ceremonia de semnare a protocolului, spiritul lui„Felix” a fost cât se poate de prezent. Şi aici, Crin Antonescu a trebuit să-şiconstruiască un discurs în care s-a făcut trimitere la criticile care vizau, înprincipal, apropierea PNL de Dan Voiculescu, dovedit de CNSAS drept colaboratoral Securităţii ceauşiste. „Am semnat acest protocol fără nici o reținere, înciuda asediului propagandistic dezlănțuit de la aflarea veștii despre aceastăalianță, împotriva noastră, a mea în special. E important să am conștiințaclară - și o am - a faptului că făcând aceată alianță nu încalc cu nimicprincipiile PNL sau ale mele, că este o alianță destinată tocmai transpuneriiîn realitate a acestor principii. Sunt onorat să fiu în această formulăcolegcu oamenii din PC”, a declarat Antonescu după semnarea protocoluluide colaborare.

Grupul Tăriceanu i-a spus „Nu“ lui Felix

Chiar dacăpreşedintele liberal nu a avut mustrări de conştiinţă la semnarea protocoluluide colaborare - după cum el însuşi a spus-o -, înţelegerea a fost puterniccontestată de voci importante din PNL. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu,dar şi fosta sa echipă de miniştri, Ludovic Orban şi Varujan Vosganian, i-auspus „Nu” lui Felix. Lor li s-a alăturat şi deputatul PNL Adriana Săftoiu, fostulpurtător de vorbe al preşedintelui Băsescu. „Cred că PNL este unpartid care, în ultimii 21 de ani, a arătat că e un partid puternic, care sepoate bate cu toate celelalte forţe politice de la egal la egal, pentru primapoziţie şi pentru a asigura o guvernare a României în interesul cetăţenilor. Nucred că PNL poate să fie pus pe picior de egalitate, şi în poziţia de a face uncompromis atât de natură doctrinară, cât şi decizională”, şi-a explicat LudovicOrban votul dat împotriva semnării protocolului dintre cele două partide.

Cepromit ei?

Noua alianţă declarăcă vrea să alunge PDL de la guvernare şi să preia puterea. ACD promite că le vaasigura românilor un trai mai bun. Printre aceste promisiuni: crearea a 200.000de noi locuri de muncă în 2011-2012, atragerea de investiţii străine directe de12-14 miliarde de euro, reducerea fiscalităţii, menţinerea cotei unice,revenirea la TVA de 19%, creşterea nivelului de colectare a veniturilor,reforma sistemului de sănătate şi de pensii, precum şi aderarea la zona euro în2016, după cum reiese dintr-un document al Alianţei de Centru-Dreapta.

Cume cu disponibilizările?

Unadintre măsurile cu care vor să guverneze cei de la PNL şi PC este „reducerea aparatului birocratic”, altfel spusconcedieri şi disponibilizări din aparatul bugetar. Deşi cam aşa s-ar traduceîn realitate „reducereaaparatului bugetar”, nicăieri în documentul ACD nu apare menţionat ceva despredat afară din rândul bugetarilor. Termenii din document sunt ceva mai„eleganţi”: „restructurareaadministraţiei publice centrale la dimensiunile unei birocraţii strict necesareunei economii de piaţă”, „reducerea numărului de ministere în funcţie”, „reducerea, în continuare,a numărului de agenţii”, sau „reducerea aparatului prefecturilor”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-09
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri





loading...