2017-01-24 15:15


Proiect de expulzare a faliţilor din eurozone

 |  21:00
Proiect de expulzare a faliţilor din eurozone

Grecia pune din nou pe jar jucătorii internaţionali. Datele arată că guvernul grec nu va putea reduce cuantumul datoriei publice, aşa cum s-a angajat, fapt ce amplifică scenariul falimentului. Cancelarul german, Angela Merkel, şi prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care este şi preşedinte Eurogrup, încearcă să stabilească cea mai bună soluţie pentru zona euro în condiţiile în care insolvabilitatea grecească pare să fie tot mai mult o certitudine.

Germania se pregăteşte pentru falimentul Greciei. Potrivit revistei Der Spiegel, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, i-a însărcinat pe specialiştii ministerului pe care-l coordonează să studieze diferite situaţii care pot deriva dintr-un eventual faliment al Greciei. Experţii Ministerului german de Finanţe au în vedere două variante în eventualitatea unei insolvenţe a Greciei. Prima ipoteză este ca ţara să rămână în uniunea monetară, în timp ce a doua preconizează o abandonare a euro şi o reintroducere drahmei ca monedă naţională.Mecanismul de salvare european, Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), joacă un rol-cheie în aceste consideraţii. Este de aşteptat ca FESF să primească noi puteri. Parlamentele naţionale trebuie să ratifice planul pentru noul fond de salvare al UE, un plan nepopular în rândul alegătorilor, în special din ţările mai bogate. Experţii cer să se deschidă linii de credit preventive pentru unele ţări, precum Spania şi Italia, în eventualitatea în care Grecia intră în insolvenţă, iar aceste ţări vor întâmpina greutăţi în a obţine capital de pe pieţele financiare. De asemenea, unele bănci din mai multe ţări ale zonei euro vor trebui să primească ajutor pentru a contracara consecinţele asupra afacerilor lor într-o Grecie intrată în faliment. Ambele probleme, potrivit experţilor, ar putea apărea indiferent dacă Grecia rămâne sau nu în zona euro. De aceea, consilierii ministeriali consideră că fondul de salvare ar trebui să primească noi competenţe.

Olanda ameninţă cu datul afară

Premierul olandez este primul oficial care ameninţă cu expulzarea Greciei din zona euro. Într-o scrisoare adresată Parlamentului olandez, primul-ministru scrie că, dacă ţările din zona euro nu reuşesc în mod sistematic să îndeplinească regulile bugetare, pot avea opţiunea să părăsească zona euro. El a sugerat că ar trebui să existe un comisar european responabil pentru disciplina bugetară cu puteri extinse, care ar putea forţa unele ieşiri din zona euro, dat fiind că o schimbare în tratatul european ar dura ani întregi. Finlanda şi Germania sprijină proiectul pentru un comisar special. Tratatele Uniunii Europene nu prevăd o dispoziţie pentru ca o ţară să renunţe la monedă.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image