2017-01-19 15:08

POLITICA


Proteste la Atena. Grecii nu sunt pregătiţi să intre în faliment pentru a salva ţara de la faliment

 |  16:44
Proteste la Atena. Grecii nu sunt pregătiţi să intre în faliment pentru a salva ţara de la faliment

Sindicatele din Grecia au declanşat miercuri o grevă de24 de ore, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate severe şi deprivatizări. Incidente violente au izbucnit la Atena, unde mii de persoane auînconjurat sediul Parlamentului, încercând să blochete intrarea. Mai mulţi manifestanţi au atacatmaşina premierului Giorgios Papandreou.

Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Syntagma, iaratmosfera a devenit din ce în ce mai explozivă. Protestatarii greci au aruncatbombe incendiare înspre clădirile care găzduiesc sediul Ministerului deFinanţe. Poliţia elenă a tras cu gaze lacrimogene la Atena şi a reţinut maimulte persoane după ce grup de manifestanţi a reuşit să rupă cordonulpoliţienesc care proteja Parlamentul. Grecii au aruncat cu pietre, ouăşi iaurt spre poliţiştii postaţi în faţa clădirii legislativului, undedeputaţii aveau programată o dezbatere asupra noului plan de economii şireduceri vizând scăderea deficitului bugetar şi salvarea Greciei de lafaliment. Cele mai mari sindicate din Grecia au intrat în grevă de 24 de ore,care afectează transporturile feroviare, rutiere şi maritime, precum şiserviciile publice, în semn de protest faţă de noul val de măsuri deausteritate pe care guvernul socialist intenţionează să le impună. Birourileguvernamentale şi băncile sunt închise, iar feriboturile au rămas ancorate înporturile din Grecia. În plus, trenurile nu circulă, şcolile sunt închise, iarspitalele funcţionează numai cu personal de urgenţă.

Greva intervine în condiţiile în care Grecia încearcă săimpună un nou pachet de măsuri de austeritate, ce vor permite reduceri alecheltuielilor bugetare şi creşteri ale taxelor cu 28 miliarde de euro până în2015, pentru a asigura deblocarea în totalitate a împrumutului internaţional desalvare în valoare de 110 miliarde de euro. Guvernul socialist va lansa şi unprogram de privatizare pe patru ani, evaluat la 50 miliarde de euro. Cea mai mare provocare cu care se confruntă partidul deguvernământ este de a-i convinge pe greci că aceste măsuri sunt necesare,deoarece nu există nici o garanţie. Protestatariiau anunţat că vor forma un lanţ uman în jurul Parlamentului pentru a prevenideputaţii să nu voteze. Ei au ameninţat că vor da pe mâna justiţiei pe cei carevor acorda vot favorabil măsurilor de austeritate. Confruntată cu odatorie de 340 miliarde de euro, Grecia este în pragulfalimentului. Deşi guvernul a redus anul trecutdeficitul cu 12 miliarde de euro - prin reducerea salariilor şi pensiilor şi princreşterea taxelor -, măsurile n-au făcut decât să exacerbeze situaţia economicăa Greciei. Într-o ţară afectată de o economiesubterană, care reprezintă aproape 30% din PIB, medicamentul prescris de cătreUE, FMI şi BCE în schimbul celor 110 miliarde, împrumut de urgenţă, a dus la orecesiune mai profundă decât se aştepta şi la proteste în masă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image