2017-01-24 23:18


Protestele din România amintesc de momentul 1989

 |  21:00
Protestele din România amintesc de momentul 1989

România a ajuns în presa internaţională. Mass-media comentează că protestele din România au intrat în a patra zi, fără a da semne de atenuare, fiind cele mai grave de la preluarea puterii de către preşedintele Traian Băsescu şi de când a început criza financiară. Protestatarii cer demisia acestuia şi organizarea de alegeri anticipate, scrie media intrenaţională, făcând o paralelă şi cu Revoluţia din 1989.

De patru zile, mii de români îşi exprimă nemulţumirea în stradă faţă de degradarea nivelului de trai şi faţă de o putere pe care o acuză de aroganţă, semn al unei răbdări ajunse la limită după ani de austeritate, potrivit unor analişti citaţi de  France Presse (AFP). O pensionară care a lucrat timp de 37 de ani mărturiseşte că are o pensie de 160 de euro lunar, relatează agenţia. Salariul mediu net este de 350 de euro. De la Târgu-Mureş, oraşul în care lucrează Arafat, la Cluj, Iaşi, Bucureşti şi alte oraşe, sute, chiar mii de români au ieşit în stradă câteva zile la rând, spontaneitate şi o motivaţie care adesea au lipsit în timpul protestelor împotriva măsurilor de austeritate, în 2010, scrie AFP. Manifestanţii au declarat pentru  AFP  că „picătura care a umplut paharul este modul în care Traian Băsescu l-a tratat pe subsecretarul de stat la sănătate şi fondator al unui serviciu de urgenţă funcţional, Raed Arafat”. Pe banca acuzaţilor se află clasa politică şi în prima linie Guvernul, dar mai ales preşedintele Băsescu, la putere din 2004, a cărui demisie este cerută de manifestanţi. Dar, intervievaţi de AFP, protestatarii se arată la fel de critici şi faţă de opoziţia social-democrată (PSD) şi liberală (PNL). „Oamenii politici din toate partidele din România sunt implicaţi în afaceri”, spune Isidor Anton, un muncitor de 47 de ani. ”Din nefericire, nu ne-ar fi mai bine cu actuala opoziţie, ar trebui oameni politici noi, mai cinstiţi”, afirmă Sofia, o vânzătoare de 49 de ani.

Simbolurile revoluţiei

Televiziunea americană CNN  scrie că demonstranţii au cerut dreptate şi au acuzat guvernul şi măsurile de austeritate pentru nivelul de sărăcie. CNN a  prezentat mai multe declaraţii ale unor manifestanţi. „Nu avem nici o siguranţă financiară. Suntem pensionari, eu şi soţul meu, şi împărţim venitul nostru modest, cu copiii noştri, deoarece acestea sunt şomeri“, a declarat Rodica Ganea, care a vorbit şi despre faptul că la spital este obligată să plătească pentru „medicamente, seringi, bandaje, totul”. O altă femeie, Marilena Salan, de 64 de ani, a descris o situaţie similară. „Copiii mei sunt absolvenţi de universitate, dar sunt şomeri. Ei sunt forţaţi să se despartă  de familii, să plece de acasă să muncească în străinătate şi nepoţii mei cresc fără părinţii lor.Acest lucru este inacceptabil“, spune femeia. CNN aminteşte că poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de protestatari care s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a demonstra împotriva reducerilor de austeritate guvernamentale. Protestatarii au blocat traficul, fluturând steaguri găurite care simbolizează Revoluţia din 1989, relatează. Alţii au purtat pancarte pe care scria „ Liberate” şi „Jos cu preşedintele Băsescu“. Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în încercarea de a calma mulţimea. 17 persoane au fost spitalizate în haosul care a urmat 50 au fost amendate pentru tulburarea liniştii publice. Postul american menţionează că protestele au izbucnit joi, după demisia lui Raed Arafat, un oponent al reformelor din sănătate propuse de Guvern. Criticii au susţinut că propunerea favoriza sistemul privat de sănătate, permiţând accesul la fonduri guvernamentale, în timp ce sistemul finanţat de stat  este total lipsit de ajutor financiar, relatează CNN.

Reuters subliniază că Guvernul a retras proiectul de lege, dar că a făcut foarte puţin pentru a potoli manifestanţii care au revenit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea generală faţă de măsurile de austeritate şi standardul de viaţă scăzut. Demonstranţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, scrie „Der Spiegel“, subliniind că protestele împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi politica de austeritate dusă de guvern s-au transformat la Bucureşti în adevărate lupte de stradă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-07

TAGURI: Romania, proteste, demisie, Traian Băsescu, Raed Araf, violenţe, anticipateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image