2017-01-22 20:28


Protestele iau amploare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord

 |  20:40
Protestele iau amploare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord

Mişcările decontestare a regimurilor autoritare din mai multe state din Orientul Mijlociuşi Africa de Nord au fost reprimate brutal de forţele de securitate, însămanifestanţii continuă să participe la proteste zilnice.

ALGERIA:

Importante forţe desecuritate şi vehicule blindate patrulează piaţa 1 Mai, aflată în centrulcapitalei Alger, loc de întâlnire pentru un marş al opoziţiei.

BAHRAIN:

Opoziţia a respinssâmbătă o ofertă de dialog prezentată de prinţul moştenitor, cerând dreptcondiţii prealabile demisia guvernului şi retragerea armatei din capitală, undeconfruntările s-au soldat cu cel puţin şase morţi. Sâmbătă dimineaţă, armatas-a retras din capitală, însă poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-iîndepărta pe manifestanţii care încercau să ajungă în centrul oraşului.

EGIPT:

Guvernul, care asigurăactivităţile curente, urmează să se reunească sâmbătă, în timp ce armata, carea preluat puterea după plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, a avertizat că nuva mai tolera manifestaţii care afectează economia ţării.

IRAK:

Câteva sute de văduveşi orfani, ale căror rude au fost victimele violneţelor declanşate dupăînlăturarea regimului lui Saddam Hussein, în 2003, au manifestat sâmbătă laBagdad, pentru a cere o îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă.

IRAN:

Fostul premier MirHossein Moussavi, unul dintre liderii opoziţiei reformatoare, este izolat ladomiciliu, conform unui anunţ publicat pe site-ul său Internet. Zeci de mii desusţinători ai regimului de la Teheran au cerut vineri executarea lui Moussavişi a altor lideri ai opoziţiei.

LIBIA:

Mai mult de 80 de persoaneau murit în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine,potrivit unui bilanţ realizat de Human Rights Watch (HRW). Mişcarea decontestare a regimului condus de Muammar Kadhafi, aflat la putere din 1969, iaamploare în estul ţării, unde riscă să se transforme în insurecţie.

MAROC:

Tineretul mişcăriiislamiste Dreptate şi binefacere a convocat pentru duminică o manifestaţiepaşnică în favoarea unei ample reforme politice.

TUNISIA:

Guvernul tunisian acondamnat sâmbătă asasinarea unui preot polonez, al cărui trup neînsufleţit afost găsit vineri în apropiere de Tunis, şi a cerut "tuturorcredincioşilor şi membrilor societăţii civile" să acţioneze cu hotărâre,pentru a evita producerea unor astfel de acte.

YEMEN:

Un student a fost uciscu focuri de armă şi alţi cinci au fost răniţi sâmbătă, în confruntări întremanifestanţii antiguvernamentali şi susţinătorii regimului. Alţi patruprotestatari au fost ucişi vineri la Aden,în timpul unei intervenţii a poliţiei împotriva manifestanţilor.

DJIBOUTI:

Confruntările dintreforţele de ordine şi susţinătorii opoziţiei, care solicită înlăturarea de laputere a preşedintelui Ismael Omar, au fost reluate sâmbătă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-06-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image