2017-01-17 19:30

POLITICA


Protocolul dintre PDL şi UDMR, la un pas de a fi rupt. Băsescu, sfătuit să nu accepte cele opt judeţe

 |  20:24
Protocolul dintre PDL şi UDMR, la un pas de a fi rupt. Băsescu, sfătuit să nu accepte cele opt judeţe
Coaliţia guvernamentală a atins cel mai critic punct alsău. Înţelegerea dintre PDL şi UDMR e la un pas de a fi ruptă săptămânaaceasta. Reorganizarea administrativă în opt regiuni şi statutul minorităţilorsunt temele fierbinţi care au inflamat spiritele maghiarilor. Conformprotocolului de colaborare dintre formaţiunile politice de la guvernare,statutul minorităţilor trebuie adoptat până la sfârşitul săptămânii. Iar PDLtocmai a pus umărul la modificarea formei propuse de maghiari a proiectului delege. Cu toate că s-au întâlnit luni în şedinţă de coaliţie, Emil Boc şiKelemen Hunor nu au ajuns la nici un rezultat. Cei doi aşteaptă o soluţie de laCotroceni. Astăzi (marţi, n.r.) are loc întâlnirea cu şeful statului.

Majoritatea guvernamentală formată de PDL, UDMR, UNPR şi minorităţilenaţionale dă zilele acestea unul dintre cele mai grele teste de rezistenţă.Ieri, liderii formaţiunilor politice din arcul guvernamental s-au întâlnit înşedinţă de coaliţie. Subiectul: statutul minorităţilor naţionale, proiect delege al UDMR care, conform protocolului de colaborare al coaliţiei, trebuieadoptat de Parlament până la sfârşitul acestei sesiuni legislative. Adică pânăla finalul acestei săptămâni. Parlamentarii PDL tocmai au pus umărul lamodificarea statutului minorităţilor, scoţând, săptămâna trecută, un articoldin proiectul de lege. Articolul respectiv conţinea un pasaj care făceaimposibilă reorganizarea administrativă în cele opt regiuni propuse de PDL. Pasajulde text din statutul propus de UDMR interzicea modificarea unităţilorteritorial-administrative în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale.

Nu s-auînţeles

Întâlnireade ieri a liderilor coaliţiei guvernamentale nu a condus la nici o înţelegere. „Am stabilit să formăm o comisie tehnică din specialişti de-ai noştri dincoaliţie, care să discute despre acest proiect de lege (statutul minorităţilor,n.r.)”, ne-a declarat Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL. „În ceea cepriveşte legea minorităţilor, rămânem cu obiectivul asumat în coaliţie, anumeacela al adopării acesteia până la sfârşitul lunii iunie”, a declarat deputatulSever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL. Surse participante la şedinţa decoaliţie văd, însă, ca fiind puţin probabilă adoptarea statutului minorităţilorîn această sesiune legislativă. „Păi când să se mai voteze, că mai e o singurăşedinţă de plen?!”, a declarat, pentru „Puterea”, un membru al coaliţieiguvernamentale.

Ce soluţii au?

Cum actuala sesiune legislativă e pe ultima sută demetri, o soluţie pentru ca legea minorităţilor naţionale să fie adoptată pânăla sfârşitul lunii –implicit, protocolul coaliţiei să fie respectat – ar fi caEmil Boc să-şi asume răspunderea pe proiectul de lege. Întrebată ce se vaîntâmpla dacă Parlamentul nu adoptă totuşi statutul, Elena Udrea,vicepreşedinte PDL, a declarat că nu exclude varianta asumării: „Nu s-a pusaceastă discuţie, însă nu este o soluţie exclusă (asumarea, n.r.). Însă eu cred că sepoate merge pe vot în Parlament”, a afirmat Udrea.

Împăcare, laCotroceni

LideriiPDL susţin că nu există tensiuni în coaliţie. Ei afirmă însă că soluţia rezolvăriidivergenţelor va fi dată de preşedintele Traian Băsescu. „Coaliţianu se află în nici un fel de impas. După consultările dela Cotroceni ne vom armoniza”, ne-a declarat Mircea Toader, liderul deputaţilorPDL. Astăzi au loc consultările dintre preşedintele Băsescu şi partideleparlamentare. Temele de discuţie pe care şeful statului le-a propus suntreorganizarea administrativă şi revizuirea Constituţiei. Coaliţiaguvernamentală va intra pe porţile palatului prezidenţial la ora 16.00, de laora 14.00 timpul lui Traian Băsescu fiind alocat Opoziţiei.

Ce sfaturi a primit „Jucătorul”

În afară de statutul minorităţilor, cealaltă problemăcare a nemulţumit UDMR este varianta reorganizării cu cele opt regiuniadministrative propuse de PDL. UDMR susţine că nu va accepta această formulă,întrucât ar însemna ca populaţia etnică maghiară din judeţele Mureş, Covasna şiHarghita să îşi piardă ponderea majoritară o dată cu comasarea acestor regiunialături de Braşov, Alba şi Sibiu. Cu toate că nici democrat-liberalii şi niciudemeriştii nu ştiu exact să spună cum îi va împăca şeful statului, sursecitate de Agerpres susţin că UDMR îi va propune acestuia să amâne temareorganizării administrative. Întrebat ce l-a sfătuit pe preşedintele Băsesculegat de reorganizarea administrativă, Peter Ekstein Kovacs, consilierulprezidenţial pe problemele minorităţilor naţionale, a refuzat un răspuns. El adeclarat însă că există tratate internaţionale care recomandă ca reorganizărileadministrative să fie făcute în urma consultării minorităţilor etnice care arputea fi afectate în urma schimbării hărţii. „Există diverse tratateinternaţionale, la care noi suntem parte şi pe care le-am adoptat, carerecomandă ca orice modificare administrativ-teritorială care ar putea vizaminorităţile etnice, dar care sunt majoritare într-o regiune, să fie făcutăprin consultarea populaţiei respective. Nu este prohibitivă, dar se recomandăca modificările să se facă cu consultarea locuitorilor”, a declarat pentru „Puterea”consilierul preşedintelui Băsescu pe probleme ale minorităţilor naţionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image