2018-10-16 16:13


PSD vrea modificarea Constituției în 2016. Liviu Dragnea repune regionalizarea pe masa politicienilor

 |  21:01
PSD vrea modificarea Constituției în 2016. Liviu Dragnea repune regionalizarea pe masa politicienilor

PSD nu a abandonat proiectul de regionalizare a României, iar un referendum privind modificarea Constituției ar putea avea loc chiar anul acesta, a declarat, sâmbătă, la Piatra Neamț, președintele partidului, Liviu Dragnea. Liderul PSD a explicat că referendumul susținut inițial de partid nu ar fi fost validat deoarece Curtea Constituțională a hotărât ca modificarea cvorumului la 30% să intre în vigoare la un an după promulgarea legii.

"Proiectul de regionalizare era finalizat. Rămăsesem la ultima decizie ce urma să fie adoptată în urma unei largi consultări și anume cum să arate regiunile. Toată arhitectura instituțională a regionalizării, sistemul de descentralizare, de finanțare erau realizate. În Constituție nu avem noțiunea de regiuni. Planul era să facem în septembrie-octombrie un referendum pentru modificarea Constituției, printre altele să apară și termenul de regiune. Era și noua lege a referendumului care scăzuse cvorumul de la 50% mai jos. Ea a fost atacată la Curtea Constituțională, iar Curtea a zis, spre surprinderea tuturor, că este constituțională, dar intră în vigoare după un an. De ce, nu am înțeles. Dar în aceste condiții, cu cvorumul de 50%, era puțin probabil că am fi putut avea șanse să modificăm Constituția. Proiectul nu este abandonat de noi, proiectul există. Dacă vom găsi înțelegere la ceilalți actori politici, partidele parlamentare, la președintele Iohannis, eu rămân la părerea mea că 2016 este un an care poate fi folosit pentru modificarea Constituției", a afirmat Dragnea. Liderul PSD a precizat că, dacă va fi modificată Constituția prin apariția noțiunii de regiuni, proiectul social-democraților poate fi pus în practică imediat.

"Proiectul PSD este un proiect realizat cu oameni de foarte mare valoare, cu academicieni, cu sociologi. Am avut atunci dezbateri în toată țara, am discutat cu sute de mii de oameni în opt luni de zile și, după ce a fost promovat și cunoscut, susținerea era din ce în ce mai mare. Oamenii au înțeles un lucru esențial — principalul obiectiv al acestui proiect de regionalizare este spargerea ghemului de putere de la București și transmiterea deciziei și a resurselor financiare cât mai aproape de cetățeni, la structurile regionale și locale. Am vorbit cu foarte mulți oameni, de exemplu, din Transilvania, din Moldova, din Muntenia, din Oltenia care au spus că au și ei resurse, expertiză, foarte multe energii, dar sunt inhibate pentru că este mult prea multă decizie la București", a susținut liderul PSD.

Întrebat cum vede campania Bisericii Ortodoxe Române de modificare a Constituției prin introducerea unui articol care să menționeze că familia este constituită din un bărbat și o femeie, Liviu Dragnea a răspuns: "Sunt un om profund creștin-ortodox și nu mă opun acestei inițiative".

Cu cotizațiile la zi

Liviu Dragnea,a mai declarat că, până la sfârșitul acestei luni, vor fi achitate toate cotizațiile restante de către membrii partidului, pentru deblocarea conturilor. "Am discutat cu fiecare organizație în parte (despre faptul că PSD are fondurile blocate din cauza neplății unei datorii — n.r.), situația va fi remediată până la sfârșitul lunii ianuarie, pentru că s-a stabilit și fiecare organizație și-a luat acest angajament, până la sfârșitul lunii ianuarie, vor fi achitate toate cotizațiile restante, pentru că sunt cotizații restante din varii motive. Sfârșitul lunii ianuarie este termenul care a fost stabilit pentru acest lucru, termen stabilit împreună cu trezorierul partidului. Principala motivație care a stat la baza acestei decizii a fost aceea că trebuie deblocate conturile partidului, pentru că dacă ai conturile blocate nu poți depune liste", a spus Dragnea, la Piatra Neamț, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD. Potrivit acestuia, dacă toți membrii de partid își plătesc cotizația, PSD nu mai poate avea probleme financiare. "Începând cu acest an, fiecare membru de partid își plătește cotizația în așa fel încât să nu mai avem niciodată niciun fel de probleme. Cotizația este minim un leu. Am vorbit cu foarte mulți membri de partid în ultimele luni de zile și toți spun că e firesc să își plătească cotizația care este mai mult decât simbolică. O să fie însă unii membrii de partid care vor plăti mult mai mult, în funcție de poziție, de veniturile pe care le au. Restanțe la cotizație sunt, din câte știu, 1,7 milioane de lei", a precizat Dragnea.

Conform unor surse din partid, unul dintre conturile principale ale PSD, cel de la sediul central al partidului, este blocat în urma unei datorii neachitate în valoare de peste 50.000 de euro, impusă de Primăria Capitalei. Datoriile provin de la lansarea candidaturii lui Victor Ponta pentru Președinția țării organizată pe Arena Națională în 2014.

Candidatura lui Ponta

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că Victor Ponta trebuie să rămână în continuare în politică și să candideze la alegerile parlamentare. Declarația liderului PSD vine în contextul anunțului făcut de Ponta că va candida pentru un mandat de parlamentar de Gorj. "Este un anunț firesc, am avut discuția asta cu el, a spus că vrea să candideze și noi vrem să candideze. Eu discut foarte des cu Victor, n-am avut ieșiri publice împreună, vom avea și ieșiri publice împreună. Este firesc să candideze la Gorj. Victor Ponta nu trebuie să iasă din politică. Chiar dacă are o perioadă acum când e mai puțin prezent în politică, trebuie să rămână în politică. Este un om politic valoros și de viitor. Repet, îl încurajez să meargă mai departe cu acea fundație și abia aștept să fiu invitat la lansare când devine oficial, când ies actele de la instanță", a afirmat Dragnea.

Neacșu, coordonator

Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, va fi coordonatorul de campaniilor partidului din 2016, a decis Comitetul Executiv Național. "Marian Neacșu, în săptămâna următoare, va stabili liniile principale de strategie electorală și de acțiuni politice și de campanie electorală în perioada următoare. De asemenea, își va stabili și va propune Comitetului Executiv Național echipa de campanie", a anunțat președintele PSD, Liviu Dragnea.

"Pe 27, 28, 29 ianuarie vom avea întâlnirea grupurilor parlamentare, tot atunci vom avea un Comitet Executiv Național care va stabili, printre altele, și politica de alianțe în alegerile din acest an. Am cerut colegilor președinți de filiale ca, până la următoarea întâlnire de peste două săptămâni, să aibă o discuție largă, o discuție chiar formală, cu fiecare organizație județeană, cu structurile statutare pentru ca decizia pe care o vom lua peste două săptămâni să fie decizia care are cea mai largă susținere în partid. În prima parte a lunii februarie urmează să avem discuția finală și să stabilim candidații pentru toate localitățile și pentru toate listele", a spus Dragnea, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-17

TAGURI: psd, regionalizeare, liviu dragnea, constitutie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
18 Ian 2016

ACEASTA "LIBARCA OTRAVITOARE" CU RESEDINTA IN BRAZILIA-vecin cu MAZARE MAFIOTUL, NU MAI TREBUIE PREZENTATA PIBLIC.
OMUL MUNCII
18 Ian 2016

Dragnea cu pdd,unpr,pc si usl de un patriotism "autentic romanesc"doresc in sfirsit "modificarea constitutiei",eventual doar ptr.regionalizare,celalalte altadata,in alta campanii electorale.Cita nevinovatie si nesimtire emana acest individ inpreuna cu banditii din alianta lui,/lor,trebuie sa ne determine ca la vot sa-i radem pe toti.Invoca decizii ale CC pe care le-a ignorat in repetate rinduri,de cind 30%reprezinta majoritatea,vor face probabil ca in 2003 au prelungit ref.cu inca o zi ,nu pentru ai determina pe romani sa iasa la vot,au facut-o pentru a introduce ei buletine in urna si?sau sa poata modifica p/verbale din sectiile de vot.Romani va indemn sa vergeti la vot si sa va amintiti de toate relele celor 26 de ani. Succes
DELIORMAN
18 Ian 2016

Acest penal, cu mutra de carciumar de drumul mare, care boteaza vinul cu multa apa, a ajuns sa se agite pe tema regionalizarii cu nesimtire tipica maimutoilor porto.ka/ka.nii din care provine si de care este prins, bine incleiat cu meh/lem !
Random imageUltimele stiri


loading...