2018-12-13 13:24


PSD sabotează Recensământul 2011

 |  21:00
PSD sabotează Recensământul 2011

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din România, cea mai importantă măsurătoare statistică a ultimilor zece ani, a demarat ieri. Realizarea recensământului va trebui, însă, să facă faţă scepticismului românilor de a răspunde la întrebările recenzorilor. Cu atât mai mult cu cât reticenţa  populaţiei este alimentată de PSD, principalul partid de Opoziţie.

Una dintre informaţiile pe care românii trebuie să le ofere operatorilor de la recensământ nu este deloc pe placul PSD. Este vorba despre furnizarea Codului Numeric Personal. Fostul premier Adrian Năstase sau senatorii Dan Şova şi Georgică Severin au transmis ieri apăsat următorul mesaj: “Nu spuneţi CNP-ul!”. Legile care stabilesc aplicarea recensământului precizează că „refuzul furnizării personalului de recensământ a informaţiilor prevăzute în programul de înregistrare” se pedepseşte cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Prin urmare, îndemnul PSD poate fi considerat o instigare la nerespectarea legii. Pesediştii susţin însă că legea este abuzivă şi că în spatele acestei complexe operaţiuni administrative se află de fapt interesele PDL de a obţine datele personale ale românilor şi a ale valorifica prin fraudă la alegerile din 2012. “Obligativitatea declarării CNP-ului este o măsură scandaloasă care anulează practic securitatea datelor personale şi oferă PDL un grup masiv de alegători virtuali numai buni de înviat la alegeri”, susţine fostul premier Adrian Năstase pe blogul personal. “Fac un apel către toţi concetăţenii de a se proteja singuri în faţa acestui abuz prin refuzul de a-şi declara Codul Numeric Personal. Sunt curios cum va amenda Boc 20 de milioane de români”, îndeamnă fostul premier. Afirmaţiile lui Năstase sunt susţinute şi de senatorii social-democraţi Dan Şova şi Georgică Severin, care au transmis şi ei mesaje similare. “Românii trebuie să ştie că nu există nici o recomandare a UE privind formularea chestionarelor de la recensământ, cu atât mai puţin recomandări detaliate privind dezvăluirea CNP-urilor”, afirmă senatorul Dan Şova.

Stabilit acum patru ani

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se face în România, de regulă, o dată la zece ani, ultimul fiind efectuat în 2002. Ancheta din acest an se va desfăşura între 20 şi 31 octombrie şi face parte din recensământul întregului spaţiu UE. Stabilirea lui 2011 drept an de recensământ a fost fixată în 2007, pe vremea când premier era liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Ulterior, au urmat două acte normative ale Guvernului Boc, care au definitivat cadrul legal pentru Recensământ 2011: HG nr. 1502 din 2 decembrie 2009 şi HG nr. 689 din 28 octombrie 2011. Metodologia şi forma întrebărilor de la recensământ sunt stabilite de Institutul Naţional de Statistică. Începând cu 2005 preşedintele INS este Vergil Voineagu.

Întrebări pe care le poţi refuza

Românii pot refuza să răspundă la patru dintre întrebările recensământului, acestea referindu-se la caracteristicile etno-culturale. Primele trei se referă la etnie, limba maternă şi religie. De altfel, acestea sunt însoţite de atenţionarea “fiecare persoană este liberă să-şi exprime propria opţiune, fără nici un fel de constrângere”.Cea de-a patra întrebare la care au voie să nu răspundă se referă la prezenţa dificultăţilor de vedere, de auz, de memorie, a problemelor cu mersul, cu alergatul, ori a imposibilităţii de a se îngriji singuri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-21

TAGURI: recensamant, PSD
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGETA
21 Oct 2011

in ce mod saboteaza psd recensamantul? nu putem refuza ,desi stim ca se poate folosi cnp-ul nostru pentru ca legea chiar daca este stramba,este lege si nu cred ca psd-ul ne va plati amenda sau taxele de judecata; asta nu m-a impiedicat sa spun recenzorului parerea despre furnizarea cnp-ului,cu toate ca el nu avea nici o vina. Cred ca psd-ul trebuia sa nu permita sa apara o astfel de lege, ca de-aia i-am ales, sa ne apere interesele.
HAIDUCUL
21 Oct 2011

Esti o vaca. Legea trebuie respectata ! zau ? chiar si cea furata la vot in Parlament ? Dar aia cu profesorii ? Proasta naibii. Spune CNP-ul spune nr la sutien si spune si cind te-ai regulkat ultima data
ZIGZAG
21 Oct 2011

nastase si ponta au votat contra legii care incrimineaza camataria .la ce te poti astepta de la 2 indivizi care protejeaza lumea interlopa?
METIN CERCHEZ
21 Oct 2011

in marea britanie au fost gasite liste cu date confidentiale-pierdute-daca se va intimpla si la noi?ni se poate fura identitatea? da-deci dati raspunsuri la misto
HAIDUCUL
21 Oct 2011

Nu luati in cosiderare modul meu BADARANESC de exprimare. Eu nu sunt sanatos cu capul. Va marturisesc ca sunt un BOSCHETAR JEGOS , trag pe nas AUROLAC, sunt ALCOOLIC si am multa experienta in meseria de VACAR.
Random imageUltimele stiri


loading...