2018-10-16 09:28


PSD nu îl mai vrea pe Geoană la Senat

 |  21:00

Victor Ponta a anunţat luni că PSD nu-l mai doreşte pe Mircea Geoană la şefia Senatului României.

Preşedintele PSD a propus în forul de conducere al partidului ca Geoană să se retragă de bunăvoie din fruntea Senatului şi să fie înlocuit cu senatorul Titus Corlăţean. Geoană a afirmat că nu se va supune deciziei, care „oferă pe tavă” funcţia democrat-liberalilor. Social-democraţii riscă serios să rămână fără conducerea Senatului în condiţiile în care noul preşedinte al Senatului trebuie validat în plen. Unde PDL va uza de majoritatea pe care o deţine pentru a-şi impune omul.

„A existat o singură abţinere, cea a preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvina Ciupercă. În rest, toată lumea a votat pentru. Nimeni nu a sărit în apărarea lui Geoană”, au declarat pentru „Puterea” surse participante la discuţii. Geoană nu a participat la şedinţă, deşi în mod normal asistă la reuniunile Biroului Permanent în calitate de preşedinte al Senatului. „Nu a fost invitat”, a precizat Victor Ponta.

Liderul PSD a refuzat la finalul discuţiilor să anunţe decizia referitoare la Geoană. „Mergem la grupul senatorial şi o să vă spun după aceea”, s-a eschivat Ponta. Mai-marii PSD s-au transferat apoi cu arme şi bagaje la grupul senatorial al PSD, unde Geoană a fost chemat pentru a i se aduce la cunoştinţă decizia BPN şi a spune dacă o va respecta sau nu. „Sper să aibă atâta inteligenţă încât să se conformeze”, a spus liderul de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu. Întrebat dacă Geoană riscă excluderea în cazul în care nu va accepta decizia conducerii partidului, Iliescu a răspuns: „Este posibil”. La final, Geoană a declarat că nu se va supune deciziei luate de liderii PSD, spunând că această hotărâre face rău partidului, pe care îl va lăsa şi fără „ultima redută”. „Cred că este vorba mai degrabă de calcule meschine decât de calcule strategice. Este o decizie profund greşită”, a comentat Geoană.

PSD riscă să piardă şefia Senatului

Făcuţi foc şi pară pe Geoană, căruia i-au imputat recentele atacuri la adresa lui Ion Iliescu, dar mai ales vizita în SUA, liderii PSD au decis să-i dea o lecţie chiar cu preţul de a pierde singura funcţie importantă pe care o deţin: preşedinţia Senatului. Social-democraţii susţin că funcţia nu va fi pierdută deoarece se va face rocada între Mircea Geoană şi Titus Corlăţean, ambii membri PSD. În plus, social-democraţii invocă o hotărâre a Curţii Constituţionale care le dă dreptul de a păstra funcţia de preşedinte al Senatului (care le revine în această legislatură), chiar dacă îl schimbă pe Mircea Geoană. Astfel, Deciziei Curţii nr. 601 din 14/11/2005 stabileşte că „Votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancţiune, când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică. Această înlocuire se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar, care nu-şi poate pierde dreptul la funcţia de preşedinte, dobândit în virtutea rezultatelor obţinute în alegeri, respectându-se principiul configuraţiei politice”. Cu alte cuvinte, PSD poate propune în locul lui Geoană un alt senator social-democrat. Numai că acesta va trebui validat tot de către plen, după cum recunoaşte şi liderul PSD, Victor Ponta. Odată ajuns la votul în plen, este însă de aşteptat ca PDL să se opună şi să uzeze de majoritatea pe care o are pentru a instala în fruntea Senatului un reprezentant al Puterii. La ora închiderii ediţiei, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, anunţa în plenul Senatului propunerea grupului social-democraţilor de a-l înlocui pe Mircea Geoană din funcţie de preşedinte al Senatului. Şedinţa era prezidată chiar de Mircea Geoană.

Cum încearcă PDL să pună mâna pe Senat

Democrat-liberalii vor să-şi impună propriul om la şefia Senatului, în ciuda faptului că social-democraţii afirmă că, din punct de vedere constituţional, funcţia de preşedinte al Camerei Superioare le revine, indiferent cine este pesedistul care o ocupă. Printre senatorii PDL, cel mai vehiculat nume pentru postul de preşedinte al Senatului este cel al lui Vasile Blaga.

Chiar dacă susţin că încă nu au luat o decizie în ceea ce priveşte înlocuirea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, senatorii PDL afirmă că vor da curs propunerii doar dacă înlocuitorul va fi un parlamentar al Puterii. „Nu poţi şi cu tigaia unsă şi cu slănina în pod”, au fost cuvintele lui Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL, referitor la dorinţa PSD de a-l înlocui pe Geoană cu un alt social-democrat. Pedeliştii afirmă că nu îl vor accepta pe Titus Corlăţean, cel pe care PSD îl susţine pentru şefia Camerei parlamentare. „În nici un caz nu-l vom vota. Păi, ce rost ar avea? Funcţia i-a revenit lui Geoană pe vremea când s-a format alianţa PDL-PSD. Dacă pesediştii vor să-l schimbe, atunci vom nominaliza şi noi un om. Din PDL, sau din Coaliţia Guvernamentală. (UNPR, UDMR, sau minorităţile naţionale, n.r)”, ne-a declarat senatorul democrat-liberal Marius Necula.

Trag de timp

Propunerea de înlocuire a lui Geoană cu Titus Corlăţean a fost grăbită ieri de pesedişti, liderul senatorilor social-democraţi introducând subiectul în dezbaterea plenului Senatului. Cu toate acestea, democrat-liberalii au cerut amânarea propunerii de revocare, pe motiv că nu a fost respectat regulamentul Senatului. După două pauze de consultări cerute de PDL şi UNPR, senatorii Puterii au părăsit sala de plen, cvorumul necesar lucrărilor plenului Senatului nemaifiind întrunit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGETA
08 Noi 2011

unde sunt barbatii puternci din psd? Chiar nu isi dau seama ca vulturii portocalii abia asteapta sa puna mana si pe sefia senatului si sa formeze marea adunare nationala?Ii mai da cineva jos pe astia de la putere? Psd=istilor,chiar nu mai puteai avea rabdare pana la alegeri? Chiar asa de naivi sunteti,ori faceti jocurile pdl?Ne dezamagiti tot mai tare.
OVIDIU
08 Noi 2011

USL se destramă. A venit momentul în care această struţo-cămilă va dispărea de pe scena politică.
ZORAN
08 Noi 2011

decat cu unul care trage frana de mana, mai bine fara. nici noi nu-l mai vrem. la revedere.
WALTER
08 Noi 2011

ori cu el ori fara tot aia. dar mai bine fara. sa plece la pretinul lui diaconescu la unpr. cin se aseamana se aduna.
MRUXANDRA
08 Noi 2011

nu le ajunge ca le pleaca oamenii..acum ii mai dau si afara?..si uite asa usl-ul se destrama..oricum nu e decat o constructie politica artificiala, nu vor ajunge sa candideze impreuna la anul!
MARIUS
09 Noi 2011

În PSD continuă războiul dintre Vanghelie şi Năstase. Geoană şi Ponta sunt doar două păpuşi mânuite de cei doi infractori cu dosare la DNA Vanghelie şi Năstase.
ANDREI MARCU
09 Noi 2011

Dupa ce PNL si-a pierdut sustinerea aparatului de partid din tara prin vanzarea catre PSD, acum si PSD este lovita din interior, semn ca nu exista unitate in USL. Acesta este un semn clar referitor la puterea acestei asa-zise coalitii, care in mod cert va pierde alegerile din 2012.
Random imageUltimele stiri


loading...