2019-02-23 05:40


Puterea militară a Chinei pune în gardă Japonia

 |  16:41
Puterea militară a Chinei  pune în gardă Japonia

După SUA, a venit rândul Japoniei să facă schimbărimajore în politicile de apărare naţională, consolidându-şi forţele din sud înreplică la creşterea puterii militare a Chinei. Analiştii spun căJaponia îşi modifică aceste politici în replică la schimbarea echilibruluiputerii în Asia.

Japonia,care are graniţă maritimă cu China, spune că sporirea puterii militare aBeijingului este o îngrijorare globală. În replică, China a subliniat că nici oţară nu are dreptul să comentze iresponsabil despre dezvoltarea sa. Totodată,Japonia îşi va consolida apărarea antirachetă pentru a contracara eventualeameninţări din partea Coreii de Nord. Documentul privitor la apărare a fostaprobat de Cabinet şi va defini politica de apărare a Japoniei pentru următoriizece ani. Armata se vaconcentra acum în sud, peinsulele japoneze din apropierea Chinei, Tokyo fiind îngrijorat de creştereaputerii navale a statului vecin.

"Având în vedere lipsa de transparenţă aChinei pe chestiunile militare şi de securitate, vorbim despre îngrijorarepentru regiune şi comunitatea internaţională", spun oficialii japonezi.

Relaţiile dintre Japonia şi China s-audeteriorat în septembrie, după coliziunea dintre un vapor chinez şi o navă aPazei de coastă nipone lângă insulele disputate. De asemenea, programul nuclearal Phenianului este descris ca "un factor de destabilizare serios".Documentul califică alianţa SUA-Japonia drept "indispensabilă". SUAau 50.000 de militari în această ţară.

Constituţia Japoniei interzice acţiunileofensive Japonia are oconstituţie pacifistă. Articolul Nouă din Constituţie, care a fost scrisă subocupaţia americană post-război în 1947, renunţă la utilizarea forţei de cătreJaponia în soluţionarea litigiilor internaţionale.Analiştii spun că noua orientare strategică va fi urmărităîndeaproape în Asia, unde agresiunea japoneză în cel de al Doilea Război Mondialnu a fost nici uitată, nici iertată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...