2017-01-24 15:20


Puterea militară a Rusiei, de Ziua Victoriei în Piaţa Roşie

 |  18:47
Puterea militară a Rusiei, de Ziua Victoriei în Piaţa Roşie
Ziua Victoriei asuprafascismului, cu prilejul împlinirii a 66 de ani de la victoria aliaţilor în celde-al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei fasciste, a fost sărbătorităluni la Moscova în Piaţa Roşie printr-o paradă militară excepţională, evenimentmenit să sublinieze ideea de naţiune învingătoare.

La paradă au participat circa 20.000 de militari. Pentruprima dată au defilat şi200 de ofiţeri de elită din forţele aeriene ruse.Ei au purtat uniformele noi introduse pentru forţele aeriene anul acesta. Aufost prezentateşi lansatoare de rachete Topol-M, sisteme de apărareantiaeriană S-400 Troumph, sisteme Panţir-S1, lansatoare de rachete Iskander-M,transportoare blindate BTR-80 şi tancuri T-90. Ceremoniamilitarăeste condusă de comandantul adjunct al Statului Major, ValeriGerasimov. Peste 200 de mii de poliţişti şi 13 mii de militari au asiguratsecuritatea la evenimentele din Rusia. Vizitatorii au fost verificaţi prinintermediul diferitor filtre şi detectoare de metal. Autorităţile moscovite aualocat 102 milioane de ruble (3,7 milioane de dolari) pentru pregătirea paradeidin Piaţa Roşie.

Preşedintele Dmitri Medvedev s-a adresat participanţilorşi oaspeţilor. „Datoria noastră este să menţinem pacea obţinută prin mareaVictorie”, a spus el,precizând că modernizarea forţelor armate rămâne oprioritate a Rusiei. Medvedev a apreciat că defilările militare au „un enormrol educativ”, deoarece le permit oamenilor să vadă că Rusia dispune de „oarmată eficientă şi bine echipată”, care „poate îndeplini misiuni de luptă”.

Peste 25 de milioane de cetăţeni sovietici au murit în alDoilea Război Mondial, iar oficialii ruşi au acuzat în mod periodic istoriografiaoccidentală că minimizează rolul URSS în victorie. Celebrarea Marelui războipatriotic în Rusia se referă doar foarte puţin la debarcarea aliaţilor înEuropa. Prima paradă de Ziua Victoriei a avut loc în Piaţa Roşie în iunie 1945.După destrămarea URSS, în 1991, defilările au fost reduse la dimensiunisimbolice, însă Rusia a reluat tradiţia sovietică în 2008, iar anul trecut aufost invitaţi, pentru prima dată, şi militari din ţările NATO. Foştii aliaţioccidentali sărbătoresc victoria la 8 mai, iar Rusia - la o zi după,capitularea Germaniei având loc la ora 23.01 ora Berlinului, respectiv pe 9 maila Moscova, din cauza decalajului orar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-01

Mai multe imagini:
Puterea militară a Rusiei, de Ziua Victoriei în Piaţa Roşie
zoom
Puterea militară a Rusiei, de Ziua Victoriei în Piaţa Roşie
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image