2017-01-21 21:45

POLITICA


Putin, pus la încercare înainte de prezidenţiale

 |  21:00
Putin, pus la încercare înainte de prezidenţiale

Prezenţă moderată a ruşilor la votul pentru alegerile parlamentare, ce decid componenţa Dumei de Stat pentru următorii cinci ani. Chiar dacă rezultatul votului va reconfirma dominaţia formaţiunii Rusia Unită, liderul Vladimir Putin îşi doreşte un scor cât mai bun pentru partidul său ca el să-şi justifice candidatura la alegerile prezidenţiale din martie 2012.

Partidul de guvernământ Rusia Unită controlează toate pârghiile de putere şi este de aşteptat să câştige, deşi cu mai puţine voturi decât la ultimele alegeri din 2007. La scrutin au participat şapte partide, doar patru dintre ele fiind cotate cu şanse să intre în viitoarea Dumă de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a cărei structură nu va suferi modificări majore. Potrivit estimărilor, partidul lui Vladimir Putin se va menţine pe primul loc, dar îşi va pierde majoritatea constituţională de două treimi şi nu va putea adopta legi organice fără sprijinul altor formaţiuni. La scrutinul precedent, din 2007, partidul a obţinut 315 mandate de deputat din totalul celor 450, iar acum, potrivit sondajelor, va obţine 253 (însemnând 53%), ceea ce indică şi o erodare a popularităţii lui Putin.

Cum stă Putin

Vladimir Putin rămâne de departe cel mai popular politician din ţară, fiind arbitrul între clanurile care controlează cel mai mare producător mondial de energie. Suporterii spun că fostul agent KGB a salvat Rusia în timpul preşedinţiei lui din perioada 2000-2008, a restabilit controlul Kremlinului asupra regiunilor instabile şi a relansat economia, căzută în haosul post-sovietic. Cu toate acestea, există semne că ruşii s-au cam săturat de cultivarea imaginii de om puternic a lui Putin.Oponenţii spun că premierul a conceput un sistem politic fragil, care exclude vocile independente, şi că ruşii sunt tot mai plictisiţi de imaginea lui de om dur. Putin este aproape sigur că va câştiga alegerile prezidenţiale din 4 martie, dar semnele de dezamăgire din rândul populaţiei sunt îngrijorătoare pentru managerii politici ai Kremlinului. Într-o încercare de a revigora partidul de guvernământ, premierul a trimis cei mai apropiaţi aliaţi ai săi să conducă Rusia Unită în unele regiuni din Rusia.

Cenzură şi atacuri

Partidele de opoziţie au susţinut că alegerile au fost incorecte deoarece autorităţile au susţinut formaţiunea Rusia Unită cu bani şi cu prezenţă masivă în mass-media. Totodată, au fost semnalate acuzaţii legate de încălcarea legii electorale, singurul grup independent de monitorizare, Golos, strângând 5.300 de plângeri. Şefa grupului, Lilia Şibanova, a fost reţinută timp de câteva ore pe aeroportul din Moscova.Procurorii din Moscova au lansat o anchetă săptămâna trecută privind activităţile Golos, după ce mai mulţi parlamentari au obiectat la finanţarea acestuia de către Occident. De asemenea, mai multe site-uri independente au fost inaccesibile duminică dimineaţă, inclusiv cel al ONG-ului Golos, al postului de radio Ecoul Moscovei, site-urile cotidianului „Kommersant”, cel al săptămânalului „New Times”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-08

TAGURI: putin, alegeriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image