2018-12-19 10:04


Qatarul a jucat pe înarmarea rebelilor. Primul apel comun pentru înlăturarea lui Gaddafi, la Doha

 |  18:02
Qatarul a jucat pe înarmarea rebelilor. Primul apel comun pentru înlăturarea lui Gaddafi, la Doha
Arme, bani, petrol şi prezenţadin umbră a unui fost şef al spionajului au fost ingredientele întâlnirii de laDoha. Un “grup de contact” format dinputeri occidentale şi state din Orientul Mijlociu a solicitat pentru prima oarăînlăturarea lui Muammar Gaddafi şi a pus problema înarmării grupărilor rebeleanti-regimul libian. Chestiunea furnizării de armament s-a dovedit un punct sensibil. Aşa-numitul grup de contact în Libia, care include emisari la nivel înaltdin Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, Uniunea Africană şi LigaArabă, nu s-a pus de acord asupra faptului dacă dreptul internaţional ar puteasau ar trebui să permită furnizarea de arme letale rebelilor, chiar şi pentruautoapărare.

Qatarul asugerat înarmarea pe faţă a rebelilor

"Gaddafi şi regimul său şi-au pierdutorice fel de legitimitate. Gaddafi trebuie să renunţe la putere şi să lepermită libienilor să-şi decidă propriul viitor. Consiliul naţional al rebelilor este un interlocutorlegitim, care reprezintă aspiraţiile poporului libian", se arată într-odeclarţie a grupului de contact. Membrii acestuia au declarat că vor crea unmecanism financiar pentru a-i ajuta pe rebeli să controleze regiunea de est, deşinu au dat detalii suplimentare referitoare la ce ar presupune acest"sprijin material". Dar unii diplomaţi au declarat pentru Reuters căar putea fi vorba despre furnizarea de arme. PremierulQatarului a fost cel mai mare susţinător al ideii.SheikhHamad bin Jassim al-Thani a declarat că sprijinulmaterial ar putea include "orice fel de nevoi, inclusiv echipamente deapărare". Qatarul a fostsusţinut de ministrul de externe italian, Franco Frattini, care a declaratreporterilor că Rezoluţia Consiliului de Securitate 1973, care sancţioneazămijloace militare pentru a proteja civilii, nu interzice furnizarea de armepentru autoapărare. Frattini a declarat că este "justificat din punct devedere moral" pentru a da libienilor mijloacele de a se proteja. Alţii nusunt de acord din motive complicate. Ministrul de externe belgian a spus reporterilorcă "Rezoluţia ONU vorbeşte despre protejarea civililor, nu despre înarmarealor". Anunţând lansarea unui "mecanism financiar temporar",oficialii coaliţiei au spus că rebelii ar trebui să aibă acces la conturile debani aparţinând regimului Gaddafi, îngheţate în prezent de băncile europene. Înplus, s-a propus ca încasările din vânzările de petrol să fie canalizate pentrucauza rebelilor.

Qatarul furnizează însecret arme antitanc pentru rebelii libieni, ca parte a strategiei sale de răsturnarea regimului Gaddafi. Qatar este o ţară mică, dar extrem de bogată în petrol şirezerve de gaze, şi are o politică externă independentă faimoasă care îipermite să menţină relaţii bune cu Iranul, în timp ce găzduieşte baze militareamericane, precum şi legături cu Israelul şi, discret, cu inamicul palestinianislamist Hamas.

Misteriosul ex-ministru libianDe remercat a fost absenţa din dezbatere a fostului şef alspionajului libian şi ex-ministru de externe Koussa Moussa, care a sosit laDoha motivând o pretinsă misiune de consiliere a conferinţei privind modul de funcţionarea regimului Gaddafi. Într-adevăr, în timp ce sosirea lui Koussa la Doha a fostconfirmată, el nu a fost văzut sau auzit nicăieri la summit. Koussa nu a avutnici un rol oficial în cadrul reuniunilor şi premierul Qatarului a declarat: „Koussa nu a fost invitat“.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...