2017-01-24 11:15


Rădăcinile ruse ale dictatorului nord-coreean

 |  21:00
Rădăcinile ruse ale dictatorului nord-coreean

Kim Jong-il, fostul lider din Coreea de Nord, a fost născut în Rusia(satul Vyatskoye)  ca Iuri Irsenovich Kim, fiul unui ofiţer de rang al Armatei Roşii, Kim il-Sung, pe care Stalin l-a nominalizat mai târziu să conducă Coreea de Nord, conform surselor sovietice.

”Când am fost singuri, desigur, am vorbit şi despre locul naşterii sale”, spune Konstantin Pulikovsky, fostul reprezentant al Kremlinului în Orientul Îndepărtat, care l-ar fi escortat pe Kim în timpul vizitelor în Rusia. "I-am vorbit despre asta. I-am spus că locuinţa tatălui său este păstrată şi că mulţi dintre săteni şi-l amintesc. El a ascultat cu atenţie şi nu a negat. Dar el mi-a cerut să nu apară public nimic şi niciodată nu a cerut să meargă acolo”, a declarat Pulikovsky pentru TIME. Cu toate acestea, povestea reală a naşterii lui Kim pare să fie la rădăcina legăturilor cu caracter personal şi politic pe care le-a avut întotdeauna cu Rusia, unul dintre puţinii aliaţi pe care Coreea de Nord i-a păstrat de-a lungul deceniilor de izolare. Ultima vizită externă pe care dictatorul a făcut-o cu trenul său blindat, în luna august a acestui an, a fost în Siberia, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Dmitri Medvedev. Vizita a fost văzută ca un ultim efort al lui Kim de a echilibra influenţa Chinei.

Dar viitorul relaţiei cu Rusia este în aer acum. Pulikovsky, care a avut o prietenie strânsă cu Kim mai mult decât orice alt oficial rus, s-a întâlnit doar o dată cu fiul cel mai mic al dictatorului. Nici ruşii nu ştiu mai multe despre succesor. Dar experţii de la Moscova sunt convinşi că el va păstra legăturile tradiţionale cu Rusia şi China. „Din punct de vedere economic, Coreea de Nord este total dependentă de China, pentru că nu produce nimic propriu, dar în ultimii ani ai vieţii sale, Kim Jong-il s-a bazat pe relaţiile cu Rusia pentru a arăta că dependenţa de chinezi nu este atât de unilaterală", spune un expert.

La vestea morţii lui Kim Jong-il, Kremlinul a trimis condoleanţe moştenitorului său, în schimb pe site-ul oficial al lui Dmitri Medvedev nu au fost publicate nici un fel de condoleanţe în legătură cu decesul fostului lider ceh, Vaclav Havel.

Imagini rare captate de sateliţi

O nouă serie de imagini captate de sateliţii care supraveghează permanent Coreea de Nord au aruncat încă o privire rară, dar tulburătoare, asupra vieţii care se desfăşoară sub regimul ultrasecret al fostului dictator Kim Jong-il. Zeci de mii de civili care participă la repetiţii şi parade închinate regimului de la Phenian, în contrast cu resorturile de lux ale lui Kim Jong-il au fost surprinse de sateliţi. Poate fi văzută inclusiv o cascadă artificială sau linia de tren care ajunge până în dreptul reşedinţei fostului dictator.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-05

TAGURI: Coreea de Nord, Rusia, Armata Roşie, Kim Jong-Il, Stalin, naştere, secretComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image