2017-01-17 00:15

POLITICA


Răfuiala euro-dolar

 |  18:30
Răfuiala euro-dolar

Europa s-a săturat de evaluările dictate de americani. Într-o încercare de a contracara puterea agenţiilor de rating de peste ocean, Germania suţine că Europa trebuie să înfiinţeze agenţii independente de evaluare financiară şi să nu se mai bazeze exclusiv pe cele din Statele Unite.

Declaraţia aparţine ministrului german de externe Guido Westerwelle.  „Este timpul ca Europa să dovedească faptul că este capabilă să facă faţă agenţiilor de rating“, a spus Westerwelle în cursul unei vizite în Grecia. Pieţele din Europa abia au avut timp să respire, înainte ca deciziile agenţiilor de rating să le arunce înapoi în nesiguranţă, a subliniat el.

Standard & Poor's a scăzut ratingul a nouă ţări din zona euro vineri, insistând că liderii regiunii nu depun suficiente eforturi pentru a rezolva criza datoriilor suverane. S&P a scăzut ratingurile Franţei, Austriei, Maltei, Slovaciei, Sloveniei, Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Ciprului. Germania, cea mai puternică economie din Europa şi principalul contribuitor la fondul de salvare al UE, precum şi Finlanda, Olanda şi Luxemburg şi-au menţinut ratingul AAA. Aceste ţări se tem că vor fi nevoite să contribuie şi mai mult la zona euro.

Vehemenţa germană

Forţe cu interese puternice din sectorul financiar din SUA „vor să distrugă zona euro pentru a câştiga bani din aceasta“, a declarat europarlamentarul german Elmar Brok, într-un interviu pentru Die Welt. „Retrogradarea a fost un act deliberat al agenţiei de rating din SUA împotriva Europei. Să ne uităm numai la cine finanţează activitatea agenţiilor de rating. Ele primesc bani din mediul financiar. Prin urmare, depind de mediul financiar şi acordă ratingul statelor în funcție de interesele acestui mediu”, a declarat europarlamentarul creştin-democrat, care este considerat un specialist în relaţiile dintre SUA și UE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-07

TAGURI: agenţii rating, germania, retrogradare, SUA, interese finaciare, acuzaţiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image