2017-01-17 11:15

POLITICA


Raport al serviciilor de informaţii. Ameninţare siriană pentru Israel

 |  15:09
Raport al serviciilor de informaţii. Ameninţare siriană pentru Israel

Un raport al serviciilor de informaţii militare ale Israelului susţine că regimul sirian al lui Assad va cădea, problema fiind când şi cu ce conscinţe pentru regiune. Totodată, raportă avertizează că arme chimice şi bacteriologice siriene ar putea ajunge în mâinile grupării Hezbollah, ce acţionează în sudul Libanului şi care „luptă împotriva ocupanţilor sionişti”. Tel Avivul se teme că preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, le-ar putea transmite extremiştilor libanezi rachete de producţie rusă Iahont şi rachete antisubmarin de tip SS-N-2 Styx.

Experţii atrag atenţia asupra schimbărilor din tonul declaraţiilor făcute de politicieni israelieni pe marginea Siriei. În primele luni ale conflictului, aceştia au evitat să formuleze critici dure la adresa lui Bashar al-Assad şi pronosticuri alarmiste deoarcece actualul regim de la Damasc convine israelienilor. Chiar dacă că cele două ţări se află în mod formal în stare de război, graniţa israeliano-siriană era cea mai liniştită din regiune. Liderii de la Tel Aviv ştiau până acum la ce să se aştepte de la Assad, în timp ce actualii săi adversari, printre care se numără destui islamişti radicali, vor putea, în cazul în care vor veni la putere, să mizeze pe atitudinile antiisraeliene din societatea siriană şi, cu timpul, să provoace conflicte în zona Înălţimilor Golan sau în sudul Libanului.

Dar situaţia s-a schimbat odată cu înăsprirea poziţiei SUA pe marginea problemei siriene. Raportul nu exclude că motivul acestei schimbări îl constituie interdependenţa actualului conflict sirian şi celui potenţial iranian. Dacă israelienii şi americanii au decis să atace anul acesta Iranul, devine clară dorinţa lor de a distruge axa şiită Teheran - Damasc, în condiţiile în care, la ora actuală, Assad este principalul aliat din lumea arabă al ayatollahilor iranieni. Iar un alt aliat - acea grupare şiită Hezbollah în legătură cu care atenţionează serviciile secrete americane - ar putea primi de la Damasc arme chimice şi bacteriologice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-02-10

TAGURI: siria, raport, israel, servicii de informaţii, assad, conflict, sua, arme chimice, hezbollahComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

BASHAR AL-ASSAD,
11 Feb 2012

Ameninţare siriană pent ru Israel? Lipsă de logi că şi rupere de realita te.

Adauga un comentariu

Random image