2017-01-20 05:58

POLITICA


Raport incendiar: SUA nu crede că Iranul fabrică arme nucleare !

 |  09:57

Serviciile secrete americane nu cred că Iranul încearcă să construiască o bombă nucleară, se arată într-un material publicat în Los Angeles Times, într-o perioadă în care la nivel politic SUA şi Israel discută public despre posibilitatea unui atac militar împotriva Teheranului.

Potrivit unor rapoarte ale agenţilor secreţi americani, din 2011, se confirmă faptul că Iranul ar fi încetat eforturile de construire a unei arme nucleare încă din 2003, un fapt care fost sugerat pentru prima dată abia patru ani mai târziu.

În cel mai recent raport al serviciilor secrete sunt prezentate concluziile a 16 agenţii secrete din SUA, concluzia fiind că Iranul desfăşoară activităţi de cercetare în eventualitatea construirii unei astfel de arme, dar nu intenţionează să facă acest lucru! Chiar dacă Iranul îmbogăţeşte în continuare uraniu la niveluri scăzute, oficialii SUA nu posedă dovezi care să le poată schimba radical punctul iniţial de vedere, precizează

Potrivit unor înalţi oficiali americani, se sugerează că nici Israelul nu contestă informaţiile acestui raport recent. În altă ordine de idei, Israelul consideră că Iranul este o ameninţare la adresa existenţei sale şi nu exclude o intervenţie militară împotriva Teheranului pentru a elimina orice suspiciune privind construirea unei arme nucleare de către Teheran.

În acelaşi timp, accesul serviciilor secrete americane în Iran este unul discutabil, iar episodul în care SUA au acuzat regimul din Irak al lui Saddam Hussein că ascunde arme de distrugere în masă, dovedită a fi greşită, este aproape imposibil de repetat în cazul Iranului. Cu toate acestea, oficialităţile iraniene au interzis accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică în complexul militar de la Parchin, un raport al AIEA din noiembrie precizând că există îngrijorări cu privire la „posibilele dimensiuni militare ale programului nuclear al Iranului”.

Pe de altă parte, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a subliniat că ţara sa nu doreşte producerea armelor nucleare, declarând chiar că „a deţine o armă nucleară este un mare păcat”. Cu toate acestea, „presiunea, sancţiunile şi asasinatele” nu vor opri Iranul să producă energie nucleară în scopuri paşnice, a mai spus ayatollahul.

Până acum totuşi, oficialii armatei americane şi cei ai serviciilor secrete pot trage o concluzie: Iranul nu a luat încă decizia de a construi o bombă atomică. „Cred că încă îşi menţin poziţia de a lua acea decizie”, a precizat directorul Serviciilor Secrete, James R.Clapper. „Există însă anumite lucruri pe care nu le-au făcut încă şi pe care nu le-au mai făcut de ceva timp”, a mai precizat acesta. De asemenea, şeful Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, David Albright, a explicaat că agenţiile de spionaj americane nu au descoperit dovezi ale existenţei armelor nucleare nici în jurul lui Khamenei. Acesta a subliniat însă că centrifugele din Iran ar putea îmbogăţi uraniul la un nivel de puritate suficient cât să se construiască o bombă atomică în cel mult şase luni, dacă acest lucru va fi dorit de către regimul de la Teheran.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-07-21

TAGURI: raport SUA, Iran bomba, bomba atomica, arma nucleara Iran, spionaj SUA, agentie secreta SUAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image