2019-01-16 20:33


Raportul comisiei prezidenţiale a fost lansat în dezbatere publică

 |  19:56
Raportul comisiei prezidenţiale a fost lansat în dezbatere publică
Răzvan Mateo Mateescu

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat luni raportul Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii şi a invitat partidele şi pe toţi cei implicaţi în acest domeniu să semneze un pact pentru dezvoltarea agriculturii în perioada 2014-2030. Acest pact ar urma să se parafeze în septembrie, pe baza obiectivelor stabilite în raportul comisiei prezidenţiale. "Ar fi un angajament politic pe termen lung, pentru că toată munca comisiei la asta s-a referit, de a crea o viziune până în 2030, având ca fundament exerciţiul bugetar 2014-2020 al UE", a declarant Băsescu.

Potrivit acestuia, raportul este de ieri în dezbatere publică timp de 30 de zile şi este afişat pe pagina de internet a Preşedinţiei, dar va fi şi pe site-ul Ministerului Agriculturii, dacă ministrul Daniel Constantin va dori asta. În această perioadă, a spus Băsescu, politicienii, dar şi specialiştii, instituţiile şi organizaţiile profesionale sau cei interesaţi pot depune propuneri şi observaţii, urmând ca pe 1 august să se treacă la elaborarea formei finale. În septembrie, ar urma să fie “găsit timp de către toţi” pentru semnarea pactului pentru agricultură.

Obiectiv: 50 mld. euro export

Trei ani a durat elaborarea acestui “Cadru naţional strategic pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar şi a spaţiului rural în perioada 2014-2020-2030”. Cadrul propune "obiective şi îndrăzneţe şi posibile", a fost de părere preşedintele Băsescu, adăugând că "o ţară cu un asemenea potenţial agricol care nu îşi hrăneşte propria populaţie trebuie să îşi pună întrebări" şi responsabilitatea de a corecta politicile agricole este în primul rând a oamenilor politici. "Prin atingerea obiectivelor, România ar putea să exporte produse alimentare în valoare de 40-50 miliarde de euro", a spus Băsescu. Pentru comparaţie, şeful statului a precizat că în 2012 toate exporturile României au fost de 53 de miliarde de euro.

Preşedintele României este convins că acest raport este o “radiografie excelentă a agriculturii româneşti”, “este cel mai bun document strategic pentru agricultură şi industrie alimentară şi spaţiul rural care a fost produs după Revoluţie" şi nu are “nici o urmă de lipsă de realism”.

Daniel Constantin, prezent cu replică

 

Şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că este un raport “extreme de cuprinzător, care face referire la toate problemele pe care le are agricultura românească” şi “la câteva soluţii”, dar o parte au fost făcute la sugestia ministerului său, iar o parte sunt în programul de guvernare. “Unele au fost chiar începute şi sunt pe cale de a fi implementate”. “MADR ia tot ceea ce este bun din orice fel de strategie şi urmează să implementeze în perioada următoare", a spus Daniel Constantin, anunţând că ministerul lucrează la un “master-plan pentru dezvoltarea agriculturii”.

Constantin ar fi prezentat şi programele demarate la MADR, dar preşedintele i-a replicat că "ideea era să lansăm strategia, nu să prezentăm activitatea ministerului".

Comisia a fost prezidată de deputatul Valeriu Steriu, printre membri fiind şi secretarul general al Academiei Române, Păun Ion Otiman, vicepreşedintele acesteia, Cristian Hera, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, precum şi alţi specialişti şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi organizaţiilor din sector.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: Basescu, agricultura, pact, academie, presedinte
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...