2019-02-22 06:23


Raportul accidentului de la Smolensk. Echipajul avionului prezidenţial polonez, supus la presiuni şi insuficient pregătit

 |  18:56
Raportul accidentului de la Smolensk. Echipajul avionului prezidenţial polonez, supus la presiuni şi insuficient pregătit

Aapărut mult aşteptatul raport asupra accidentului de la Smolensk. Prăbuşireaavionului prezidenţial polonez a fost provocată de refuzul piloţilor de a seîndrepta spre un alt aerodrom, se arată în document. Potrivit rezultateloranchetei, pregătirea echipajuluiavionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit în aprilie înRusia, era insuficientă.

DirectoareaComitetulu interguvernamental de aviaţie (MAK), Tatiana Anodina, a explicat încadrul unei conferinţe de presă la Moscova că avionul a încercat să aterizeze,asumându-şi riscuri nejustificate, în pofida multiplelor informaţii despre condiţiilemeteorologice neadecvate. "Cauzele accidentului avionului Tu-154M alRepublicii Polonia sunt cauzate de insuficienţe semnificative în organizareazborului şi în pregătirea membrilor echipajului", a subliniat ea.

Pede altă parte, comandantul aviaţiei militare poloneze, Andrzej Blasik, care seafla în cabina avionului prezidenţial polonez, avea alcool în sânge, o concentraţie de alcool etilic de 0,6 lamie. Pe baza înregistrărilor convorbirilordin cabina avionului, potrivit psihologilor specializaţi în aeronautică,prezenţa lui Andrzej Blasik în cabina piloţilor, în momentul prăbuşirii, ar fiexercitat o presiune psihologică asupra deciziei comandantului de bord şi l-arfi determinat pe acesta să încerce aterizarea, în pofida riscurilor semnalate.Fraza înregistrată în cabina piloţilor - "El turbează de mânie" -, afost rostită de navigator. "Şi această frază a constituit o mărturie apresiunilor făcute asupra echipajului", a spus şefulcomisiei tehnice a Comitetului interstatal pentru aviaţie de la Moscova (MAK),Aleksei Morozov, adăugând că însăşi aterizarea în condiţii meteo nefavorabilecrea presiuni psihologice.

AvionulTupolev 154, care îi transporta pe preşedintele Lech Kaczynski, soţia acestuiaMaria Kaczynska şi alţi oficiali polonezi de rang înalt, s-a prăbuşit la 10aprilie, în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, învestul Rusiei. Toate persoanele aflate la bordul aeronavei au murit.

Înoctombrie, Comitetul interguvernamental al aviaţiei din Rusia a predat Polonieiun proiect de raport asupra dezastrului aviatic, iar în decembrie Varşovia aprezentat Rusiei remarcile sale legate de acest document. Premierul polonezDonald Tusk a spus că raportul nu poate fi primit, din cauza mai multorafirmaţii din document, acuzând în special că ruşii sunt vinovaţi că au permisaterizarea.

Rusiaa predate ieri Poloniei raportul său final privind cauzele accidentuluiavionului prezidenţial polonez. Premierul polonez a hotărât să îşi întrerupăconcediul şi să revină la Varşovia, după publicarea rezultatelor anchetei ruse,pentru consultări cu ministrul afacerilor interne, Jerzy Miller, şeful comisieipoloneze de anchetă asupra accidentului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...