2018-12-11 15:37


Războaiele politice din UE

 |  21:00
Războaiele politice din UE

Criza datoriilor din Europa a dezvăluit şi disensiunile politice de la nivelul UE în condiţiile în care se discută introducerea unei politici economice unice a UE. Germania este văzută de pieţele financiare ca singura economie din zona euro care ar putea garanta un astfel de proiect. Tot mai multe state europenese tem că reuniunile periodice ale celor 17 ţări din zona euro vor conduce la crearea unui bloc franco-german dominant care ar putea deturna piaţa unică a UE pentru propriile scopuri şi ar dicta normele regiunii.

Germania a fost "constant în poziţia de a reacţiona", a spus Fredrik Erixon, şeful Centrului European pentru Politici Economice Internaţionale din Bruxelles. Acum, însă, "se află în poziţia de a dicta ce vrea în alte ţări, iar acestea trebuie să accepte". Dacă vor fi acceptate de restul liderilor europeni, propunerile vor împinge, probabil, zona euro către o direcţie "mai germană", un model care se bazează pe inflaţie redusă, deficite mici şi restricţii dure la împrumuturi, arată “Washington Post”. Franţa pare dispusă să accepte această abordare într-o perioadă în care propriile finanţe nesigure nu îi permit să riposteze. Dar foarte mulţi economişti, înclusiv de la FMI, se îndoiesc că modelul german est cel mai potrivit pentru ieşirea din recesiune, având în vedere dependenţa ţării de exporturi. Slovacia a încercat să blocheze planurile de consolidare a fondului de urgenţă European. Chiar şi Austria, un vechi aliat, opune rezistenţă. "Pur şi simplu nu pot accepta ca Germania şi Franţa să ia deciziile, pe care să le prezinte restului zonei euro. Nu există un consiliu economic sau un dictat. Avem o zonă euro cu 17 state", a spus ministrul de externe al Austriei, Michael Spindelegger.

Contre franco-britanice

Nemulţumirile au devenit şi mai evidente duminică în rândul celor zece state din UE care nu sunt membre ale zonei euro, cu Marea Britanie în frunte. Acestea s-au plâns de dorinţa crescândă a ţărilor care se folosesc de moneda comună pentru a lua decizii fără a-i consulta. În consecinţă, britanicii, cu sprijin puternic din partea Suediei şi Poloniei, au solicitat şi au obţinut acordul pentru participarea la summitul de miercuri al zonei euro, de la Bruxelles, care va reuni astfel toate ţările din UE.

În plus, premierul David Cameron a obţinut adoptarea unei clauze de siguranţă care stipulează că zona euro nu are voie să ia nici o decizie asupra unor chestiuni, precum reglementarea serviciilor financiare, care afectează toate cele 27 de state membre ale UE. La un momemnt dat, liderul francez i-ar fi spus premierului britanic: "Ne-am săturat de criticile voastre şi ca voi să ne spuneţi ce să facem. Spuneţi să urâţi euro şi acum vreţi să vă amestecaţi în întâlnirile noastre".

Contribuţii din afara UE

În contextul disensiunilor din Uniune,liderii din zona euro cochetează cu ideea de a solicita ajutorul Chinei şi altor puteri emergente prin participarea acestora la fondul de salvare. "Chinezii au declarat că sunt interesaţi, dar unele state (din zona euro) sunt sceptice la ideea de a avea o contribuţie chineză la EFSF", a declarat un diplomat european. Pentru a evita temerile privind rolul Chinei în EFSF, negociatorii din zona euro lucrează la o variantă de atragere a Beijingului prin FMI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...