2017-01-21 15:23

POLITICA


Războiul bancnotelor din cel de Al Doilea Război Mondial

 |  16:56
Războiul bancnotelor din cel de Al Doilea Război Mondial

Naziştii au contrafăcut bancnote britanice în timpul celui de Al Doilea Război Mondial pentru a ruina încrederea în lira sterlină, strategie cu două tăişuri pentru că facilita identificarea spionilor germani, potrivit unui raport al serviciilor de informaţii britanice.

Falsificatorii nazişti au avut ca scop dublu finanţarea anumitor operaţii şi crearea unui climat de neîncredere faţă de moneda britanică, raportează MI5 în documente din 1945, publicate de Arhivele Naţionale britanice. Producţia de bancnote false a început în 1940. Hitler a fost constrâns să îşi abandoneze planurile de invazie, însă falsificatorii şi-au perfecţionat tehnica. Bancnotele falsificate au fost introduse iniţial în circulaţie în ţări neutre precum Spania şi Portugalia. În mai multe rânduri, strategia germană s-a întors împotriva agenţilor săi, identificaţi de serviciile secrete britanice după utilizarea banilor falşi. ”Există un exemplu amuzant al unui serviciu german de informaţii care a vândut bancnote false la Lisabona. Acestea au fost cumpărate de un alt serviciu, care a crezut că sunt autentice şi le-a trimis spionilor trimişi în ţara noastră”, relatează agenţia britanică.

Banii falşi s-au răspândit în Europa după debarcarea aliaţilor în Franţa în 1944, prin intermediul pieţei negre.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-20

TAGURI: nazisti, banconote false, MI5, spionaj, Hitler, strategie, marea britanie, al doilea război mondialComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image