2019-02-16 06:08


„Războiul informaţional”. Foiletonul WikiLeaks continuă

 |  18:57
„Războiul informaţional”. Foiletonul WikiLeaks continuă

"Asigurarea”, fişierul otrăvitor care ameninţăautorităţile americane cu secrete extrem de sensibile, indiferent dacă WikiLeaks este distrus, nu poate fi oprit, potrivit unui expert consultat de CNN, HemuNigam, care a lucrat în securitate informaticămai mult de două decenii, în sectorul public şi privat. Ar finecesari ani pentru a sparge codul, pentru a configura combinaţia de litere,numere şi simboluri care cuprinde codul de256 de biţi cheie. "Insurance.aes256”, ca mărime este un fişiersuficient de mare pentru a organiza conţinutul tuturor scurgerilor deinformaţii ale grupului începând cu luna iulie: 90.000 documente secrete desprerăzboiul din Afganistan; 400.000 de pagini clasificate despre razboiul din Irakşi mai mult de un sfert de milion decabluri diplomatice americane. În cazul în carefişierul "pilula otravă" este deschis şi conţinutul său publicatonline, acesta devine mai uşor de a fi urmărit. Dar dacă obiectivul este de aascunde identitatea, atunci se vor folosi servere proxy pentru a ascunde id-ulprin redirecţionări care duc urmăritorii într-o zonă moartă. Potrivit luiNigam, autorităţile nu ar trebui să se concentreze pe tehnică pentru că e undrum înfundat, ci pe oamenii cu care fondatorul WikiLeaks a fost în contactde-a lungul anilor.

Susţinătoriide pe internetColdblood,unul dintre hackerii grupării ”Anonim”, a declarat că operaţiunea împotrivaadversarilor WikiLeaks nu s-a încheiat. "Devine un război, dar nu e un războiconvenţional. E un război pentru informaţii. Încercăm să menţinem internetuldeschis pentru toţi", a declarat Coldblood pentru BBC.Gruparea este o colecţie de activişti online care nu urmăresc profitul, ci sădemonstreze un spectacol de forţă pentru a promova practici neloiale sau aevidenţia probleme politice sensibile. Atacurile asupra mai multor site-uriîmpotriva duşmanilor WikiLeaks ar putea fi doar începutul unei ere incomodepentru societăţile implicate şi pentru autorităţi.

Ei au atacat site-urile Visa, Mastercard şiPayPal după ce aceste companii au încetat să opereze plăţi de la donatori încontul WikiLeaks, se pare sub presiunea autorităţilor americane. Cele treisite-uri au fost inactive timp de câteva ore. În acealşi timp, a fostdezvăluită o notă a Ambasadei Statelor Unite în Rusia, menită să aratelegăturile acestor societăţi cu statul. Ieri şi site-ul de internet alGuvernului suedez a fost atacat de hackeri, bănuiţi fiind tot susţinătoriisite-ului WikiLeaks şi ai fondatorului său Julian Assange. Nici site-ul luiSarah Palin, figură importantă a ultraconservatorilor americani, nu a scăpat deatacuri informatice după ce a declarat că Assange avea "sânge pemâini".

Serverele WikiLeaks,adăpostite într-un buncăr antinuclear din Suedia

ServereleWikiLeaks din Suedia sunt adăpostite într-un buncăr antiatomic. Providerul deinternet suedez Banhof care găzduieşte siteul deţine un centru de date săpat înstâncă, la 30 de metri sub nivelul solului, unadăpost antiatomic construit în Stockholm, în anii 1970, perioadă în careSuedia neutră se temea de a fi prinsă într-un conflict nuclear între Pactul dela Varşovia şi NATO. Zona sa nu este cunoscută decât de câţiva oameni,iar aceesul este restrâns. Providerul de internetBanhof are o reputaţie "antisistem" în Suedia, fiind suspectat delegături cu piraţii informatici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...