2017-01-21 08:30

POLITICA


Războiul maghiaro-maghiar: UDMR împotriva PPMT

 |  21:00

Principalele forţe politice ale maghiarilor din România s-au atacat reciproc: reprezentanţii UDMR au spus că Laszlo Tokes ar trebui să cedeze mandatul de eurodeputat, în replică Tokes a spus că UDMR a fost „unealta tuturor guvernelor româneşti”.

Cursa electorală din sânul comunităţii maghiare a început sâmbătă prin două reuniuni: congresul de constituire al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) de la Miercurea Ciuc şi Consiliul Reprezentanţilor Unionali ai UDMR de la Târgu-Mureş.

Tokes, lipsit de mandat

Reprezentanţii UDMR l-au criticat pe Tokes pentru crearea unui nou partid al maghiarilor care ar putea duce la spargerea voturilor comunităţii. Secretarul general al UDMR Peter Kovacs a spus că organizaţia din care face parte nu obişnuieşte să îşi excludă membrii, însă crede că Tokes Laszlo va fi de acord cu propunerea sa de a ceda mandatul de europarlamentar. “Şi dacă e aşa de greu să fii în UDMR, atunci de ce nu dă înapoi UDMR-ului mandatul de europarlamentar. El este în această funcţie datorită listei UDMR”, a declarat Kovacs.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că europarlamentarul Tokes Laszlo, care a afirmat că “UDMR este ca o maşină învechită care nu mai este pe drumul cel bun”, nu va mai avea loc în această maşină pe viitor. “Tokes nu are permis de conducere, nu are de unde să ştie dacă o maşină merge sau nu merge. El, de obicei, stă pe bancheta din spate şi apasă butoanele, trage frâna de mână. (...) Poate că nu este aşa luxoasă şi nu străluceşte aşa cum doreşte Tokes, dar este o maşină sigură şi va merge şi până la destinaţie. De data aceasta fără domnul Tokes”, a declarat Kelemen Hunor.

UDMR, în afara guvernării

Laszlo Tokes nu s-a lăsat mai prejos şi a avut o serie de replici acide la adresa UDMR pe care a acuzat-o că s-a transformat în “unealta” românilor şi şi-a exprimat speranţa ca această formaţiune să nu mai ajungă la guvernare. “Pe noi nu ne afectează atât de mult partidele româneşti de la guvernare, ci poziţia UDMR, căci unealta principală a tuturor guvernelor româneşti faţă de populaţia maghiară este totdeauna UDMR. De multe ori, UDMR nu pe noi ne reprezintă către putere, ci reprezintă glasul puterii către comunitatea maghiară. Mi-ar face plăcere dacă se reîntoarce la putere PSD şi UDMR ar ieşi de la putere, pentru că atunci nu ar putea fi folosită ca unealtă a Guvernului, a puterii postcomuniste”, a spus Tokes despre UDMR.

Eurodeputatul şi-a exprimat însă temerea că UDMR va găsi soluţia să facă parte din nou din Guvern şi a apreciat că aceasta ar fi chiar “fatal” pentru comunitatea maghiară: “Aceasta ar fi chiar fatal pentru comunitatea maghiară. (...) Noi am pierdut, de fapt, din cei 22 ani de după Revoluţie cam 15 ani, i-am pierdut în zadar”.

Desantul de la Budapesta

Reprezentanţii guvernului Ungariei au preferat să participe la lansarea partidului lui Laszlo Tokes de la Miercurea Ciuc şi au preferat să evite conferinţa UDMR de la Târgu-Mureş. La lansarea PPMT a fost transmis un mesaj video din partea premierului maghiar Viktor Orban şi au participat secretarul de stat pentru politica naţională din Guvernul de la Budapesta, Repas Zsuzsanna, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, comisarul guvernamental pentru procedura simplificată de obţinere a cetăţeniei ungare, Wenczel Tamas, şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar.

Mesajul premierului Viktor Orban a făcut aluzie la obţinerea autonomiei pentru maghiarii din România: “Vă salut, din inimă, de la Budapesta. Astăzi s-au adunat oamenii cu care ne cunoaştem demult şi cu care avem vise mari neîmplinite, cum ar fi autonomia, cum ar fi această cetăţenie dublă valabilă în tot Bazinul Carpatic şi în toată lumea sau Planul Miko”.

Autonomie pentru români, în România

Platforma Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) prevede obţinerea autoguvernării speciale pentru aşa-zisul Ţinut Secuiesc, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor. În capitolul care se referă la regiunile Transilvaniei, se consideră că “Ţinutul Secuiesc, datorită tradiţiilor sale istorice şi culturale autonomiste, trebuie să obţină o autoritate de autoguvernare specială, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor, care reprezintă o minoritate în regiune”.

UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare

Vicepremierul Marko Bela a anunţat la Târgu-Mureş că UDMR se va gândi să iasă de la guvernare în cazul în care nu îi vor fi îndeplinite cererile referitoare la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş. “În următoarele săptămâni, ori rezolvăm această problemă, ori să vedem dacă continuăm cu acest Guvern. Eu consider că nu. Dar asta este părerea mea”, a afirmat Marko Bela. Vicepremierul a susţinut că în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş este necesar să se clarifice relaţia dintre etnii şi că “se pare că situaţia e mult mai gravă decât anii trecuţi”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-03

TAGURI: razboi, udmr, ppmt, tinutul secuiesc, viktor orbanComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MIHAI
27 Feb 2012

Intarata-i DRACE, CA SI MIE-MI PLACE.

Adauga un comentariu

Random image