2018-12-12 05:47


Războiul spionajului: Autorizaţi să ucidă duşmanii statului

 |  17:19

Legenda unităţilor de ucis aflate sub tutela Rusiei pare să se confirme. Serviciul sercret rus ar fi autorizat eliminarea „duşmanilor statului” care trăiesc în afara graniţelor ţării. În acest sens, FSB-ul a dispus crearea unor unităţi speciale menite să desfăşoare astfel de operaţiuni, în conformitate cu un document obţinut de „The Telegraph“.

Directiva se referă în special la Uniunea Europeană şi Europa de Vest şi pare a fi semnată de cătreşeful serviciului de contra-informaţii al FSB, fostul KGB. Documentul este datat 19 martie 2003, cu patru ani înainte de uciderea fostului spion rus Aleksander Litvinenko la Londra. Termentul-limită provizoriu pentru începerea operaţiunilor era stabilit la 1 mai 2004. Potrivit „The Telegraph“,documentul este în posesia diviziei de combatere a terorismului a Scotland Yard care investighează cazul Litvinenko. O audiere va avea loc săptămâna viitoare pentru a determina dacă o anchetă completă ar trebui să aibă loc în cazul morţii lui Litvinenko, în timp ce guvernul rus insistă că suspectul principal, Andrei Lugovoi, fost agent KGB, nu va fi extrădat înapoi în Marea Britanie.

Top secret

Documentul etichetat "Secret. Numai pentru uz intern. Nu copiaţi" se referă la o lege privind “combaterea activităţilor extremiste”, adoptată cu opt luni mai devreme. Obiectivele, susţine directiva, privesc “observarea, identificarea şi posibila întoarcere în Federaţia Rusă” a persoanelor vizate.Dar, de asemenea, permite "în conformitate cu directivele speciale" eliminarea “în afara Federaţiei Ruse, în ţările din apropiere şi în Uniunea Europeană a unor lideri de grupări şi organizaţii teroriste, formaţiuni şi asociaţii extremiste şi a unor persoane care au părăsit Rusia ilegal (şi sunt) căutate pentru punerea în aplicare a legii federale”.Aparent, legea priveşte pe rebelii din Caucaz, responsabili de activităţi extremiste îndreptate împotriva cetăţenilor din Federaţia Rusă, a statului şi guvernului rus. Documentul prevede “instruirea intensivă a grupurilor şi unităţilor nou formate pentru condiţiile specifice de muncă din Europa de Vest şi din ţările Uniunii Europene”.Actul este semnat de general-colonel Mihail Neceaev, şeful departamentului de contra-informaţii al FSB, şi poartă ştampila organizaţiei. Neceaev este un fost ministru al sănătăţii civile şi militare, care a fost invitat la Londra în 1993 de către omologul său de atunci Virginia Bottomley.

În 2006, Vladimir Putin, la acel moment preşedintele Rusiei, a presat spre adoptare o lege privind combaterea terorismului, care a acordat FSB-ului puterea de a ucide terorişti în străinătate. Pentru a lichida suspecţii, ordinul trebuie să fie dat de către preşedinte.Cu toate acestea, cele mai recente documente sugerează că un program secret de amploare era deja în vigoare.Ruşii au efectuat asasinate controversate împotriva cecenilor în Dubai, Qatar şi Viena. Cel mai recent a avut loc la Istanbul, în urmă cu o săptămână. Printre ţintele potenţiale ruse în Marea Britanie se numără oligarhul Boris Berezovski, care a făcut obiectul unui complot de asasinat în 2007 şi disidentul cecen Akhmed Zakaev.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: FSB, Rusia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...