2017-01-17 23:38

POLITICA


Reacţii dupa demisia lui Boc

 |  13:24
Reacţii dupa demisia lui Boc

Primul-ministru Emil Boc a anunţat, luni, în şedinţă de Guvern, depunerea mandatului Executivului. Decizia acestuia a stârnit reacţii dintre cele mai diverse.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat joi, la finalul şedinţei USL, că demisia Guvernului reprezintă un prim pas către soluţionarea actualei situaţii politice. Liderul PSD a apreciat că demisia Guvernului Emil Boc era necesară şi era un fapt de aşteptat, deoarece 'era cerută de toată lumea din ţară'.'Din punctul de vedere al Constituţiei, s-a făcut primul pas - demisia Guvernului actual. Mai sunt doi paşi, respectiv respingerea a două guverne consecutive în 60 de zile, după care se poate ajunge la anticipate', a declarat Ponta.

Executivul condus de Emil Boc a luat foarte puţine decizii, acestea fiind luate cu adevărat de preşedintele Traian Băsescu, susţine Ponta. 'Deciziile s-au luat de către preşedintele ţării şi au fost implementate greşit sau împotriva intereselor publice de către Guvernul Boc', a afirmat Ponta.'Suntem o corabie în derivă pe o mare extrem de agitată. (...) Este obligatoriu ca USL, care doreşte să conducă România spre vremuri mai bune, să vină cu soluţii responsabile şi să se pregătească cât mai bine ca imediat după alegerile anticipate să facem o altfel de guvernare decât a fost în ultimii ani (…) Trebuie să fim responsabili şi să ajungem la alegeri într-un mod care să nu însemne distrugerea totală a ceea ce a mai rămas din România. (...) Până la anticipate, USL va sprijini tot ceea ce ţine de stabilitatea şi de echilibrul societăţii noastre. Nu vrem haos până la alegerile anticipate', a adăugat liderul PSD. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a arătat că decizia lui Boc deschide drumul spre anticipate şi, în acelaşi timp, 'o speranţă pentru români că pot să-şi aleagă în foarte scurt timp noii conducători'. 'Preşedintele şi-a epuizat credibilitatea pe care o avea şi care-i conferea funcţia de preşedinte, ca atare nu acceptăm niciun fel de alt joc politic al preşedintelui Traian Băsescu, decât acela de a reda românilor speranţa că pot să-şi aleagă singuri în scurt timp conducătorii', a spus Constantin.

Potrivit lui Crin Antonescu, USL nu va accepta în fruntea Guvernului o altă 'păpuşă'. 'Azi am asistat, odată cu demisia lui Emil Boc şi a Cabinetului său, la falimentul guvernării Băsescu. Emil Boc a fost doar păpuşa văzută a unui guvern condus de Traian Băsescu. În faţa unui asemenea faliment noi nu putem să cauţionăm o nouă încercare a unui nou guvern Băsescu, indiferent ce păpuşă mai găseşte domnia sa prin oraş. Nu e acceptabilă decât o singură soluţie din punctul nostru de vedere, şi anume cetăţenii să spună dacă totuşi această guvernare a lui Traian Băsescu prin intermediul lui Emil Boc şi a celorlalţi a fost bună pentru România şi pentru ei sau dacă e nevoie de o altă guvernare', a afirmat preşedintele PNL.

Din păcate demisia Guvernului Boc nu rezolvă nimic, singurul lucru bun fiind acela că deschide posibilitatea să ajungem la alegeri anticipate, a declarat, luni, deputatul liberal Victor Paul Dobre, preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor. 'Această demisie devenise previzibilă în ultima săptămână. Ea nu rezolvă însă, din păcate, nimic. Orice încercare de a forma un nou Guvern pe baza actualei coaliţii nu va rezolva problemele cu care se confruntă acum ţara, nici pe cele sociale, nici pe cele economice (...) Singura soluţie fezabilă este un vot popular pentru un Parlament legitim cu o perspectivă de patru ani care să răspundă aşteptărilor marii majorităţi a românilor', a precizat Dobre.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a declarat, luni, că decizia premierul Emil Boc de a depune mandatul Guvernul este 'singura decizie bună pe care acesta a luat-o'. Potrivit liderului liberal, demisia Guvernului Boc reprezintă un pas înainte spre organizarea alegerilor anticipate. De asemenea, Puiu Haşotti a explicat că parlamentarii USL nu vor vota nici o altă formulă de Guvern atâta timp cât din componenţa viitorului Cabinet vor face parte membri ai PDL sau UNPR. 'Eu cred că USL nu poate vota nici un fel de Guvern în care se află vreun membru PDL sau UNPR. Noi mergem pe formula alegerilor anticipate', a afirmat acesta.

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului europarlamentar PPE, a apreciat luni că decizia premierului Emil Boc de a depune mandatul guvernului este, în opinia sa, una ''politică mai degrabă decât una luată la presiunea străzii'', adăugând că susţine ideea numirii unui premier politic, nu a unui tehnocrat. ''Este decizia domnului Boc şi cred că este una politică mai degrabă decât una la presiunea străzii. Nu cred că ideea unui premier tehnocrat este una bună. Cred că în această perioadă de criză economică este nevoie de cineva care să îşi asume răspunderea politică'' (în postul de premier - n. red.), a declarat eurodeputatul PDL.

Anunţata demisie a premierului Emil Boc reprezintă un prim pas realist de înţelegere a unei solicitări clare şi chiar rezultatul unei presiuni care a venit în primul rând din partea cetăţenilor din Piaţa Universităţii, a declarat, luni, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. El a arătat însă că cetăţenii din stradă solicită trei obiective: demisia Guvernului, demisia preşedintelui şi organizarea de alegeri anticipate. 'Unul dintre obiective este această situaţie (n.r. - demisia lui Emil Boc) care se concretizează spre normalizarea lucrurilor, normalizare care va fi asigurată însă prin concretizarea acestui demers nu prin jocuri artificiale, ci prin desemnarea unui Guvern care să gestioneze ţara', a subliniat fostul şef de stat. Potrivit acestuia, soluţia este în continuare organizarea de alegeri anticipate prin demiterea preşedintelui României 'care va urma'.

Preşedintele PNL Timiş, senatorul Nicolae Robu, consideră că demisia premierului Emil Boc este o 'bucurie amară' pentru cetăţenii României, deoarece vine prea târziu, după ce ţara a fost adusă în stare de 'dezastru'. Parlamentarul subliniază că, pentru situaţia din ţară, la fel de vinovat se face şi preşedintele Traian Băsescu, despre care liberalul spune că este cel care l-ar fi 'emanat' pe primul ministru. 'Demisia lui Boc este, fără-ndoială, pentru majoritatea covârşitoare a cetăţenilor României, o bucurie. O bucurie amară, însă. O bucurie că, în sfârşit, România a scăpat de cel mai incompetent premier pe care l-a avut de la Revoluţie până în prezent. O bucurie amară că hotărârea lui Emil Boc s-a produs atât de târziu, abia după ce ţara a fost adusă la dezastrul simţit de toată lumea. Responsabil pentru acest dezastru nu este însă doar Emil Boc, ci, cel puţin în aceeaşi măsură, şi Traian Băsescu, cel care l-a 'emanat' şi l-a susţinut pe Boc, în tot ce acesta a făcut (...)Traian Băsescu trebuie să demisioneze şi el, în mod categoric, pentru că a dat cu vârf şi-ndesat măsura incapacităţii sale de a onora funcţia de preşedinte al României şi pentru că este anormal ca cineva să stea în fruntea unei ţări în pofida voinţei a peste 90% dintre cetăţeni săi. Vremea lui 'dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau' a apus de mult'a precizat Nicolae Robu într-o declaraţie de presă remisă luni. Partidul Naţional Liberal nu va susţine probabil niciun premier propus de Cotroceni, decât dacă acesta va fi unul care să pregătească alegerile anticipate, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, senatorul liberal Emilian Frâncu. 'Am aflat, recunosc cu plăcere, de gestul domnului Boc, care era de aşteptat. Actuala putere nu face decât să arunce mereu din balast în speranţa că numai aşa se va salva. Dacă Traian Băsescu a renunţat la cel mai devotat om al său, e semn clar de faliment al PDL. Noi, PNL nu vom susţine decât un premier care să pregătească alegerile anticipate. Acum câteva luni, un guvern de tehnocraţi era o soluţie, dar între timp lucrurile s-au schimbat, a apărut vocea străzii, a societăţii civile care spune clar: Fără actuala guvernare', a precizat Frâncu.

Demisia premierului Emil Boc nu trebuia să se producă în acest moment, ci cu mult timp în urmă, acum fiind poate prea târziu pentru o astfel de măsură, a declarat, luni, Liviu Apostoiu, vicepreşedintele CNS 'Cartel Alfa'. 'Câtă vreme noul prim-ministru va fi numit din rândurile aceleiaşi puteri, nu se va întâmpla nimic bun pentru ţară. Nu cred că se vor produce schimbări semnificative în ceea ce priveşte politicile de dialog social sau în nivelul de bunăstare resimţit de populaţia României (...) Atâta timp cât nu vom avea alegeri anticipate în care să fie implicaţi oameni profesionişti, lucrurile vor merge în aceeaşi direcţie ca şi până acum, adică rău', a mai spus vicepreşedintele CNS 'Cartel Alfa'.a afirmat Liviu Apostoiu.

Cristian Pârvulescu a declarat, luni, că preşedintele Traian Băsescu a 'sacrificat o piesă' solicitându-i premierului Emil Boc demisia pentru a evita organizarea alegerilor anticipate. Potrivit analistului politic, preşedintele Traian Băsescu 'nu acceptă logica alegerilor anticipate' fiindcă acestea nu ar fi în avantajul partidelor din coaliţia de guvernământ. 'Dacă înţelegem politica ca un şah şi dacă sperăm că cei care îl joacă sunt personaje raţionale, înţelegem că am ajuns într-o fază a meciului în care Traian Băsescu, care are piesele albe, a sacrificat o piesă importantă pentru a salva meciul. În momentul de faţă, lucrurile se vor complica pentru Opoziţie, pentru UDMR şi în felul acesta va putea să menţină, într-o oarecare măsură, o stare de expectativă de care să profite. A ne imagina că Traian Băsescu acceptă logica alegerilor anticipate este o naivitate. Alegerile anticipate nu avantajează nici PDL, nici UNPR şi nici pe Traian Băsescu. Tocmai de aceea Emil Boc a fost sacrificat (...) Mă aştept ca preşedintele să încerce să păstreze controlul situaţiei, să propună un candidat la funcţia de prim ministru greu de refuzat de către USL sau care să creeze mari probleme USL-ului în momentul în care este refuzat şi, în condiţiile aceastea, să obţină o majoritate în Parlament cu UDMR şi UNPR, cât rezistă şi acestea, deci destul de repede fiindcă altfel slăbesc foarte mult legăturile. Mă aştept apoi să împingă alegerile până în noiembrie, pentru a fi la termen. Este vital ca alegerile să fie la termen, iar Guvernul să fie condus de un independent, nu ştiu dacă neapărat un tehnocrat, dar cu colatură politică, pentru a rămâne în continuare un Guvern politic, sprijinit de aceeaşi majoritate', a explicat Pârvulescu, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-14

TAGURI: Boc, demisie, reacţii, PDL, USL, PNL, PSDComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image