2017-01-24 23:26


Rebelii din Libia şi-au omorât comandantul

 |  17:00
Rebelii din Libia şi-au omorât comandantul

Liderul forţelor rebele libieni, Abdul Fattah Younes, a fost asasinat de membri ai trupelor pe care le comanda, alimentând astfel zvonurile legate de neînţelegeri puternice în rândul mişcării revoluţionare împotriva regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi, anunţă BBC.

Asasinarea lui Younes a survenit la doar câteva ore după ce Marea Britanie a recunoscut drept putere legitimă Consiliul rebelilor. De la începutul rebeliunii, Abdul Younes a fost considerat un membru controversat al rebeliunii din Libia. După ce i-a stat alături lui Gaddafi timp de 40 de ani şi ajunsese ministrul de interne al Libiei, Younes a demisionat şi s-a alăturat în februarie mişcării rebele care a izbucnit în estul ţării. Chiar dacă a devenit la scurt timp liderul mişcării armate a acestora, Younes a fost privit permanent cu suspiciune de reprezentanţii triburilor care s-au răsculat împotriva lui Gaddafi. Fostul general a fost suspectat de legături cu trupele de mercenari ale colonelului Gaddafi şi executat în timp ce era transportat către un tribunal instituit în oraşul Benghazi. Operaţiune de lichidare a lui Younes a dezvăluit fracturile existente în cadrul rebelilor.

O altă caracteristică a revoltei din Libia o constituie faptul că occidentalii încep să o perceapă mai degrabă ca pe o revoltă tribală, decât ca o mişcare democratică. Este de anticipat ca negocierile ulterioare privind sprijinirea rebelilor împotriva regimului Gaddafi să se poarte cu mai multă precauţie. Nu în ultimul rând, asasinarea principalului reprezentant al mişcării rebelilor ar putea să nu fie ultima crimă politică din cadrul acestora.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-09-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image