2017-01-23 23:03


Recesiunea loveşte întreaga zonă euro

 |  21:00
Recesiunea loveşte întreaga zonă euro

Economia întregii zone euro continuă să se contracte şi în luna septembrie, Grecia nemaifiind doar un stat izolat care înregistrează o creştere negativă, se arată într-o nouă analiză realizată în urma datelor financiare compilate de compania Markit, informează Associated Press.

Indexul lunar al puterii de cumpărare s-a contractat pentru a treia oară consecutiv în luna noiembrie, confirmând astfel aşteptările pieţelor financiare. Potrivit analizei Markit, economia întregii zone euro se contractă cu o rată trimestrială de 0,6% în cel de-al patrulea trimestru. Anunţul a provocat astfel şi mai multe îngrijorări privind riscul unei extinderi a recesiunii spre cele mai mari economii ale zonei euro - Franţa şi Germania. Pe de altă parte, agenţia de rating Standard&Poor’s a avertizat că ratele de credit din zona euro ar putea să fie reevaluate dacă o mare parte a statelor din eurozonă vor aluneca din nou în recesiune, aşa cum se prevede a se întâmpla anul viitor, anunţă Reuters.

Atmosfera pesimistă a fost întreţinută în cursul zilei de miercuri şi de anunţul unei şedinţe „catastrofale” de tranzacţionare a vânzării de obligaţiuni germane. Investitorii nu s-au înghesuit să cumpere mai mult de jumătate din pachetul de 6 miliarde de euro plasat de banca centrală a Germaniei, Bundesbank. Pieţele financiare au intrat în alertă pe fondul alimentării zvonurilor că Germania a început să fie ameninţată direct de criza financiară. Totodată, bursele din Franţa au suferit pierderi majore după apariţia unor materiale de presă prin care s-a relevat că Belgia doreşte să facă presiuni pentru extinderea ajutorului de 90 de miliarde de euro acordat pentru falimentul băncii Dexia. În acest context, cotaţia euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimele şapte săptămâni, în timp ce agenţia de rating Fitch a avertizat asupra reducerii capacităţii de absorbţie a şocurilor crizei de către Franţa, fapt care ar putea atrage retrogradarea ratingului maxim AAA, pe care-l deţine în prezent.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-14

TAGURI: recesiune, zona euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image