2018-12-14 07:46


Referendum controversat. Întrebările PDL, motiv de încăierare politică

 |  16:48
Referendum controversat. Întrebările PDL, motiv de încăierare politică

Întrebărilepropuse de PDL şi acceptate de Consiliul General al Municipiului Bucureştipentru referendumul reorganizării Capitalei au stârnit controverse printrepoliticieni. Liderii Opoziţiei consideră că PDL vrea să îi supună pebucureşteni unui “sondaj de proastă calitate” realizat din şapte întrebări “detip Caragiale”. Pe de altă parte, reprezentanţii Puterii îi acuză pe cei ai Opoziţiacă vor să boicoteze referendumul de frica unui alt eşec politic.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, vrea pentrureferundumul Capitalei o singură întrebare, clară şi aplicabilă. Considerând căîntrebările Elenei Udrea adoptate miercuri de Consiliului General alMuncipiului Bucureşti sunt o sfidare şi o bătaie de joc la adresa cetăţenilor Capitalei,social-democratul a spus că USL va solicita CGMB să emită o nouă hotărâreprivind organizarea referendumului. “Acest referendum nu poate să aibă loc,conform legii referendumului întrebarea adresată publicului trebuie să fieclară şi trebuie să ducă la posibilitatea de a orienta într-o direcţie saualta. Cele şapte întrebări – scrise probabil de dnul Tălmăcean – sunt întrebăride tip Caragiale, nu au absolut nici un sens de a putea să îndrepte şi săstabilească o voinţă a electoratului. Cred că este o sfidare şi o bătaie de jocla adresa populaţiei Bucureştiului, iar decizia noastră, din punct de vederejuridic, este de a da o nouă hotărâre a Consiliului General, în aşa fel încâtsă avem o întrebare clară. Întrebarea şi din punct de vedere juridic trebuie săsune: Doriţi desfiinţarea sectoarelor Bucureştiului şi existenţa unei singureprimării, sau vreţi să încercăm să administrăm Bucureştiul sub formasectoarelor?”, a explicat Ponta.

Antonescu nu vrea un“pseudoreferendum”

Liderul PNL, Crin Antonescu, îşi doreşte, de asemenea, unreferendum “în adevăratul sens al cuvântului”. Liberalul consideră căîntrebările stabilite în CGMB pentru referendumul pe tema Legii Capitalei sunt“o bătaie de joc”. Antonescu a mai adăugat că dacănu se va modifica modul de organizare, USL îşi va îndemna susţinătorii să nuparticipe la “un sondaj de proastă calitate”. “Ce am văzut ieri, ca rezultat din hotărârea CGMB,e cel mult un setde întrebări ce ar putea folosi la un sondaj de proastă calitate.E foarte clar că cei care încearcă să le propună în bătaie de joc bucureştenilorsă răspundă prin referendum la întrebarea dacă sunt mulţumiţi de gradul de curăţenie,e clar că-şi bat joc şi de ideea de referendum. Dacă se va ajunge la unreferendum sub această formă aberantă, cu o sumedenie de întrebări caraghioase,noi vom boicota acel referendum şi nu vom participa la o mascaradă de tip Băsescu- Udrea la nivelul Capitalei”, aanunţat liderul PNL.

Mircea Raicu(PDL): Boicotul este o chestiune neserioasă

Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu (PDL),consideră că boicotarea referendumului de către Opoziţie este o dovadă de lipsăde seriozitate. “Boicotul este o chestiune neserioasă”, a declarat Raicu încadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri. Pe de altă parte, Raicu estede părere că inconsecvenţa liderilor Opoziţiei este cu cu atât mai mare cu câteste o măsură propusă de ei, iar referendumul nu este o condiţie necesarăadoptării Legii Capitalei.

Udrea: PSD şiPNL pe urmele lui Stan şi Bran

Ministrul dezvoltării, Elena Udrea, spune căîntrebările propuse de PDL sunt unele clare, simple, care oferă bucureşteanuluiposibilitatea de a alege în mod real. “Acoperă (n.r. - întrebările) în mare măsură tema principală a LegiiCapitalei. Am fi făcut o mare greşeală dacă reduceam referendumul la o singurăîntrebare. Bucureştenii trebuie să decidă cum va arăta Bucureştiul în 10-20 deani, nu politicienii”, a spus Elena Udrea. Aceasta a comentat pe blogameninţările USL, potrivit cărora vor boicota referendumul pentru Capitală dincauza întrebărilor propuse de PDL, susţinând că după ce au cerut referendum,acum PSD şi PNL nu-l mai vor pentru că şi-au dat seama că bucureştenii nu lesunt favorabili. “PSD şi PNL calcă harnic şi cu spor pe urmele lui Stan şiBran. După ce timp de aproape trei luni au ţipat că PDL Bucureşti nu doreştereferendum, acum, când acesta a fost convocat, când noi am arătat că nu netemem să venim în faţa bucureştenilor, USL ameninţă că-şi ia jucăriile şipleacă acasă. Este exact acelaşi tip de inconsecvenţă care nu-i vatransforma niciodată pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu în oameni de stat”,scrie Udrea pe blogul ei. În plus, aceastaconsideră că întrebarea sugerată de Victor Ponta („Doriţi desfiinţareasectoarelor?”) dovedeşte că acesta “nu ştie despre ce vorbeşte”, deoarece PDLnu-şi doreşte desfiinţarea sectoarelor, însă Opoziţia preferă să manipulezepopulaţia susţinând contrariul.

Referendumul pentru Legea Capitalei, la carebucureştenii vor fi chemaţi să răspundă la şapte întrebări, va avea loc la 19iunie, a hotărât, miercuri, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB),prin votul a 29 consilieri aparţinând majorităţii PDL-PNG-PRM. Cele 7 întrebăricare vizează, în principal, organizarea administrativă a Capitalei sunt:

Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala? Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii? Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie? Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Bucureşti? Vă doriţi o arhitectură unitară pentru tot Bucureştiul? Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatulului din administraţia Bucureştiului? Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general alături de CGMB?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-09-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
17 Apr 2011

Sunt 7 intrebari,iar votul celor 7 consilieri PRM si PNG,a fost hotarator!Mult mai simplu ar fi fost cu varianta lui Oprescu:o singura intrebare,bine formulata si concisa!Dar cine sa intelaga?
Random imageUltimele stiri


loading...