2017-01-19 04:31

POLITICA


Referendumul pentru o nouă Constituţie a început în Siria

 |  09:02

Referendumul pentru o nouă Constituţie a început duminică în Siria, unde peste 14 milioane de oameni sunt aşteptaţi la urne. Birourile de vot au fost deschise la ora locală  07H00 (05H00 GMT), potrivit  televiziunii publice, în contextul în care măsurile de represiune s-au soldat cu cel puţin 7.600 de morţi potrivit militanţilor, violenţele continuând după mai mult de 11 luni de revoltă.

Noua Constituţie menţine în proporţie extrem de mare prerogativele şefului statului, contestat de aproape un an de manifestanţi care cer plecarea sa, şi se înscrie în cadrul reformelor promise de regim pentru a încerca să calmeze contestaţiile.

Înlocuirea Articolului 8 al Constituţiei din 1973, care stipula că partidul Baas 'este conducătorul statului şi al societăţii', cu o dispoziţie care instaurează 'pluralismul politic', este cea mai spectaculoasă schimbare.

Capacitatea de a alege premierul - şi guvernul -, independent de majoritatea parlamentară, şi capacitatea ca în anumite cazuri să respingă legi, dar şi alte puteri importante sunt păstrate în continuare de şeful statului.

În teorie Bashar al-Assadar ar putea să rămână la putere încă 16 ani, în contextul în care Articolul 88 prevede că preşedintele nu poate fi ales decât pentru maximum două mandate de câte şapte ani, dar aceste dispoziţii se vor aplica decât începând cu viitoarele alegeri prezidenţiale prevăzute în 2014, potrivit Articolului 155.

Jurisprudenţa islamică rămâne 'una din principalele surse ale legislaţiei', ceea ce afectează formaţiunile laice şi minorităţile confesionale în general apropiate puterii, mai ales că este menţinut Articolul 3 conform căruia 'preşedintele trebuie să fie musulman'.

Fiindcă noul text este identic 'în spirit' cu cel vechi, opoziţia a făcut apel la boicotarea votului, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-02

TAGURI: Constituţie, referendum , SiriaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image