2017-01-19 04:18

POLITICA


Reforme electorale în Egipt după valul recent de violenţe

 |  14:06
Reforme electorale în Egipt după valul recent de violenţe

Conducerea militară a Egiptului a hotărât să reducă procesul electoral din ţară, pentru a oferi noului Parlament posibilitatea de a redacata mai rapid Constituţia ţării, informează agenţia oficială Mena, preluată de AFP.

Alegerile pentru camera superioară a Parlamentului, Maglis el-Shura (Consiliul Consultativ), trebuia să se desfăşoare iniţial în trei faze, între 29 ianuarie şi 11 martie. Mareşalul Mohamed Hussein Tantawi, liderul armatei care deţine controlul puterii în Egipt după înlăturarea regimului condus de Hosni Mubarak, a hotărât reducerea organizării scrutinului la doua două faze, care se vor încheia pe 22 februarie. Potrivit noului calendar politic din Egipt, prima reuniune a Consiliului Consultativ va avea loc pe 28 feburarie, cu o lună mai devreme decât era prevăzută iniţial.

Anunţurile regimului militar de la Cairo survin după un val de violenţe fără precedent, rezultate în urma confruntărilor dintre populaţia civilă şi forţele de ordine, ca rezultat al nemulţumirii cu care se desfăşoară procesul de tranziţie a puterii spre un regim democratic. Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în luna decembrie după intervenţia brutală a forţelor militare împotriva civililor care au reocupat piaţa Tahrir, simbolul luptei împotriva fostului regim condus de preşedintele înlăturat în luna martie, Hosni Mubarak. Între timp, fostul proces al celui care a condus aproape trei decenii Egiptul a fost reluat în cursul dimineţii de luni. În vârstă de 83 de ani, Mubarak a fost transportat cu o ambulanţă la tribunal, acesta fiind dus pe o targă în sala de judecată.

Membrii noului Parlament al Egiptului vor trebui să desemneze o comisie formată din 100 de membri care va avea sarcina de redactare a noii constituţii, preferinţa majorităţii partidelor politice fiind ca aceasta să fie promulgată până la sfârşitul lunii iunie, când sunt prevăzute alegerile prezidenţiale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-08-28

TAGURI: alegeri Egipt, Parlament Egipt, violente militari Egipt, noua Constitutie Egipt, protestatari piata Tahrir, Mohamed TantawiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image