2017-01-19 17:12

POLITICA


Regele, invitat în Parlament de ziua lui

 |  21:00
Regele, invitat în Parlament de ziua lui

Gest fără precedent şi răsturnare de situaţie în raporturile dintre Putere şi Casa Regală. Camera şi Senatul au decis, marţi, în şedinţa comună, să îl invite pe Regele Mihai să se adreseze plenului reunit pe 25 octombrie, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Ceea ce s-a dovedit a fi evenimentul zilei în Parlament nu fusese trecut pe ordinea de zi. Iniţiativa primise cu o zi înainte aviz negativ din partea Birourilor Permanente. Călin Popescu Tăriceanu a propus-o, totuşi, în numele grupurilor parlamentare ale PNL, explicând că „e un prilej de evocare istorică şi omagiere a personalităţii” Regelui, singurul şef de stat în viaţă din timpul celui de al Doilea Război Mondial. PSD anunţase că sprijină iniţiativa însă pentru a se strânge numărul suficient de voturi, decisivă a fost, totuşi, intervenţia energică a lui Theodor Paleologu. „Nu vorbesc în numele grupului PDL, dar fac apel la grupul PDL să voteze şi ei pentru”, a spus Paleologu, asigurându-i că nu va fi un moment de dezbateri politice sau asupra formei de guvernământ. „Nu ţine scuza că nu e şef de stat. E o chestiune de obraz şi de întâlnire cu istoria. Trebuie să votaţi propunerea, tocmai pentru că Traian Băsescu a spus ce a spus pe 25 iunie”, a mai precizat vicepreşedintele PDL, răsplătit cu aplauze de liberali. La vot, grupul liberal a pus o presiune suplimentară asupra colegilor, strigând „hai PD-ul!” şi „ruşine” puţinilor care au votat împotrivă. Punctul a fost, astfel, inclus pe ordinea de zi. Deşi Puterea a luat 245 de voturi, chiar la punctul precedent, ea nu a vrut să respingă propunerea lui Tăriceanu. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că grupul se va abţine, explicând că ar fi votat chiar pentru invitarea Regelui, dacă ar fi fost vorba de orice alt loc din Parlament decât plenul. Rezultatul a fost 203 voturi pentru, 3 împotrivă şi 46 abţineri - votând pentru şi unii parlamentari ai Puterii. Mircea Toader a repetat ulterior că acceptă rezultatul, deşi nu a avut la bază vreo propunere scrisă de la Tăriceanu.

Stelian Tănase, analist politic, consideră întorsătura „un moment mare”. „E eşecul atitudinii PDL din Birourile Permanente, care produsese o reacţie din partea societăţii civile, monarhiste sau nemonarhiste, la fel de negativă în urmă cu două luni. Ţara e foarte dezbinată şi într-o criză pe care nu o aşteptam în anul 2011. Discursul conciliator al Regelui nu poate decât să facă bine. E o victorie şi pentru Toader, care a învăţat să facă politică”, mai crede Tănase.

Unul dintre criticii atitudinii Puterii faţă de Rege, Sorin Ilieşiu spune acum că „totul e bine când se termină cu bine”. „Sunt sigur că Majestatea Sa va accepta invitaţia, şi consecinţele se vor vedea inclusiv în politica externă - pentru că există în UE atâtea monarhii. S-a reparat o eroare ruşinoasă, PDL şi-a dat seama că a greşit mult”, ne-a mai declarat analistul politic. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-10

TAGURI: gest, precedent, rasturnare, Regele Mihai, Casa RegalaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image