2018-11-16 05:39


REGIONALIZARE: Dragnea spune că scapă ţara de comunism cu proiectul USL pentru regiuni

 |  19:02
REGIONALIZARE: Dragnea spune că scapă ţara de comunism cu proiectul USL pentru regiuni
Răzvan Mateo Mateescu

Vicepremierul Liviu Dragnea (PSD), ministrul Dezvoltării Publice, a declarat, joi, la Sibiu, că România are şi acum, la 23 de ani de la Revoluţie, “cam aceleaşi instituţii publice comuniste”, multe dintre ele cu “denumiri schimbate, cu denumiri moderne, dar cu aceeaşi arhitectură a sistemului public, în multe locuri cam cu aceleaşi metehne”.

"Noi avem şansa, în această perioadă, ca prin regionalizare, prin înfiinţarea regiunilor administrative, prin reorganizarea administrativă a României, prin reorganizarea administraţiei publice să rupem definitiv România de comunism (...) suntem într-un sistem destul de rigid, un sistem care, având inspiraţie sovietică, are ca principal obiectiv să facă din cetăţean curierul sistemului, curierul între diversele instituţii", a declarat Dragnea.

Lupta teritoriu-Bucureşti

Dragnea a declarat că regionalizarea în România este "lupta dintre teritoriu şi Bucureşti" şi că ţara nu se poate dezvolta dacă "fiecare primar merge cu mâna întinsă la Bucureşti la vreun ministru, la vreun secretar de stat, la vreun director din minister, care, dacă este în toane bune, cu mare mărinimie îi spune să meargă acasă, că o să-i trimită nişte bani, ca şi cum ar da bani din veniturile proprii".

Judeţele sunt utile

Liderul PSD le-a explicat celor prezenţi că regionalizarea îşi propune să înlăture dezechilibrele de dezvoltare dintre judeţe, să aducă decizia mai aproape de cetăţean şi că nu urmăreşte, aşa cum încearcă unii să susţină, "disoluţia statului unitar". În opinia sa, judeţele “şi-au dovedit utilitatea" şi de aceea nu doreşte desfiinţarea judeţelor şi nici să facă regiuni pe interese.

La rândul său, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a afirmat la dezbatere că, "după Revoluţie, nici un Guvern nu a avut curajul să modernizeze administraţia", adăugând că USL doreşte modernizarea statului. Iohannis a mai declarat că "Sibiul a fost şi este un oraş al dialogului", în care convieţuirea religioasă duce la ecumenism, motiv pentru care a şi fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2007, dar şi pentru "performanţa administraţiei".

Părerea PDL

 

Partidul Democrat Liberal (PDL) va susţine regionalizarea propusă de USL, dar dacă vor fi respectate principiile Uniunii Europene pentru definirea regiunilor, şi anume criteriul istoric, socio-cultural, cel geografic, economic, de mediu şi populaţia, a declarat joi, vicepreşedintele PDL, deputatul Raluca Turcan. Aceasta a spus că a participat la dezbaterea de la Sibiu pentru că a fost anunţată prea târziu şi avea altceva programat.

Turcan consideră că procesul de regionalizare trebuie făcut, dar doar dacă porneşte de la anumite principii şi să răspundă la anumite întrebări: ''De ce vrem să facem regionalizarea, care sunt costurile, care sunt beneficiile? Răspunsul (...) trebuie să fie unul singur: statul trebuie să ofere cetăţeanului cel mai bun serviciu la cel mai mic cost (o regiune trebuie să respecte criteriile pentru finanţarea proiectelor europene)'', a spus Turcan. Ea a adăugat că ''avem nevoie de un stat care să ne coste puţin, cu un sistem administrativ aplatizat şi eficient'', iar ''administraţia trebuie să fie simplificată, să înlocuiască administraţia judeţeană şi nu să o dubleze''.

În fine, vicepreşedintele PDL a acuzat USL că doreşte prin regionalizare să-şi pună ''baronii pe regiuni''.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

TAGURI: regionalizare, Dragnea, Johannis, Turcan, USL, PSD, PDL
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ALINA COTOI
17 Iul 2013

DAR DE DRAGNEA & CO., CÎND VA SCĂPA ȚARA?
Random imageUltimele stiri


loading...