2019-03-24 01:16


Reîmpărţirea influenţelor în Coaliţia de guvernare. UDMR spune ’’Nem’’ regionalizării marca Băsescu. PDL face, declarativ, un pas înapoi

 |  19:49
Reîmpărţirea influenţelor în Coaliţia de guvernare. UDMR spune ’’Nem’’ regionalizării marca Băsescu. PDL face, declarativ, un pas înapoi
Pentruprima oară după foarte mult timp, partenerii din Coaliţia aflată la guvernaresunt în divergenţă. Motivul “discordiei” dintre UDMR şi PDL îl reprezintăvariantele de regionalizare a României. Dacă PDL va promova propria variantă,liderii UDMR au declarat oficial că nu o votează. Sau votează o moţiune decenzură împotriva Guvernului.

“Ceide la PDL au insistat pe varianta lor, UDMR a spus «nu şi nu»”

Situaţia este clară. În şedinţa de marţidimineaţă de la Palatul Victoria,principalele grupări ale Coaliţiei aflate la guvernare, PDL şi UDMR, nus-au înţeles în ceea ce priveşte viitoarea regionalizare a României. Nu s-auînţeles nici în privinţa fondului, nici a formei de adoptare. Liderii UDMRprezenţi la Palatul Victoria au făcut declaraţii tranşante. “Nu suntem deacord cu reorganizarea propusă de PDL. Am spus foarte clar în şedinţaCoaliţiei că nu suntem de acord cu această reorganizare, pentru că este făcutăîn aşa fel încât nu va ajuta la dezvoltarea economică coerentă a acestorregiuni. S-a gândit cineva ce se va întâmpla, de exemplu, cu tribunalele judeţene?Nu s-a gândit. Trebuie făcut înainte un studiu de impact. Cei de la PDL auinsistat pe varianta lor, iar noi am spus clar «nu şi nu»”. Această declaraţiecare spune totul despre poziţia UDMR şi care certifică eşecul discuţiilor dinCoaliţie aparţine liderului juriştilor deputaţi din UDMR, Mate Andraş.

Nua fost aceasta singura declaraţie fără echivoc venită din zona UDMR. O redăm şipe cea a deputatului Lakatoş Petru: “Nu suntem de acord cu această reîmpărţire,cu angajarea răspunderii Guvernului pe această lege. Nu putem fi puşi în faţafaptului împlinit, trebuie să ne gândim la multe efecte, cum ar fi celreferitor la elementul etnic, când facem o asemenea reîmpărţire. Mai mult, olege de reaşezare administrativă a României ar putea duce la amânareaalegerilor din 2012, pentru că ea presupune modificări în cascadă ale altorlegi referitoare la alegerile locale şi parlamentare, modificări ce vor dura, fiindcăele trebuiesc dezbătute de Parlament”.

Tăcere totală şi un pas al PDL înapoi

Dacă liderii maghiari au ocupat spaţiul media cu declaraţiicategorice, în schimb, fruntaşii PDL s-au ferit ca dracul de tămâie sărecunoască eşecul negocierilor de la Palatul Victoria. Nici unul dintre PDL-iştiicare au fost abordaţi de presă nu a declarat nimic referitor la poziţiaadoptată de UDMR. Mai mult, purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul SeverVoinescu, a debitat numai generalităţi referitoare la proiectul deregionalizare în cadrul conferinţei de presă susţinute după şedinţa BPN apartidului. Iar pentru a arăta că după regionalizare, „pe care oamenii o aşteaptă”,o să curgă lapte şi miere, Voinescu a afirmat triumfal: „Nu vor mai circulaoamenii, ci hârtiile şi ştampilele”. Cine va „transporta” hârtiile şi ştampileleşi cum vor ajunge acestea în posesia oamenilor, Sever Voinescu nu a spus.

Dinzona PDL se poate constata - cel puţin în plan declarativ - un pas înapoi. “Nueste o informaţie certă şi noi în partidnu am discutat asumarea răspunderii (pe legea reorganizării teritoriale -n.a.). În primul rând, trebuie să avem un acord în Coaliţie. PDL a mers pepoliticile din ultimii ani în colaborare cu partenerii din Coaliţie, ceea ceeste firesc”, a declarat, la două ore după şedinţa Coaliţiei, deputata SulfinaBarbu. Tot Sulfina Barbu a mai arătat că, în opinia ei, proiectul PDL privindregionalizarea ar putea fi modificat, “în condiţiile aducerii unor argumenteserioase, însă nu se poate vorbi de mai mult de 12 regiuni”. Cu doar câteva oreînainte, unul dintre fruntaşii PDL, Cristache Rădulescu (preşedintele CJ Ilfov),declara ferm că în BPN-ul de săptămâna trecută s-a decis ca regionalizarea săse facă prin angajarea răspunderii.

UDMR ţine la propria variantă de regionalizare

La proiectul de regionalizare al PDL, cei din UDMR vin cupropriul proiect care cuprinde 16 regiuni şi unde cele trei judeţe cu populaţiepredominant maghiară - Harghita, Covasna şi Mureş - formează o regiune. “Noi considerăm încontinuare că varianta UDMR în ceea ce priveşte regionalizarea a fost şi este ovariantă de discutat şi acceptabilă. Noi, într-adevăr, am avut o variantă deregiuni economice, dar putem să le numim judeţe, însă nu 8, ci 16”, spuneministrul Borbely Laszlo. La rândul lui, deputatul Antal Istvan spune că “esteo încălcare a înţelegerilor făcute” şi denunţă faptul că PDLa pus “condiţiatrecerii repede a legii minorităţilor” de votul pentru proiectul deregionalizare cu 8 regiuni. Acest lucru a fost confirma şi de preşedinteleUDMR, Kelemen Hunor, care a precizat clar că “legea minorităţilor nu va fiutilizată ca monedă de schimb pentru a vota reorganizarea cu 8 regiuni”.

Se caută nume pentru regiuni

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe (PDL),spune că pentru evitarea diferitelor sensibilităţi, cel mai potrivit ar fi cadenumirea viitorului judeţ din zona de nord-vest, rezultat în urma modificăriloradministrativ-teritoriale, să fie stabilit de locuitorii zonei, prinreferendum. „Cred că ar putea exista o variantă în care pentru început acestejudeţe să se numească în funcţie de regiunea pe care o ocupă - judeţul nostruar putea fi judeţul de Nord-Vest -,urmând ca ulterior, cetăţenii din această zonă, printr-un referendum, în cazulîn care se va considera oportun, să decidă ei denumirea acestui judeţ, tocmaipentru că sunt multe sensibilităţi”, a declarat, marţi, într-o conferinţă depresă, Alin Tişe.

Orice modificare teritorială necesită referendum

Indiferent de ce susţin Traian Băsescu şi liderii PDL,orice modificare de ordin teritorial a unei unităţi administrative necesităaprobarea prin referendum a comunităţilor locale.

Art. 13, alin. 3 din Legea referendumului, prevede: “Proiectele delege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale alecomunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptarenumai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţileadministrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizareareferendumului este obligatorie”.

Referendumullocal este organizat de către autorităţilelocale, iar art. 52, alin. 1 prevede:

Împiedicareaprin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa lareferendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicereaunor drepturi”.

Declaraţii contradictorii

Noiam aflat de acest proiect de 9 zile” (Kelemen Hunor - UDMR)

Încă de anul trecut, în dezbaterilepublice, am susţinut această necesitate de împărţire în regiuni” (SulfinaBarbu – PDL)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-29

Mai multe imagini:
Reîmpărţirea influenţelor în Coaliţia de guvernare. UDMR spune ’’Nem’’ regionalizării marca Băsescu. PDL face, declarativ, un pas înapoi
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...