2017-01-23 20:52


Remaniere şi „profesorii din BNR”. Declaraţiile preşedintelui Băsescu

 |  15:49
Remaniere şi „profesorii din BNR”. Declaraţiile preşedintelui Băsescu
Preşedintele TraianBăsescu a declarat, la postul public de radio, că ce s-a întâmplat marţi lalegea privind disponibilizările din MAI este un semn de slăbiciune a coaliţiei,dat într-un moment foarte nepotrivit.

Referitor la summit-ulde la Varşovia: Polonia a recunoscut Kosovo, România nu. Polonia poate să invitealt stat pe care l-a recunoscut, chiar dacă acel stat nu este recunoscut deONU. Kosovo încă nu este un stat ONU, care cei care l-au recunoscut îşi pot lualibertatea să îi invite. România nu poate sta la masă alături de un statnerecunoscut de ea însăşi. Nu vomfi printre cei care vor vota pentrurecunoaştere. Acest lucru nu poate săp creeze niciun fel de disconfort atâtatiomp cât în politica externă eşti predictibil. Noi am dus o campanie deexplicare a faptului că nu recunoaştem Kosovo. Ne vom menţine poziţia. Creândacest precedent s-ar putea să ne trezim că o ţarăne invită să venim şi în stânga mea e Smirnoff, preşedintele autointitulat alTransnistriei. Nu putem crea un precedent.

România nu îşi vasacrifica credibilitatea de dragul unor şefi din poliţie. La fel şi laMinisterul de Finanţe şi la Muncă. Eu nu spun să fie daţi afară cei care mergpe teren, ci cei care taie frunză la câini.

România pe medie estedeparte de a fi o ţară care să aibă ofiscalitate ridicată. S-a făcut o ajustare de o sută şi ceva de taxe anultrecut, trebuie făcut valul al doilea. Din punct de vedere al reducerii de personaltrei ministere stau pitite: Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii şi cel deInterne. Nimeni nu vorbeşte de reducerea numărului de poliţişti în mediulrural, ci de o reorganizare. Premierul m-a asigurat că nu va fi suplimentatbugetul.

Continuareamodernizării statului înseamnă în primul rând implementarea a ceea ce s-a votatpână acum.

Nu cred că sunt oamenipolitici care pot spune că un referendum la care 83% din populaţie a spus"Da" - parlament unicameral - poate fi respins de partide politice.Şi viaţa practică ne demonstrează că aşa cum suntem organizaţi cu cele douăCamere, nu se întâmplă nimic din ce nu se întâmplă într-un Parlament unicameral.Sute de legi sunt discutate doar în Camera decizională. Orice lege trece prinambele Camere, dar decizia o ia doar una dintre ele, deci practic Parlamentuleste unicameral.

Referitor lareorganizarea teritorială: Trebuie să ţinem cont de actualele zone dedezvoltare ale României, care deja au un mod de funcţionare.

Proiectul de revizuirea Constituţiei este terminat. Cred că trebuie găsit un moment de linişte. Îlvoi transmite către instituţii, vom gestiona procesul astfel încât înainte devacanţa parlamentară proiectul să ajungă la Parlament. Nu e nimic spectaculos,eu nu vizez o nouă republică. Atribuţiile preşedintelui şi Parlamentului rămânaceleaşi, dar voi propune Parlament unicameral şi 300 de parlamentari.

Vom vedea proiectelecu fonduri europene că funcţionează. Sunt două ministere care sunt campioaneacum: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cel al Muncii, sper săurmeze şi Ministerul Transporturilor. Ministerul cu cel mai mare grad de absorbţie şiplăţi efective este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar mareaproblemă apare în implementare. Mai bine ne oprim decât să continuăm aşa. Să nupăţim ca la SAPARD să trebuiască să dăm zeci de milioane de euro înapoi la CE.

Există o furie faţă decei care reuşesc să absoarbă fonduri europene. Faptul că se dau bani la judeţestârneşte o adevărată isterie. Direcţionarea fncţionează pe principiul primulvenit-primul servit şi mi se pare cel mai corect.

Copos dacă are unapartament de 200 mp şi îl încălzeşte la încălzoirea centrală primeşte osubvenţie mult mai mare decât un pensionar care trăieşte într-o garsonieră.Subvenţia trebuie dată celor care au nevoie de ea.

Mi-am asumat uneleanunţuri extrem de rele pentru populaţie pentru că m-am considerat responsabilca şef ales al statului. Eu sunt ales direct de populaţie. Înţeleg prin cedificultăţi a trecut populaţia şi ei sunt cei care au plătit cel mai greu preţal crizei, mai ales bugetarii şi pensionarii, însă în continuare o biectivultrebuie să fie legat de crearea de locuri de muncă, care să ducă resurse înbuget. O ţară care nu creează resurse pentru aacoperi toate drepturile populaţiei nu are ca soluţie decât să reducă acestecheltuieli. Este foarte clar că reducerea subvenţiilor, dacă va fi făcută fărăcap, va afecta populaţia.

Legat de numirile din sectorulde stat care s-au făcut pe alte criterii decât cele de competenţă: Mareaproblemă este la regiile statului.

Perioada în care s-astat în recesiune a fost mai lungă şi realuarea creşterii este încetinită dincauza creşterii preţurilor. În momentul de faţă România are condiţii să reiacreşterea economică. Problema Guvernului este crearea de locuri de muncă.Ministerele au început să îşi facă treaba. Cred că obiectivul de creare delocuri de muncă va fi atins până la sfârşitul anului.

Când am spus de reducereapensiilor toţi domnii şi doamnele încruntate de la TV aveau spume, acum spun căGuvernul e vinovat, dar ei au creat această atmosferă rea.

Soluţia alternativă lareducerea deficitului s-a adoptat şi a încetinit reluarea creşterii economicecu cel puţin şase luni.

. Una este să dai din gură şi alta este să ai pespate responsabilitatea pentru o ţară. Suntfoarte mulţi care preferă să dea lecţii decât să vină să mişte lucrurile. Potenumera vreo zece oameni foarte deştepti, foarte apreciaţi, care dau înapoidacă ar fi vorba să fie ministru de Finanţe sau prim ministru. Dau un semnalacelor domni care dau lecţii toată ziua. Vreau să văd unul la televizor săanunţe că ar vrea să fie prim-ministru.

Nu doar România esteîn criză, ci toată Europa. Vom ieşi atunci când începem să avem o creşteresustenabilă de peste 3%, ceea ce va genera procente şi pentru cetăţean. Săsperăm că 2012 ne va aduce aceste salturi consolidate. Spre deosebire decreşterea economică din 2007-2008, acum discutăm de o creştere sustenabilă,indiferent cât de mică este. Nu putem concepe o economie competitivă doar cusectorul privat competitiv, sau din sectorul de stat doar Romgaz-ul cu profit.Economia românească va deveni competitivă când şi sectorul de stat va devenicompetitiv.

Vinovăţia în cazul lui Mironescu n-o poate stabili decât instanţa. Eu amcriticat frecvent numirile politice, cred că toate partidele trebuie să ajungăla un consens cu privire la nivelul până la care se fac schimbări politice.

.

Este pentru prima datăîn istoria post-decembristă când toate obicetivele cu FMI au fost atinse şiniciunul nu a fost amânat pentru o dată ulterioară. realitatea este căminiştrii şi-au făcut treaba.

Văd că este o modă săîl desconsideri pe un ministru care nu vine toată ziua la televizor sau nu faceconferinţe de presă suficient de dese sau nu e în atenţia continuă apublicului. Eu apreciez miniştrii după altceva.

Există şi lipsă deresponsabilitate politică. Stabilitatea politică este esenţială pentru o ţară care încă se află în criză.

Dezbaterile continue peteleviziuni sunt elemente care fac rău intenţiei Guvernului de a ieşi pepieţele internaţionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image