2019-03-18 18:07


Renunţarea la fumat îi dăunează grav preşedintelui. O lege adoptată ieri de Senat îi va interzice lui Traian Băsescu să mai fumeze la Cotroceni

 |  17:46
Renunţarea la fumat îi dăunează grav preşedintelui. O lege adoptată ieri de Senat îi va interzice lui Traian Băsescu să mai fumeze la Cotroceni
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, propunerealegislativă iniţiată de Manuela Mitrea (PSD) prin care se interzice fumatul înspaţiile publice închise. Potrivit actului normativ, fumatul se va interzice,de asemenea, în spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transportîn comun, baruri, restaurante, locuri de joacă pentru copii, fiind însăexceptate celulele pentru deţinuţi.

Fumător înrăit, preşedintele Traian Băsescu va trebui săpromulge legea, în caz că ea va trece şi de votul Camerei Deputaţilor, careeste for decizional. Astfel, preşedintele Băsescu va trebui să fie de acord călegea nu-i mai permite să fumeze în şedinţele Consiliului Suprem de Apărare aŢării, aşa cum rezulta din fotografiile apărute pe pagina de internet aAdministraţiei Prezidenţiale, precum nici în celelalte săli ale PalatuluiCotroceni. Propunerea legislativă semnată de deputatul Manuela Mitreastabileşte că fumatul va putea fi în continuare permis pe terase atât timp câtspaţiul este delimitat de cel mult un perete, dar că în spaţii publice închiseel va fi interzis „complet”.

Proiectul menţionează că este permis fumatul doar înbaruri, discoteci, restaurante şi în alte unităţi cu destinaţie similară, cu osuprafaţă de până la 100 de metri pătraţi, care trebuie organizate exclusivpentru fumători şi în care accesul minorilor este interzis.Amenzilepentru nerespectarea acestor prevederi au fost majorate în cazul persoanelorfizice la 300 de lei, iar în cazul persoanelor juridice la 5.000 de lei, iar laa doua abatere - cu suspendarea autorizaţiei de funcţionare.

Iniţiativa a fost adoptată ieri cu 58 de voturi pentru,15 abţineri şi 29 de voturiîmpotrivă, urmând ca legea să treacă şi deCamera Deputaţilor, care dă votul final în calitate de for decizional.

Un studiu sociologic recent elaborat de cei de la IRES neanunţă că 76% dintre români se declară nefumători. Dintre aceştia, 62% recunosccă au fost fumători în trecut, majoritatea lăsându-se de fumat în urmă cu maibine de 5 ani. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în anul 2003 seînregistrau 35,1% dintre români ca fiind fumători, procentul scăzând la la27,8% în 2009.

Deputatul Manuela Mitrea susţine că „România trebuie săse alăture ţărilor din Uniunea Europeană care au luat măsuri similare deinterzicere a fumatului în spaţiile închise, precum Belgia, Bulgaria, Estonia,Finlanda, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie,Polonia sau Spania”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...