2019-02-20 20:37


Repetenţii Guvernului Boc. Cei mai ineficienţi demnitari ai Cabinetului pe timp de criză

 |  15:01
Repetenţii Guvernului Boc. Cei mai ineficienţi demnitari ai Cabinetului pe timp de criză

Reprezentanţiisindicatelor şi oamenii de afaceri nu au putut nominaliza un ministru eficiental Guvernului Emil Boc, în acest an de criză economică. Fostul miniştru alTransporturilor, Radu Berceanu, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrulFinanţelor, Gheorghe Ialomiţianu sau ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară, seaflă printre demnitarii care nu au primit nici măcar nota 5 din partea partenerilorsociali intervievaţi de “Puterea”.

Reprezentanţilorsindicatelor le-a fost aproape imposibil să menţioneze un ministru eficient în2010. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) adescoperit totuşi soluţia pentru ieşirea din criză a sistemului educaţional,ce-i drept în glumă. „Probabil că Udrea este cel mai eficient ministru,deoarece a reuşit să atragă fonduri europene. Poate ar fi bine să se ocupe şide Educaţie, probabil că aşa vom avea 60% din PIB (ironic). Este foarte greu săgăseşti un ministru eficient. Întreg Guvernul este responsabil pentru situaţiaactuală. În ceea ce priveşte miniştrii ineficienţi... Pe primul loc s-ar aflaministrul nostru, domnul Daniel Funeriu. A făcut praf Legea educaţiei şi nicinu ştim când va fi adoptată. Ministrul Educaţiei merită nota 2. Pe următoareatreaptă a podiumului ar fi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pentrucă a realizat o lege a bugetului care lovit din nou în Educaţie. Pentru astamerită nota 3. Cu nota 4, pe locul trei, în opinia mea, este ministrul Muncii,Nelu Ioan Botiş. Acesta ar fi un top al miniştrilor incompetenţi, însăpremierul Emil Boc de departe cel mai ineficient”, ne-a declarat preşedinteleFSLI, Simion Hăncescu.

MinistrulEducaţiei ocupă prima treaptă a podiumului şi în viziunea preşedinteluiFederaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) „Spiru Haret”. „Domnul Funeriueste de departe cel mai slab ministru. Argumentele sunt nenumărate. Pe locul 2s-ar încadra miniştrii muncii, toţi cei care au ocupat această funcţie în acestan. Pe locul 3 l-aş plasa pe secretarul de stat din Ministerul Finanţelor,Gheorghe Gherghina. Chiar dacă nu este ministru, ştie absolut tot ce seîntâmplă în Guvern. Toţi merită nota 4. Nu pot să acord notă de trecere niciunui ministru. Preşedintele Băsescu şi premierul Boc nu pot fi încadraţi întop, deoarece sunt mult mai ineficienţi decât restul”, ne-a declaratpreşedintele FSI Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu.

ConducereaAlma Mater a fost ceva mai indulgentă cu demnitarii. „Eu aş încadra aceştiminiştri la vii şi... la ceilalţi. Pe primul loc la ineficienţă se află fostulministru al Transporturilor, Radu Berceanu, căruia îi acord nota 3. Ocupă acestloc în top pentru că nu a reuşit să atragă fonduri europene şi nu a dezvoltat ostrategie naţională pentru infrastructură. Avem cea mai proastă cale ferată dinEuropa. În cadrul ministerului, a pus economişti sau agricultori în post deingineri. Cu nota 4, pe locul 2, se află premierul Emil Boc. Pe locul 3, cunota 5, se află ministrul Predoiu, pentru că nu a reuşit să realizeze reformaîn justiţie. La mine, cine ia 5, trece de milă”, susţine preşedintele AlmaMater, Anton Hadăr. Acesta a reuşit să întocmească şi un top al miniştrilorcare au fost eficienţi în acest an. „La egalitate, pe prima poziţie în topulcelor vii se află ministrul mediului, domnul Borbely, pentru că a atras fondurieuropene, şi doamna Boagiu, pentru că a încercat să facă ce nu a reuşit Berceanu.Lor le acord nota 8. Pe locul 3 plasez ministrul muncii, Nelu Ioan Botiş,pentru că a comunicat cu partenerii sociali, dându-i lecţii lui Daniel Funeriu.Îi dau 7 lui Botiş”, ne-a mai declarat Hadăr.

Frumosu: “Valeriu Tabără, cu toată specializarea sa, m-a dezamăgit”

În opiniapreşedintelui Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, DragoşFrumosu, cel mai eficientministru este Elena Udrea, “pentru că a primit tot ce şi-a dorit de laGuvernul Boc”. „Ministrul Turismului nu are egal, are buget, a atras fondurieuropene. Şeitan şi Botiş au avut o calitate în sensul deblocării fonduriloreuropene. Aceştia au recunoscut că avem dreptate (n.r.sindicatele) dar nu auputut face nimic din cauza implicării politicului”, ne-a explicat Frumosu. Liderul de sindicatconsideră că ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, ministrul Finanţelor,Gheorghe Ialomiţianu sau ministrul Economiei Ion Ariton sunt cei mai ineficienţidemnitari ai prezentului. “Valeriu Tabără, cu toată specializarea sa, m-a dezamăgit. MinistrulAgriculturii nu a făcut nimic. Despre Ministerul Finanţelor nu avem ce discuta,sunt varză, Ministerul Economiei este sub zero”, ne-a mai spus liderul Federaţiei Sindicale dinIndustria Alimentară.

MariaGrapini: Guvernul Boc, în ansamblu, merită nota 3

Preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri din România,Maria Grapini, crede că Guvernul Boc, “în ansamblu, merită nota 3”. “Niciun ministru al GuvernuluiBoc nu merită notă de trecere. Vlădescu şi Ialomiţianu fac buget fără a punela punct Codul Fiscal. Pe de altă parte, chiar dacă pe Mediu este o maretragedie, ministrul Laszlo Borbely s-a străduit să facă ceva”, susţine Maria Grapini.

Şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceridin România (AOAR), Cristian Pârvan, apreciază că “tot acest Guvern esteineficient”. “Odată ce România a înregistrat scădere economică în acest an, totacest Guvern este ineficient. Dacă ar fi fost stagnare sau o uşoară creştereeconomică atunci ar fi existat miniştri eficienţi. În plan economic, lipsa unormăsuri mai îndrăzneţe în privinţa Transporturilor, Finanţelor sau Mediului aucondus la scădere economică. Numai la Transporturi s-a pierdut o finanţare de300 milioane de euro pentru centurile ocolitoare. Doar miniştrii Elena Udrea şiLaszlo Borbely au mai mişcat cât de cât proiectele”, a conchis secretarulgeneral al AOAR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-08-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...